УКР РУС

Вердикт УЄФА щодо бійки на "Олімпійському": що загрожує "Динамо"?

27 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" з'ясовував, яка кара може спіткати українського чемпіона за бійку під час матчу Ліги чемпіонів "Динамо" - "Челсі".

Сьогодні у Швейцарії в офісі УЄФА буде прийнято рішення про покарання київського "Динамо" за підсумками "расистського" скандалу під час матчу Ліги чемпіонів. Те, що воно, покарання, буде - сумніву не підлягає. А ось його ступінь залежить від низки нюансів. "Футбол 24" спробував прорахувати їх всі і з'ясувати, які саме покарання загрожують чемпіону України.

Жити по-новому

Рішення прийматиме караючий орган з довгою назвою "контрольно-дисциплінарна й етична інстанція" УЄФА (UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, CEDB). У списку прогріхів "Динамо": блокування проходів на стадіоні, масові заворушення (це карається грошовими штрафами, а за першу з претензій "Динамо" карають вже далеко не перший раз), але найсерйозніший прогріх - "расизм" (стаття 14 дисциплінарних правил УЄФА).

Фото, що стало знаменитим на всю Європу. Ну її, таку славу...

Треба сказати, що поправки до дисциплінарних правил УЄФА стосовно проявів расизму з'явилися у 2013 році і несли у собі набагато суворіші покарання за прогріхи національних асоціацій, клубів і футболістів, пійманих на расизмі. Наприклад, за новими правилами, якщо на расизмі піймають офіційну особу або представника команди (футболіста, тренера), то це - 10-матчевий бан, як мінімум! 

Скандал із уболівальниками, це, звичайно, трохи легше, але не поспішайте тішитись. Все набагато гірше, ніж здається на перший погляд.

Отож...

Нульова толерантність

Окрім більш "простих" статей, які не несуть великих ризиків для "Динамо", справа буде розглянута за статтею 14 (Расизм, інша дискримінуюча поведінка і пропаганда) дисциплінарних правил УЄФА.

Параграф 1 і 2 правил свідчить:

"Національна асоціація або клуб, якщо один або більше з числа офіційних осіб або уболівальників допускають образу людської гідності на ґрунті расизму, кольору шкіри, релігії чи національності підлягають покаранню у вигляді, як мінімум, часткового закриття стадіону".

Пом'якшувальні обставини: суддя не зупиняв поєдинок (інакше технічної поразки було б не уникнути - так за регламентом), і, якщо адвокати "Динамо" будуть наполягати, що НС - просто побутова бійка (нагадаємо, що самі "ультрас" вже заявляли, що інцидент стався на ґрунті зловживання постраждалими алкоголю, що не сподобалося фанатам), то український клуб може розраховувати на більш м'який вирок.

Обтяжуюча обставина: рапорт в УЄФА є. Отриманий він і від інспектора, і від представників громадської організації "Футбол проти расизму в Європі" (FARE). І треба ж такому статися, що спільна кампанія "Ні расизму" (в рамках постійної компанії FARE "Люди футболу") цього року проходила якраз з 8 по 22 жовтня. Матч же відбувся 20 жовтня. Якраз у той час, "коли все прогресивне людство бореться з проявами ксенофобії" і т.д.

Але ще гірше те, що "Динамо" у цьому питанні - рецидивіст, а це означає...

Особливо небезпечні

У "Динамо" можуть бути великі проблеми, оскільки параграф 3 статті 14 дисциплінарних правил УЄФА свідчить: "повторне порушення карається одним матчем за закритими дверима і штрафом у розмірі 50 тисяч євро".

А порушення якраз таки повторне. Нагадаємо, що київський клуб був покараний частковим закриттям стадіону (у першій чвертьфінальній грі Ліги Європи минулого сезону "Динамо" - "Фіорентина") якраз за расизм за підсумками матчу 1/8 фіналу ЛЄ з "Евертоном".

На задньому плані - один із порожніх секторів у матчі Ліги Європи "Динамо" - "Фіорентина". Закрили 43-ій і 45-й сектори "Олімпійського"

Пом'якшувальні обставини: немає. Хіба, що, знову ж, динамівські юристи зуміють переконати вершителів правосуддя у тому, що конфлікт був на побутовому грунті. Але чи сильний це аргумент?

Обтяжуючі обставини: таке не вперше. І ось це - найстрашніше. Справа в тому, що за підсумками матчу Ліги Європи-2012/13 "Динамо" - "Бордо" кияни були покарані двома матчами без глядачів, які після апеляції, втім, перетворилися на одну гру без підтримки. Це був матч проти казахського "Актобе" у серпні 2013-го.

Чим далі в регламент, тим страшніше

Дуже противний підпункт b параграфа 3 14-ї статті свідчить, що:

"За будь-яке наступне порушення можуть бути застосовані санкції у вигляді проведення більше одного матчу без глядачів, закриття стадіону, технічної поразки, зняття очок або відсторонення від змагань".

Тобто, при поганому розкладі "Динамо" загрожують 2 матчі при порожніх трибунах. Але і це не найгірше.

Головна неприємність для нас криється у пункті 4 статті 14.

У дисциплінарних правилах УЄФА чорним по білому написано, що "якщо того вимагають обставини справи" контрольно-дисциплінарна й етична інстанція вправі посилити покарання. Ось, просто на свій смак.

Пом'якшувальні обставини: тиснути на жалість і "хворобу росту". Мовляв, країна молода, а часи - непрості.

Обтяжуючі обставини: наша "кредитна історія", як ви знаєте, дуже погана: "Дніпро" тільки "відсидів" свій термін; лише 2 стадіони можуть приймати офіційні матчі збірної (причому один з них - "Арену Львів" - забанено на відбір до ЧС-2018) і саме "Динамо" накопичило за короткий період купу гріхів.

Неабияк ми в УЄФА всім набридли, підозрюємо. І скільки вони згодні нас, таких, терпіти - з'ясуємо якраз сьогодні. "Останнє китайське попередження" не виключено. Але, думається, якщо воно і буде, то цього разу буде дійсно ОСТАННІМ.

КОРОТКО

Що загрожує "Динамо"?

Грошовий штраф - 100% ймовірності. Мінімум - 50 000 євро, а швидше - 100 000 євро. 

Закриття окремих секторів на матч(і) - дуже висока ймовірність (якщо це максимальне покарання).

Матч(і) при порожніх трибунах: 1 - висока ймовірність. 2 - висока ймовірність. Більше 2 - низька ймовірність.

Зняття очок - дуже низька ймовірність.

Технічна поразка у грі з "Челсі" - дуже-дуже низька ймовірність.

Виключення з Ліги чемпіонів - дуже-дуже-дуже низька ймовірність.

Використані фото Getty Images, championat.com