УКР РУС

Арсенал вилетів з Кубка ліги, зазнавши нищівної поразки від Вест Хема – Зінченко помилився в одному з голівbomb

1 листопада 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Вест Хем в рамках матчу 1/8 фіналу Кубка англійської ліги переграв Арсенал (3:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Мікель Артета сильно ротував склад – на відміну від Девіда Мойєса

Коли гранди вилітають з кубкових турнірів, то одразу лунає відмазка – команда грала резервом, їй не потрібен цей турнір. Судячи зі складу Арсенала, Мікель Артета дійсно збирався проходити Вест Хем "малою кров'ю". У запасі залишились Саліба, Райс, Едегор, Сака та Мартінеллі. Причина цього рішення проста й зрозуміла – на вихідних у лондонців стоїть виїзд до Ньюкасла.

Втім, важко назвати старт лондонців "лівим". Із явних баночників в основу потрапили тільки Нельсон і Ківіор. Жоржінью, Нкетія, Троссар і Вієйра – футболісти основного ростеру. З іншого боку, проблема такого лайн-апу не в рівні футболістів, а у зіграності й готовності виконувати звичні тактичні вимоги.

Можливо, саме тому в основу потрапив Зінченко. Українець у цій групі футболістів був найкраще підготованим до футболу Мікеля Артети. У матчі з Вест Хемом він мав стати провідником ідей коуча.

Девід Мойєс, своєю чергою, виставив основний склад. Із важливих виконавців у запасі залишились тільки Антоніо, Ворд-Проуз і голкіпер Ареоля. "Молотобійці" бажали виграти, що й не дивно – вони не знали перемог протягом чотирьох матчів, зазнавши трьох поспіль поразок.

Арсенал у першому таймі мав проблеми в атаці, але Вест Хем не заслужив на свій гол

"Каноніри" програли перший тайм у доволі комічному стилі. Підопічні Мікеля Артети володіли м'ячем 68% ігрового часу, виграли боротьбу (26:20 на землі, 10:6 у повітрі) й завдали 8 ударів. Вест Хем не завдав жодного, але відкрив рахунок на 16-й хвилині – це Вайт зрізав подачу з кутового у власні ворота. 1:0!

З іншого боку, варто відзначити проблеми із роботою гостей на останній третині. Команда мала всього один незаблокований постріл, який пройшов не зі стандарту. Сумарно ж команда награла на 0,49 очікуваних голів.

Проблема крилась у структурі Арсенала в завершальній фазі атак. Часто вона була статичною. Ось епізод на 36-й хвилині – ніхто не створює глибину. Команда ніби розірвана на дві частини. Так, Зінченко може віддати пас до лінії штрафного, однак обіграшу й динаміки в цій атаці вже не досягнути. Вест Хем накриває усіх ↓

↓ Схожий епізод. Нкетія та два футболісти на дальньому краю штрафного перебувають у статиці, а Зінченко погано відкрився. Та і Габріель діяв з м'ячем повільно. Зрештою, він його втратив, що вилилось у контратаку Вест Хема.

↓ А тут привіт від Нкетії й Хаверца, які по ходу позиційної атаки опинилися в одній точці. І знову команда розірвана, і знову бачимо цю статичну лінію. Зінченко нема з ким обігратись, тож у нього залишається лишень один варіант для передачі – в ширину на Троссара.

Були питання і до індивідуальних дій. Так, Троссар зі своєї зони віддав чотири паси з просуванням у штрафний, однак нічого іншого бельгієць не пропонував. Він мав два обіграші на дриблінгу з двох спроб, але цього мало. Мартінеллі значно варіативніший – він би і вривався сам, і обігрував, і віддавав паси, і відкривався в центрі.

Та і Нкетія у цій зустрічі не сподобався. Його гра спиною до воріт не становила проблеми для захисників Вест Хема. Едді програв дві третини єдиноборств, допустив 5 втрат при 21 дотику до м'яча й мав всього два моменти (один зі стандарту).

Арсенал тиснув з повітря

Саме тому "каноніри" так слабко виглядали у безпосередньому загостренні з гри. І все ж, Арсенал мав забивати. Взнаки дається робота Ніколя Жове, тренера зі стандартів.

На 8-й хвилині Хаверц замкнув подачу зі штрафного на ближню стійку, пробивши головою під поперечку (Фабіанскі парирував). На 24-й хвилині Вайт і Нкетія замикали подачі з кутових – постріл Бена витягнув Фабіанскі, а Едді спрямував м'яч над поперечкою. На 31-й же Хаверц завершив корнер ударом головою повз дальню стійку.

Єдиний момент з гри у першому таймі було організовано за допомогою Зінченка. Олександр на 38-й хвилині помітив шпарину між захисниками й влетів у простір на краю штрафного. Там він отримав закидання й прострілив на Нкетію, а той пробив з близької відстані. Фабіанскі врятував.

Жахливий початок другого тайму. Вест Хем зламав фланг Зінченка

У першій 15-хвилинці Вест Хем шокував лондонців. На перших же секундах господарі скористались тактичною вразливістю суперника на фланзі Зінченка. "Каноніри" втратили м'яч у атаці, Олександр залишився далеко на чужій третині, а "молотобійці" провели контрвипад.

Наздогнати Пакету українець вже не міг, Жоржінью програв йому боротьбу, а свій ривок Лукас завершив проникним пасом на край штрафного. Боуен опинився прямо перед Ремсдейлом, завдавши удару. Аарон парирував.

На 50-й хвилині фланг Зінченка знову запалав – і тут вже Олександр має розділити вину. Кудус відкрився під діагональ Агерда й шикарно прийняв м'яч, п'яткою у дотик прибравши під себе. Наш земляк просто відлетів зі шляху внаслідок інерції. Мохамед же одразу пробив з лівої у дальній нижній кут. Габріел не встиг підстрахувати, а м'яч ще й пройшов поміж його ніг. 2:0!

На 60-й же хвилині Вест Хем влаштував розгром – і знову все пройшло з лівого флангу оборони лондонців. Цоуфал виконав подачу, Вайт вибив її за межі штрафного, а Боуен підхопив сферу й вистрілив з відскоку. М'яч рикошетом від Ківіора пролетів повз Ремсдейла. 3:0!

Арсенал так нічого й не вигадав у відповідь. Артета знову здивував своїми рішеннями

Зінченко, на щастя, покинув поле за три хвилини до розгрому. Замість нього вийшов Томіясу. Разом з ним на полі з'явився і Райс, який замінив Олександра. На 66-й хвилині Мікель Артета ще й кинув у бій Сака з Мартінеллі, а на 80-й хвилині рятувати пішов Едегор.

Виникає тільки одне питання – навіщо були ці заміни після 0:3? Хіба для тонусу... Але якщо б хтось із лідерів зламався в останні півгодини, то що б тоді казав Артета? Хай там як, а в основний час команди вже нічого не створили. Аж на 5-й компенсованій Едегор розмочив рахунок, зробивши виліт "канонірів" менш ганебним.

У підсумку, Вест Хем крокує в чвертьфінал Кубка ліги.

Критика Зінченка несправедлива

Насправді, Олександра не дуже-то й критикували. Провідні британські спортивні ЗМІ не сказали про нього жодного слова, а Sky Sports оцінив його 6 балами – як і більшу частину команди. Навіть англійські "кузьмичі" у твіттері залишили лічену кількість коментів про гру Зінченка. Все ж, Кубок ліги не дуже цікавий тамтешній аудиторії.

Тільки два портали "наїхали" на українця. Football.london поставив йому 5 балів, видавши нищівний комент. "Втрачав м'яч більшу частину матчу, віддавав занадто прості передачі, втратив позицію при другому голі".

Між тим, статистика громить ідіотичний допис Кайї Кайнака з Football.london. Зінченко став другим серед усіх футболістів на полі за показником створеної загрози через пас (0,23 xT) – від лідера (Нельсона) він відстав на 0,03 xT, якщо брати передачі з гри. На практиці ці цифри означають один пас під удар, три з просуванням і 9 на третині поля суперника.

Загалом, Зінченка можна назвати найкращим футболістом за показником просування через передачі та ривки. Габріель у відриві, однак один із центрбеків майже завжди буде лідирувати у цьому заліку – така специфіка позиції.

Оце так "занадто прості передачі"... Football.london, що з обличчям?

Втрати ж допускалися не "більшу частину матчу", а всього 8 разів при 71 дотику й 66 пасах (59 точних). Зінченко дуже якісно допомагав виводити м'яч з власної до чужої третини.

↓ Ось, наприклад, епізод на 20-й хвилині – українець спочатку розбив пресинг, створивши канал для передач...

↓ ... а потім протягнув м'яч метрів на 15. Розвиток епізоду підказував пасувати в ширину на Троссара, однак Олександру вистачило якоїсь мілісекунди для розрізного пасу на Хаверца!

↓ Кай втратив м'яч, але Зінченко підхопив його та видав ще один пас з розрізом блоку – тепер вже на Троссара.

↓ На жаль, не можемо показати відео епізоду на 30-й хвилині, а скрінів треба забагато. Просто зазначимо – в цій ситуації Зінченко знову розбив пресинг, а потім двічі обігрався з Жоржінью, розігнавши швидку атаку Арсенала.

↓ А це – те, чого так не вистачало Арсеналу в позиційних атаках. Зінченко прийняв м'яч у центрі й скинув його Габріелю. Кудус побіг накривати бразильця, чим скористався наш земляк. Олександр побіг заповнювати діру між лініями.

Троссар тим часом отримав пас від Габріеля й вже мав варіант для перспективного просування.

↓ Він його і виконав. Зінченко ж віддасть передачу Нкетії...

↓ ...і спробує відкритись під стіночку. Едді, однак, програв боротьбу й втратив м'яч. Вест Хем побіг в контратаку. Був і другий варіант розвитку атаки: якби Нкетія скинув м'яч Жоржінью, який стояв правіше, то Зінченко створив би з бразило-італійцем 2-в-1 проти центрбека.

↓ Саме Зінченка можна назвати архітектором моменту Нкетії. У початковій фазі він сформував квадрат на лівому фланзі, а заодно оформив перегруз 4-в-3...

↓ ...передача на Троссара змусила блок Вест Хема хитнутись в бік бровки, створивши розрив. Його атакував Зінченко. Далі підуть закидання й простріл Олександра.

За час війни багато українців перестали вважати західні газети авторитетними, адже в них пишуть стереотипну й поверхневу дурню для внутрішнього виборця. Із футболом історія схожа – Football.london зачепилось за гол Кудуса й розкрутили його до провалу Зінченка. Як зручно...

Куди більш серйозно виглядає критика тактичного твіттер-блогу Premier League Panel – аналітики заявили, що Артета правильно зробив, поставивши Тімбера на позиції лівого захисника на початку сезону. Мовляв, цим він вирішив проблему слабкого захисту Зінченка 1-в-1 та поганого покриття Сашком простору в перехідних фазах. До того ж, експерти згадали матч проти Ліверпуля, назвавши сумнозвісний гол з-під нашого земляка "початком краху чемпіонських перегонів".

Дійсно, Олександр не є захисником по природі. Тімбер в цьому плані значно переконливіший, та і загалом Юррієн має ширший функціонал – Зінченко перед сезоном навіть заявив, що нідерландець кращий за нього. Томіясу теж захищається впевненіше, тож Мікель Артета у матчах проти особливо потужних флангів почав випускати саме японця.

От тільки є одна заковика – Зінченко, на відміну від Томіясу, не грає лівого захисника. І в матчі з Вест Хемом він його не грав. Достатньо подивитись на карту передач.

Українець і вчора, і загалом працює інвертованим фулбеком. Де-факто він є центральним півзахисником, що відповідає за циркуляцію м'яча на останніх двох третинах поля. Так, це відбувається тільки при володінні, однак Арсенал тримає м'яч понад 60% часу й має один із найефективніших пресингів АПЛ. Команді просто не потрібно так часто захищатись на власній половині, тож плюси Зінченка переважають його мінуси.

Свої головні функції українець вчора виконував справно. Тим не менш, експерти мають рацію – Арсенал у попередньому сезоні намагались розкривати конкретно через фланг Зінченка, тому що Сашко занадто часто залишається на чужій половині. Зустрічаючи суперника високо, він ризикує не встигнути повернутись (занадто вже українець повільний).

У поточному сезоні команди тиснуть у Зінченка ще сильніше, що виливається у часту втрату очок. Вест Хем, наприклад, регулярно користувався прийомом із висмикуванням Олександра повище – а йому за спину тікав Пакета. Так "молотобійці" і забили. Щоправда, чомусь ніхто не згадує про невиразну підстраховку з боку Габріеля.

Що найбільш важливо, ніхто не говорить про першопричину проблеми – Арсенал став занадто часто займатись стерильним перекатом на чужій третині, не створюючи моментів. Як наслідок, збільшується кількість втрат. Захищатись доводиться частіше, а це погано для Зінченка. Саме в цьому і криється коріння всіх проблем.

Арсенал переміг Челсі й повернув лідерство – Зінченко допоміг з двома голами й привіз один, Мудрик дав три паси під удар