УКР РУС

Шахтар переміг Вольфсбург: бразильці дають результат, хороші шанси на 1/4 фіналу ЛЄ і проблеми "гірників" під пресингом

13 березня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Перший матч 1/8 фіналу ЛЄ завершився перемогою Шахтаря над Вольфсбургом (2:1).

Дебют матчу пройшов за відчутної переваги Вольфсбурга. Німці могли відкрити рахунок вже на 3-й хвилині після невдалого виносу на ногу Арнольду – Макс пробив метрів з 22-х в руки Пятову. Ще за хвилину "гірників" вибачив Вегхорст, замкнувши простріл на лінію воротарського неточним ударом, а на 9-й повз ліву дев'ятку вистрілив Отавіо. Зрештою, на 14-й хвилині Вегхорст вийшов на класну позицію на правій половині штрафного й потужно пробив, однак Пятов впевнено спіймав м'яч.

Вольфсбург – Шахтар – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Шахтар за цей період особливо не вражав, але поступово підопічним Луїша Каштру вдалося підлаштуватися під стиль і темп гри "вовків". На 17-й хвилині донеччани несподівано вирвались уперед: Ісмаїлі пройшов лівим флангом і прострілив у воротарський, м'яч рикошетом від Брукса підскочив над Мораєсом, а той головою пробив у ворота – 0:1!

Вольфсбург – Шахтар: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу Ліги Європи – як це було

Ще за три хвилини "гірники" заробили пенальті після подачі Додо в руку Арнольду, однак Коваленко запоров його слабким ударом під праву стійку. Кастелс спіймав м'яч.

Надалі Шахтар захопив ініціативу, не відпускаючи її до самої перерви. Перевага могла трансформуватись у голи, однак постріл Мораєса з гострого кута на 29-й хвилині полетів у небо, а удар Тете з правого краю штрафного на 30-й парирував Кастелс – при цьому в обох епізодах були зафіксовані мінімальні офсайди. Також неточно пробивали з дистанції Алан Патрік і той же Тете, але і Вольфсбург, попри тотальну пасивність, міг покарати Шахтар – на 26-й хвилині Мехмеді стріляв повз лівий кут з лінії воротарського (і знову з офсайду). На 45-й господарі заробили пенальті за рикошет від ноги Кривцова в руку Матвієнку, однак Вегхорст під час виконання 11-метрового послизнувся, запустивши м'яч на трибуни.

Перший тайм завершився за мінімальної переваги Шахтаря, однак вже за хвилину після поновлення гри Пятову довелося ліквідовувати дуже неприємну подачу Арнольда в район воротарського. Ще через кільканадцять секунд прилетів і гол – це Брукс замкнув подачу Брекало з кутового точним ударом головою. Донеччани одразу ж огризнулися контрвипадом з пострілом Тете з правого краю штрафного, але Кастелс спіймав м'яч. Надалі німці тримали ініціативу, хоча небезпечних моментів не виникало. Можна згадати лише дальній удар Мехмеді на 53-й хвилині та його ж ривок до воріт на 60-й – Пятов вчасно вийшов, вибивши сферу з-під Адміра.

Кривцов порівняв найкращого бомбардира Вольфсбурга з легендарним форвардом

Вольфсбург непогано виглядав на старті, але в середині другого тайму Шахтар тихою сапою повернув ініціативу. Вже з другої половини 60-х хвилин донеччани впевнено розігрували м'яч на чужій половині поля, нічого не дозволяючи біля власних воріт, а на 73-й "гірникам" ще й гол забити вдалося. Вийшло красиво: Алан Патрік прямим ударом зі штрафного метрів з 25-ти цілив у дев'ятку, Кастелс перевів м'яч у поперечку, а Маркос Антоніо зіграв головою на добиванні – 1:2. На 78-й підопічні Каштру могли й третій покласти зусиллями Тайсона, але бразильця підвела влучність.

Наприкінці поєдинку господарі прогнозовано пішли уперед. Кілька перспективних вривань та передач у штрафний "помаранчево-чорним" вдалося винести, але на 84-й хвилині вони відверто прогавили відкривання Отавіо на лівому краю – той замкнув простріл потужним ударом з рикошетом у протихід Пятову, однак м'яч пройшов повз ворота. На 87-й з-за меж карного майданчика дали пробити Брекало – і знову невлучно. Вже у компенсований час Йосіп пробив з гострого кута у площину, але Пятов зіграв надійно. Зрештою, фінальний свисток зафіксував виїзну перемогу "гірників".

Таким чином, у матчі-відповіді Шахтар влаштує навіть мінімальна домашня поразка, хоча з такою грою цілком можна сподіватися на ще одну звитягу. Поєдинок у Харкові повинен відбутися через тиждень... якщо його, звісно ж, не скасують через коронавірус.

Шахтар повинен проходити у чвертьфінал

Прикро, що матч-відповідь навряд чи вдасться провести через тиждень, адже зараз Шахтар йде у хорошому "накаті" – Вольфсбург, пресингом якого лякали, нічого цікавого з гри не створив, заслужено поступившись "гірникам". Німці справили менш грізне враження, ніж ковалівський Колос, дійсно небезпечно виглядаючи лише на перших хвилинах обох таймів. Підопічні Луїша Каштру впевнено перемогли цей колектив на виїзді, та ще й без Степаненка з Марлосом – значить, можна його "прибити" і вдома.

Передусім звитяга стала можливою завдяки якісному просуванню м'яча по всій площині поля без ухилів в бік певного флангу й без гальмування на останній третині. "Гірники" при цьому 11 разів переграли німців на дриблінгу (з 19 спроб) – у Вольфсбурга було аж 30 спроб, але тільки 9 виявились успішними. Як наслідок, донеччани виходили на класні ударні позиції: з дев'яти їхніх пострілів п'ять пройшло з меж штрафного, а в рамку воріт влучило шість – а ще ж було два удари з близьких дистанцій, завдані з мінімальних офсайдів (після закидання Тайсона та після комбінації з пасом на правий край карного майданчика).

Також варто відзначити проблеми Вольфсбурга з розвитком атак. Команда Олівера Гласнера на стартах обох таймів захоплювала ініціативу, однак дуже швидко її втрачала, не створивши нічого серйозного. При 17 ударах по воротах німці лише чотири рази влучили у площину, а на статус реального гольового моменту претендували тільки постріли Вегхорста та Мехмеді з лінії воротарського + пенальті – всі ці епізоди сталися до 26-ї хвилини. Так, ще був гол Брукса, але це стандарт, в якому Джон, великою мірою, зіграв на антропометрії. Більше йому шансів не давали.

Атаки Вольфсбурга були повільними, банальними й завершувались ударами, які або летіли на трибуни, або виявлялися кволими. Шахтар виглядав швидше й агресивніше, хоча проти нього грав дуже міцний клуб з топ-7 Бундесліги, який вирізняється вмінням не тринькати свої моменти (за очікуваними та реальними голами в чемпіонаті у "вовків" рівність). Саме тому можна розраховувати на прохід у чвертьфінал Ліги Європи.

Вольфсбург може покарати за недооцінку

Закидувати капелюхами команду Олівера Гласнера, однак, не варто. Німці взагалі не дуже поважають Лігу Європи, а тут ще й фактор порожніх трибун тиснув – було помітно, що господарі перебувають не в своїй тарілці. Втім, навіть у таких складних для представників Бундесліги умовах "вовки" повною мірою продемонстрували свій потенціал, заодно розкривши проблеми Шахтаря.

По-перше, варто відзначити якісний пресинг. У Бундеслізі за показниками його інтенсивності Вольфсбург йде третім, до відбирання м'яча надаючи супернику не більше дев'яти передач на чужій третині поля. У Шахтаря з роботою під тиском проблеми виникають навіть в УПЛ, тож німці спробували високо накрити "гірників" – і це у них вийшло. Крім того, господарі дуже часто вигравали підбирання.

Наскільки небезпечний такий високий тиск? Ну, з 17-ти пострілів Вольфсбурга два були започатковані прямим виносом "гірників", шість разів удару передували повернення/підхоплення нічийного м'яча, а три рази перед ним відбувалися перехоплення – і це лише на чужій половині поля. "Вовки" реалізовували свою перевагу в пресингу й регулярно доводили "круглого" до нападників. Це проблема.

Сама кількість ударів вимагає поваги до німців. З 17-ти їхніх пострілів по воротах вісім пройшли з меж карного майданчика й лише три стали наслідком стандартів – і, що найгірше, "вовкам" дозволяли реалізовувати свої найкращі вміння. Вегхорст, наприклад, завдав чотири удари (три зі штрафного) – так, лише дальній влучив у площину, ще один пройшов з пенальті, а інший постріл заблокували, але давати Вауту замикати простріл на лінію воротарського вже на 4-й хвилині неприпустимо. Шлагер, Брекало та Арнольд натомість якісно працювали між лініями, віддавши вісім гострих пасів. Такої свободи вони не мають права отримувати.

Саме тому Олівер Гласнер після матчу заявив, що гра не повинна була завершуватись з таким рахунком. "Вовків" підвела реалізація, повільність та відчутна банальність рішень в останній третині поля, але Шахтар таки виявив вразливість під тиском. Однією з причин цього стала відсутність Степаненка, однак і з ним "гірники" мали схожі проблеми. У Харкові з цим потрібно щось робити, адже Вегхорст не буде хибити з шести метрів у двох матчах поспіль.

Бразильці роблять результат

У матчі проти Вольфсбурга важко виділити когось одного. Жуніор Мораєс забив важливий гол, Додо заробив пенальті, Ісмаїлі виконав фактичний асист, Алан Патрік тричі обіграв суперника на дриблінгу та прекрасно пробив зі штрафного, Тете класно замінив Марлоса, тощо. Уся бразильська група донеччан виправдала свою появу на полі.

Передусім це стосується Тайсона. Екс-капітан Шахтаря знову продемонстрував професіоналізм, за постингом філософських цитат в інстаграмі не забувши робити різницю на полі – в його активі не тільки п'ять обіграшів та дві передачі під удар (одна – в мінімальний офсайд), а й три повернення м'яча. Крім того, Тайсон став лідером матчу за єдиноборствами (12 епізодів, 7 переможних).

Алан Патрік та Маркос Антоніо видали пристойний обсяг роботи в центрі поля, колективно замінивши Степаненка й ставши співавторами переможного голу. На двох центрхави Шахтаря провели три удари (всі в площину), п'ять обіграшів на дриблінгу (з дев'яти спроб), п'ять блокувань, дванадцять єдиноборств (вісім успішних) та тринадцять повернень м'яча.

Крім того, в їхньому активі по три перехоплення та відбирання – опорник Антоніо в цих компонентах переважав. Можливо, гра бразильців у центрі й не була ідеальною в плані контрпресингу, але необхідну динаміку Шахтар отримав.

Зрештою, варто відзначити Ісмаїлі та Тете – в обох не пішло з дриблінгом, але вони взяли іншим. Так, лівий фулбек Шахтаря зробив три відбирання й по два перехоплення та блокування, а ще виграв два верхових єдиноборства – ну, і про гольовий простріл на Мораєса варто пам'ятати. Тете натомість тричі бив по воротах (двічі в площину), викотив пас під удар Алану Патріку та зібрав на собі чотири фоли – це рекорд поєдинку. Також вінгер "гірників" став одним з лідерів за єдиноборствами (10 епізодів, 6 перемог). Таким темпом Тете витісне Марлоса з основи, навіть коли той буде здоровим.

Єдиним бразильцем, який трішечки випав з гри, став Мораєс. Нападник нічого, крім гола та удару в небо з кількох метрів (та ще й з офсайду) так і не вигадав, віддавши всього 12 пасів і не зумівши когось переграти на дриблінгу (при трьох спробах). Навіть з єдиноборствами у нього не пішло – Жуніор провів по шість епізодів на землі та в повітрі, лише два рази ставши переможцем дуелі. На щастя, одна з них припала на момент із забитим м'ячем – а більшого нам і не треба. Сьогодні.

Байєр впевнено здолав Рейнджерс, Айнтрахт сконфузився вдома, Манчестер Юнайтед де-факто вже у чвертьфіналі Ліги Європи