УКР РУС

Відкрив рахунок – переміг. Українці на різних полюсах цікавого рейтингу, ПСЖ – найкращий в елітних лігах, Шахтар – в УПЛ

29 квітня 2020 Читать на русском

Міжнародний центр спортивних досліджень (CIES) презентував статистику важливості перших голів. Хто найчастіше перемагає, відкривши рахунок?

Football Observatory проаналізувала, як перші голи впливають на результати команд 92 топ-дивізіонів світу в матчах з 1 січня 2015-го по 31 грудня 2019-го. На основі зібраних даних були сформовані своєрідні рейтинги.

Рейтинг команд, які найчастіше в Європі б'ють по воротах: Ман Сіті Зінченка в лідерах, Шахтар – найкращий в Україні

Найвищий вінрейт у матчах з власним першим голом має сербська Црвена Звезда – 96,3%. Друге місце посідає молдавський Шериф, за який виступає Андрій Блізніченко. Варто відзначити у топ-5 команду Ігоря Йовічевіча – загребське Динамо виграє 93% поєдинків, у яких відкриває рахунок.

У провідних чемпіонатах жодних сюрпризів. Найкращі показники мають чинні чемпіони 5 елітних ліг. ПСЖ випереджає всіх – у 89,9% перший гол парижан означає перемогу. Трішки гірші цифри у Барселони та Манчестер Сіті, далі йдуть гегемони Ювентус і Баварія. У топ-10 звертають на себе увагу хіба що Лестер з Наполі.

А от для Сентрал Кост Марінерс перший гол не означає нічого – австралійська команда виграє лише 37,7% матчів, у яких відкриває рахунок. Другий найгірший у світі – грецький Етнікос, у складі якого виступає Ігор Худоб'як. Партнери легенди Карпат доводять справу до логічного завершення лише у 43,9% випадків.

У топ-лігах найгірша за цим показником Тулуза – не дивно, що "фіолетові" без шансів вилітають з Ліги 1. Появу міцного Хоффенхайма так низько теж не можна назвати сюрпризом, адже команда Юліана Нагельсманна у попередні сезони ніколи не починала грати обережніше, відкриваючи рахунок.

В Україні найкращими також є гранди. Шахтар виграв 98 матчів зі 111-ти, в яких відкривав рахунок – 88,3%. Динамо перемогло в 90 поєдинках зі 106, де забивало першим – 84,9%. Далі йдуть Десна та Колос, які не так давно в еліті (цим можна пояснити їхній високий відсоток). Загалом в УПЛ у 70,6% випадків перемагає команда, яка відкрила рахунок. Звертає на себе увагу, що Зоря, віце-лідер сезону, йде лише 7-ю за цим показником. Тоді як та ж Десна лише мінімально поступається київському Динамо.

УПЛ – найбільш грубий європейський чемпіонат, Львів у топ-10 світового рейтингу