УКР РУС

Все про Туреччину: забанений одноклубник Мессі і тренер, якого досконало знає Шевченко

5 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" знайомить із наступним суперником збірної України у відбірковому циклі до ЧС-2018.

Старі знайомі

Ох ці турки! Іноді виникає таке відчуття, що на міжнародній арені наші команди грають винятково з османами. Лише в цьому сезоні українці зустрічалися із представниками Туреччини вже 5 разів! "Зоря" ледь не обіграла в Одесі "Фенербахче" (1:1), "Динамо" вивезло нічию із володінь "Бешикташа" (1:1), ну а найбільше світ турецького футболу пізнав "Шахтар". Спершу у раунді плей-офф "гірники" обіграли "Істанбул Башакшехір" (2:1, 2:0), а нещодавно перемогли на виїзді "Коньяспор" (1:0). І ось – знову матч у Коньї, на "Торку Арені", тільки цього разу нас у гості зовсім негостинно очікує збірна Туреччини.

Після першого туру у групі І склалася цікава ситуація – усі шість команд набрали по одному очку. У той час, як ми втратили перемогу над Ісландією через нереалізований Коноплянкою пенальті і можемо собі занести цей матч скоріше в пасив, Туреччина задоволена своїм результатом. Із "Максиміру" важко поїхати не на щиті, але команда Теріма таки вистояла проти хорватів – 1:1. На гол Ракітіча з пенальті дуже швидко відповів Чалханоглу. Тепер османи сповнені рішучості розвинути успіх.

У червні Туреччина з’їздила на чемпіонат Європи. Виступила, звісно, успішніше, ніж Україна, проте з групи так і не вийшла, що на батьківщині було сприйнято, як невдача. А ось на чемпіонатах світу турків востаннє бачили далекого 2002-го. До речі, саме тоді команда під керівництвом Шенола Гюнеша досягнула максимального результату у своїй історії – виборола "бронзу". Після цього були три відбіркові цикли на Мундіаль – усі повз касу. Можете собі уявити, як зараз зашкалюють амбіції нашого суперника, який зголоднів за найпрестижнішим футбольним турніром планети.

В актуальному рейтингу ФІФА, оприлюдненому 15 вересня, збірна Туреччини втратила дві позиції і посідає 21 сходинку. Україна, до слова, 29-та.

Історія стосунків

Вперше ми зустрілися 1 травня 1996-го. Туреччина готувалася до фінальної частини чемпіонату Європи в Англії, ну а Україна пролетіла повз цей турнір і будувала плани на наступний відбір – до ЧС-1998. Товариський матч відбувся у турецькому Самсуні і закінчився перемогою господарів – 3:2 (Шукюр, 8, Фарук, 14, Тугай, 33 – Шевченко, 11, Гусейнов, 34).

Наступного побачення довелося чекати 7 років. У лютому 2003-го в Ізмірі команди розписали товариську нічию 0:0.

Єдині два матчі, які мали турнірне значення, українці і турки провели у відборі до ЧС-2006. Епічна листопадова перемога команди Блохіна у Стамбулі 3:0 (Гусєв, 9, Шевченко, 17, 89) назавжди увійшла до золотого фонду тріумфів нашого футболу і стала важливим аспектом загального успіху. Сьомого вересня 2005-го Україна поступилася Туреччині на "Олімпійському" - 0:1 (Темер, 55), але це вже не мало ніякого значення – ми з першого місця поїхали на Мундіаль.

Дехто вбачає у цьому певний символізм. Мовляв, історія повторюється: відбір на світовий форум, приблизно рівна за силою група без очевидних фаворитів, осінній матч із турками на їх території, новий тренерський штаб з амбіціями і свіжим баченням складу.

Насторожує лише, що свої останні два матчі ми туркам програли в одні ворота. Дванадцятого серпня 2009-го "згоріли" на стадіоні "Динамо" 0:3 (Шанлі, 58, Четін, 63, Алтинтоп, 67). А 5 червня 2012-го у німецькому Інгольштадті команда Блохіна провалила репетицію перед домашнім Євро, капітулювавши 0:2 (Джанер, 30, Пектемек, 70). На щастя, це були лише спаринги.

Тренер

У Туреччині немає більш авторитетного тренера, ніж 63-річний Фатіх Терім на прізвисько "Імператор". Тренерську діяльність він розпочав наприкінці 80-х, коли очолив "Анкарагюджю". Досить швидко пішов на підвищення, і вже на початку 90-х став помічником знаменитого Зеппа Піонтека у збірній Туреччини. Згодом сам очолив головну команду країни і вивів її (вперше в історії) на чемпіонат Європи-1996. Найбільшого успіху із збірною досягнув у 2008-му, коли дійшов до півфіналу європейської першості. Зараз триває третє пришестя Теріма у турецьку націоналку.

На внутрішній арені Терім працював лише з одним грандом – "Галатасараєм". Із "левами" здобув 6 чемпіонських титулів, 2 національні Кубки, 4 Суперкубки, а також Кубок УЄФА-2000. Була у кар’єрі Фатіха доволі яскрава італійська сторінка – на початку 2000-х він тренував "Фіорентину" та "Мілан", з якими по одному разу переміг у фіналах Кубка Італії. Такий собі Мірча Луческу турецького розливу. До речі, у "Мілані" Терім близько познайомився із Андрієм Шевченком. Ну а Шева відтоді чудово обізнаний із тренерськими методами турка. Сподіваємося, це стане нам у нагоді.

Капітан

Проти України господарі "Торку Арени" зіграють в ослабленому складі. Не буде самого Арди Турана, хавбека "Барселони" і капітана турецької збірної. Він не травмований, з ним усе гаразд. Невиклик на відбіркові матчі можна пояснити лише педагогічним моментом. Фатіх Терім дуже незадоволений внеском Турана у виступ команди на Євро-2016. Мовляв, повівся не як лідер. Не вів за собою партнерів. Грав без натхнення.

На фото: Турану зараз не до сміху

Капітанську пов’язку одягне Мехмет Топал. Півзахисник "Фенербахче" зіграв за збірну 64 матчі, забив 1 гол. Раніше виступав за "Дарданелспор" і "Галатасарай", а закордоном не без успіху захищав кольори "Валенсії" упродовж двох років. Три тижні тому Топал приїжджав в Одесу, де провів увесь матч за "Фенер" проти "Зорі".

"Нам належить зіграти два матчі проти серйозних суперників, - каже Мехмет. - Не думаю, що обидві ці зустрічі будуть схожими на наш попередній поєдинок проти Хорватії. Ми будемо грати агресивніше і спробуємо домінувати на полі. У матчах з Україною та Ісландією нашою метою є 6 очок. Однак 4 очки також стануть непоганим результатом".

А нас, Топале, уяви собі, влаштує тільки наша перемога :)

Команда

На матчі проти України та Ісландії Терім викликав наступних виконавців.

Воротарі: Волкан Бабаджан ("Істанбул Башакшехір"), Онур Киврак ("Трабзонспор"), Харун Текін ("Бурсаспор").

Захисники: Шерен Озбайраклі ("Фенербахче"), Каан Айхан ("Фортуна"), Ахмет Йилмаз Чалик ("Генчлербірлігі"), Чаглар Сеюнджю ("Фрайбург"), Хакан Балта ("Галатасарай"), Емер Топрак ("Байєр"), Хасан Алі Калдирим ("Фенербахче"), Ісмаїл Кейбаші ("Фенербахче").

Півзахисники: Емре Мор ("Борусія" Д), Волкан Шер ("Фенербахче"), Хакан Чалханоглу ("Байєр"), Мехмет Топал ("Фенербахче"), Озан Туфан ("Фенербахче"), Окай Йокушлу ("Трабзонспор"), Толга Джигерджи ("Галатасарай"), Ясін Озтекін ("Галатасарай"), Олджай Шахан ("Бешикташ").

Нападники: Мевлют Ердінч ("Метц"), Юнус Маллі ("Майнц"), Енес Унал ("Твенте"), Дженк Тосун ("Бешикташ").

Серед запрошених, окрім Арди Турана, немає ще й іншого досвідченого гравця – форварда Бурака Їлмаза, який представляє китайський "Бейцзин Гуань". Схоже, причина його відсутності аналогічна – проштрафився перед тренером.

На фото: Емре Мор - не плутати із Едуардом Мором!

Місце єдиного форварда, як і проти хорватів, має всі шанси зайняти Дженк Тосун. У шести матчах нового сезону турецької Суперліги він забив вже 5 м’ячів і перебуває у непоганому тонусі. Остерігатися також варто віртуоза із Бундесліги – Хакана Чалханоглу, від якого вже постраждала збірна Хорватії. Ну а правий фланг Терім, найімовірніше довірить 19-річному вундеркінду Емре Мору, який часто з’являється у складі дортмундської “Борусії" і навіть відзначився голом у ворота "Дармштадта".

Стадіон

"Торку Арена" ("Конья Бююкшехір") вже добре знайома частині українських збірників, а саме – гравцям "Шахтаря". Стадіон "Коньяспора" - надзвичайно красива арена нового покоління, відкрита лише 2 роки тому. Її фасад нагадує футбольний м’яч, а всередині може розміститися понад 42 тисячі 200 глядачів. Для вболівальників тут створені надзвичайно комфортні умови. Якщо холодно – спеціальні обігрівачі підженуть температуру до прийнятного показника. У будівництво цієї споруди вклали понад 146 мільйонів турецьких лір (близько 49 мільйонів доларів). Не так вже й багато за сучасними мірками, але результат вражає.

Базовими аренами збірної Туреччини вважаються Олімпійський стадіон Стамбула (80500 глядачів), арена "Фенербахче" "Шукрю Сарачоглу" (50509 глядачів) та "Кадир Хас" (32846 глядачів) у місті Кайсері. Ми ж сподіваємося, що збірна України не дозволить туркам назвати "Торку Арену" фартовою.

Сторінка автора у Facebook

Турецькі ЗМІ назвали головні фактори успіху у протистоянні з Україною і виділили найбільшу втрату