УКР РУС

Виповнилось 30 років, відколи українські футболісти виграли юнацький Чемпіонат світу

26 липня 2017 Читать на русском

Українські гравці у складі збірної СРСР підкорили світову вершину в 1987 році.

У складі юнацької збірної нині неіснуючої держави, яка представляла не одну країну, було аж 9 українців. З них у фіналі Чемпіонату світу-1987 (U-16) зіграло 8. Четверо встигли пограти за національну збірну України: Сергій Беженар (Колос), Юрій Мороз (Динамо), Анатолій Мущинка (Карпати) та Юрій Нікіфоров (Чорноморець). Останній, вихованець одеського футболу, потім переметнувся у збірну Росії. Також Україну на золотому турнірі представляли Микола Русин (Динамо), Юрій Мокрицький (Карпати), Валерій Високос, Юрій Макаров (обидва Динамо) та Олег Матвєєв (Ростсельмаш, згодом Динамо і Шахтар).

Беженар: Зінченко – найбільш переоцінений гравець збірної України

У липні 1987-го юнацька збірна СРСР провела у Канаді 6 матчів. На груповому етапі з 12 забитих голів у ворота Нігерії (1:1), Мексики (7:0) і Болівії (4:2) 10 – в активі українських футболістів. Легенда донецького Шахтаря Олег Матвєєв, колишній центрбек Динамо і Дніпра Сергій Беженар та екс-хавбек Карпат Анатолій Мущинка відзначились по 2 рази, Микола Русин забив 1 м'яч, а Нікіфоров – ще 3.

У чвертьфіналі був чи не найважчий суперник – збірна Франції з легендарним чемпіоном світу-1998 Емманюелем Петі, яку перемогли 3:2. Відзначився Нікіфоров. Півфінал із Кот-д'Івуаром проблем не приніс – 5:1 і гол в активі Русина.

На фінал проти Нігерії вийшли наші Мокрицький, Беженар, Мороз, Матвєєв, Мущинка, Нікіфоров і Високос у старті, Русин – на заміну. Знову, як і на груповому етапі, 90 хвилин завершились нічиєю 1:1, але в серії пенальті влучнішими виявились гравці СРСР. Беженар реалізував свій черговий 11-метровий, Матвєєв продовжив, а Нікіфоров завершив. Схибив тільки Мокрицький.

Забив і поїхав у клуб Мірослава Клозе. 7 цікавих фактів про перший матч в історії чемпіонату України