УКР РУС

"Я українець і завжди ним залишусь, в мене ніколи не буде російського паспорта": Калініченко – про окупацію Криму Росією

21 січня 2022 Читать на русском

Колишній півзахисник збірної України Максим Калініченко пригадав свої виступи за Таврію, коли відбулась анексія Криму Росією.

"Те, що вам показували по телевізору, – це брехня, це неправда. Відбувається захоплення. Приїжджає ОМОН – точніше не ОМОН, а бійці особливого призначення. У повному екіпіруванні, у повному обмундируванні. Ти розумієш, що це не ополчення. Ми ходили в ресторани біля Будинку уряду, який в якийсь момент захопили, де проходили вільні волевиявлення, вибори кудись. І просто вай-фай мережа була – ОМОН Росії. Особливо ніхто не ховався там.

"Блохін попросив більше не підходити": Шевченко намагався тренувати збірну України на ЧС-2006 – все завершилося провалом

Стрьомнувато було, вже на той момент пішли блокпости, зрозуміло, що це була якась... Ніхто не знав, що відбувається, триває захоплення. Ніхто не розумів, що буде за цим. Літаками ми пересуватися вже не могли, аеропорт був заблокований. Тож їздили автобусом. Виїжджаєш із Криму – а далі на Херсонщині блокпости. Все серйозно, суворі чоловіки стоять, добре теж екіпіровані. І ніхто не знає, що буде далі.

На матчі їхали повз блокпости? Так. І не раз. Якоїсь миті я розірвав контракт, і поїхав, а до цього вивіз усе – машину, гроші з осередку, бо банки, скажімо так, перейшли до інших рук. Нічого гарного на той момент не було. Нічого поганого теж, м'яса там ніякого не було, хоч і кажуть, що небескровна історія. Була кров, на жаль. Загалом, було некомфортно.

Періодично прилітає за те, що живу в Москві. Ми всі робимо вибір в житті. Ніхто нікому нічого не зобов'язаний. Я знаю, хто я, що люблю, що мені дороге. Я не вважаю, що маю комусь щось доводити. Я українець і завжди ним залишусь, в мене ніколи не буде російського паспорта. Так, в мене багато парадоксів. Я давно живу в Москві, але залишаюся українцем, продовжую любити Україну. Прилітає і звідти, і тут мені несолодко іноді. У Росії менше прилітає? Навряд чи менше. Скажімо так, є немало нелояльних людей", – поділився Калініченко в інтерв'ю журналісту Sports.ru.

Тріумф кримчан у Львові та "не той Шевченко": історичне чемпіонство Таврії