УКР РУС

"Я щасливий, що був частиною Мілана". Що потрібно пам’ятати про Чезаре Мальдіні

3 квітня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" згадує найяскравіші моменти із життя Чезаре Мальдіні, легенди "Мілана" і екс-наставника збірної Італії.

7 фактів із біографії

- Чезаре Мальдіні народився 84 роки тому у місті Трієст – перлині, розташованій у Трієстській затоці поблизу кордону Італії із Словенією. Перша згадка про місто датується I століттям до нашої ери – у "Записках про Галльську війну", що вийшли з-під пера Гая Юлія Цезаря.

- Усю ігрову кар’єру Чезаре Мальдіні провів на позиції захисника. Грав за 4 команди: "Трієстіну" (1952-54), "Мілан" (1954-66), "Торіно" (1966-67), збірну Італії (1958-63).

- У підсумку Мальдіні-старший провів 465 матчів в усіх турнірах, забив 3 голи (усі – за "Мілан").

- Був багаторічним капітаном "Мілана". Із "россонері" здобув усі свої титули, яко гравець. Їх небагато - п’ять, зате які! 4 Скудетто і Кубок чемпіонів-1963, коли міланісти у важкому фіналі перемогли "Бенфіку" великого Еусебіо – 2:1.

- Попри те, що за Скуадру Адзурру Чезаре провів лише 14 матчів, він встиг і тут покапітанити. Разом із збірною Італії був безпосереднім учасником чемпіонату світу-1962 у Чилі, а також Кубка Європи-1964. В обох випадках апеннінці передчасно зупинялися далеко від фіналу.

- Натомість Мальдіні-тренеру підкорилися Кубок Італії і Кубок Кубків (у 1973-му). Ще тричі Чезаре тріумфував із молодіжною збірною Італії на чемпіонатах Європи у 1990-х.

- Українським уболівальникам тренер запам’ятався по чемпіонату світу-1998. У чвертьфіналі Скуадра Адзурра вилетіла від майбутніх чемпіонів, програвши Зідану і Ко в серії пенальті. Через чотири роки Мальдіні знову поїхав на Мундіаль – цього разу із збірною Парагваю. Опинившись з Іспанією, Словенією і ПАР в одному квартеті, парагвайці зуміли пробитися у плей-офф, де зупинилися на стадії 1/8 фіналу, мінімально поступившись Німеччині.

Чезаре і син

Творець у футболі не міг не проявити себе і за межами стадіону. Чезаре і його дружина Марія Луїза вдихнули життя у шістьох дітей – трьох доньок та трьох синів, найвідомішим із яких, звісно ж, став Паоло. Мальдіні-молодший зумів перевершити батька, ставши справжньою іконою і прапороносцем "Мілана". Він зберігав вірність одному клубу упродовж всієї кар’єри, а це - грандіозні 25 років!

Між батьком та сином завжди існувала любов, пошана і порозуміння. Ці фото увійшли в історію футболу.

Правила життя

Мій батько був морським офіцером і дуже мало часу проводив удома.

Він постійно змушував мене йти тренуватися. І я сказав йому спасибі за це, коли підписав свій перший контракт з "Міланом" - на чотири тисячі лір. Крім того, нам платили преміальні за кожен виграний матч і допомагали фінансово гравцям з інших міст, тому що життя в Мілані було дуже дорогим.

У "Мілані" зібралося багато таких же молодих, як і я, по 20 років. І Лідхольм (форвард "Мілана" 1950-х, - прим. "Футбол 24") був неповторний. Постійно розповідав, радив, і все це, поки Рокко (головний тренер, - прим. "Футбол 24") не бачив. По суті, він грав роль другого тренера.

Я грав проти Ді Стефано у фіналі Кубка чемпіонів 1958 року і ніколи в житті нічого схожого більше не бачив. Альфредо був фантастичним гравцем.

"Реал" - фантастичний клуб! І був таким завжди. Одна тільки футболка "Реала" наводила на суперників жах.

Можливо, що якийсь тренер може вас влаштовувати або навпаки, але все покаже час.

Фаворит? Однієї гри не достатньо, щоб визначити, хто може перемогти, а хто ні.

Команди, які беруть участь у чемпіонаті світу, не можуть відразу ж грати на 100 відсотків, потрібен час.

Сумніваюся, що один гравець здатний виграти титул для своєї команди.

Міхайловіч може бути саме тим тренером, який потрібен команді. Він - хороша людина і працьовитий тренер.

Проблема "Мілана" полягає не в стилі гри, а в якості.

Балотеллі? Я сподіваюся, що Маріо зможе добре проявити себе у футболці "Мілана". Головна проблема полягає в тому, що ми занадто часто говоримо про нього, і зовсім неважливо - у негативному чи позитивному ключі. Необхідно дати йому спокій.

Якщо "Мілан" хоче побудувати сильну команду, то вона повинна залишити у себе найкращих гравців. Ця умова підходить не тільки для "Мілана", але і для інших команд. Тому я не згоден з тим, коли чую, що може хтось піти і прийде хтось інший. Це добре, якщо є можливість зміцнитися сильним гравцем, але не так добре, якщо його замінити.

У житті можна займатися чим завгодно, але я не думаю, що Паоло прагне саме до такого варіанту.

Мені б хотілося бачити сина, що працює у клубі, за який він виступав всю свою кар'єру. "Мілан" - символ в будинку Мальдіні.

Зараз чемпіонат Італії дуже збалансований, тому кожна гра повинна проходити, як фінал. На даний момент немає таких матчів, де б одна команда значно перевершувала іншу.

У мене багато спогадів, пов'язаних із "Міланом". Я виграв 4 Скудетто, 1 кубок Ліги чемпіонів. Я більш ніж задоволений тим, що мені вдалося зробити в "Мілані" за всю мою кар'єру. Я грав з великими чемпіонами, як італійськими, так і іноземними. Щасливий, що був частиною "Мілана" і дуже радію, коли "россонері" здобувають перемоги.

*******

Ciao, Signore Cesare!

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

"Небеса мають нового плеймекера". Футбольний світ проводжає Йохана Кройфа в останню путь