УКР РУС

Венглинський: Протасову в "Дніпрі" не давали працювати

19 квітня 2011

Олег Венглинський в ексклюзивному інтерв’ю сайту "Футбол 24" поділився своїми враженнями від роботи Хуанде Рамоса в дніпропетровському "Дніпрі".

- Олеже, як, на вашу думку, змінився "Дніпро" із приходом у команду Хуанде Рамоса?

- Особливих змін я не побачив. В очі кидається бардак в обороні, постійно нові якісь співвідношення гравців, на кожну гру виходять різні зв’язки оборонців. Хоча захист є ланкою, в якій дуже важлива зіграність. Чим більше люди гратимуть разом, тим надійніше вони робить свою справу. А в "Дніпрі" при Рамосу постійні експерименти в лінії оборони. Звідси і такі результати – команда багато пропускає. Не знаю, з чим це пов’язано, можливо, Рамос ще не знайшов оптимальну зв’язку. Тим не менш, це дуже кидається в очі і я не можу зрозуміти чому так відбувається.

- Хуанде Рамос в "Дніпрі" із жовтня 2010 року. Цього часу достатньо для того, щоб визначити оптимальний склад команди?

- Головне, що Рамос пройшов із "Дніпром" усі зимові тренувальні збори. Кваліфікованому фахівцеві цього достатньо для того, щоб поставити команді гру і добиватися нормального результату. Тим паче, Рамосу був наданий карт-бланш в трансферній роботі і він придбав тих футболістів, яких хотів. Хоча, кажуть, не всіх вдалося купити, яких планували. Але "Дніпро" здійснив серйозні придбання, мав час на тренувальних зборах налагодити гру. Тож, часу в Рамоса було достатньо.

- Виходить, Рамос не є кваліфікованим тренером…

- (Сміється) Усі згадують роботу Рамоса в мадридському "Реалі"… Але потрібно дивитися правді в очі, останні чотири роки Хуанде Рамос більше шести місяців в командах не затримувався. Із 2005 по 2007 рік іспанець відпрацював в "Севільї", згодом на довгий час він ніде не затримувався. Взагалі, особисто я проти запрошення іноземця в "Дніпро". Краще б в Дніпропетровську працював український фахівець, тим паче, що в цій команді грало чимало членів національної збірної. Наш фахівець краще б справився з цією роботою. Але керівництво клубу зробило ставку на іноземця, тепер в команді велике засилля легіонерів.

- Після того, як "Дніпро" перестав тренувати тепер покійний Євген Кучеревський, нашим фахівцям не вдалося досягнути із цією командою вагомих результатів. Вочевидь, це і спонукало керівництво до таких радикальних змін…

- А що Олег Протасов погано працював? Якби йому давали працювати так, як він хоче, "Дніпро" б досягнув нормальних результатів. Але Протасову, як мені здається, не дали працювати так, як він хотів. Тому в нього не все і вийшло в Дніпропетровську. В Україні чимало хороших фахівців, вартих довіри. Чимало гравців "Дніпра" отримували регулярні запрошення в національну збірну, їх там добре знали. Можливо, варто було когось із тренерського штабу збірної запросити на роботу в Дніпропетровськ. Цей же фахівець добре знає лідерів команди.

- … Олега Блохіна?

- … Не знаю, необов’язково Блохіна, в тренерському штабі збірної були і інші достойні фахівці. Головне те, що цей спеціаліст добре знає дніпрян. В такому разі, нічого особливого змінювати не довелося б. А так прийшов іноземець, він усе перекроїв, лідери "Дніпра" тепер грають в дублі. А така перестановка безслідно не проходить, потрібен час. "Дніпро" ніколи не був інтернаціональною командою. Тут завжди було багато українців. І мені здається, що цю традицію не треба було ламати. Тим більше, в "Дніпрі" є чимало талановитої молоді. Подібну перестановку я бачив в одеському "Чорноморцеві", коли в команду прийшло 8 чи 9 латиноамериканців. Ця "легіонерізація" нічого доброго "Чорноморцеві" не дала, одесити вилетіли в першу лігу й до цих пір не може команда зібратися. Звісно, "Дніпру" виліт із Прем’єр-ліги не загрожує, але команда демонструє нестабільні результати. Думаю, влітку в дніпрян знову будуть великі зміни й уже на олівці в Рамоса є певні футболісти. За словами іспанця, цей сезон для його команди "пристрілочним", а ставку робитимуть на наступний чемпіонат. Для нього це є наразі залізним алібі.

- Ви, будучи футболістом, із іноземним тренером перетнулися лише перед завершенням кар’єри в грецькому АЕКу…

- Так, лише в Греції. Нічого поганого про цей досвід сказати не можу. Там зовсім інші стосунки в тренера та футболіста. Наставник із гравцями півтори години на тренуванні та під час гри. Увесь інший час за себе відповідає футболіст. Для мене це було дивно, в нас же тренер відповідає за все. Тренер не втручався ні в особисте життя підопічних, навіть в роботу лікаря не вникав. Медик прийшов до наставника, сказав, що п’ятеро гравців не можуть тренуватися. І тренер, навіть не цікавлячись причинами вердикту ескулапа, цих футболістів не чіпав. Йому це не потрібно, його завданням є тренувальний процес, якісна гра, результат. Все... Мене це вразило. Був випадок, коли в нас було заплановано два тренування в день. І тут капітан підходить і каже: "Команда втомилася, а тут ще спека, тому доцільніше друге тренування відмінити". Тренер розуміє, що в такій ситуації друге тренування нічого не покращить, а лише погіршить стан футболістів, а тому тренування скасовує. Це мене дивувало. Не можу собі уявити ситуацію, коли наш тренер через прохання футболістів скасовує заняття.

- Чому я спитав про ваш досвід роботи із іноземцями… Просто цікаво, що фахівець може дати українському клубові? В них краща футбольна школа? Все-таки Хуанде Рамосу платять чималі гроші, українцеві, вочевидь, потрібно було менше платити. А що іспанець може дати "Дніпру" взамін?

- Не думаю, що в них футбольна школа краща. Ми недооцінюємо можливості наших фахівців. У нас є чимало хороших, сильних тренерів. Тому, я переконаний, що потрібно, перш за все, дивитися в сторону своїх спеціалістів. А що дасть Рамос "Дніпру", я не знаю. Наразі особливих змін не помітно. Команду кидає то в "жар, то в холод". В останньому турі "Дніпро" зіграло внічию із "Севастополем". При всій повазі до футболістів кримської команди, вони є аутсайдерами. Тому "Дніпро" був зобов’язаний брати три очки і продовжувати боротьбу за Лігу чемпіонів. Перед цим була невиразна гра із донецьким "Металургом". Тому не можу сказати, що Рамос щось змінив в грі "Дніпра", польоту на місяць не сталося, футболісти при Рамосу не почали прогресувати. Ставка зроблена на легіонерів, і при будь-якій можливості грають ті, кого Рамос запрошував.

- А демократія іноземних тренерів, про яку ви розповідали із власного досвіду, не матиме в Україні побічних ефектів? Футболісти не почнуть нагліти?

- Цього не знаю…. Україна наближається до європейських стандартів, в кожного футболіста є агент, наші команди приймають участь в єврокубках, перемагають. Тому, з часом ми до цього прийдемо. Еволюція, нікуди від неї не дінешся. А як поведуться наші футболісти при тренеру демократу, точно ніхто не знає. Щоби про це довідатися, потрібно, аби така ситуація була.

Розмовляв Андрій Захарчук