УКР РУС

VAR вирішив долю матчу Англія – Італія і викликав черговий скандал

28 березня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Німецький суддя Деніз Айтекін ухвалював рішення призначити пенальті на останніх хвилинах товариського матчу Англія – Італія, скориставшись з допомоги відео асистента арбітра.

Товариські матчі
завершено
-

VAR знову став предметом суперечок на Туманному Альбіоні. Збірна Англії перемагала Італію, однак на фініші матчу Айтекін вирішив перевірити, а чи не було пенальті, за допомогою VAR.

Англія – Італія – 1:1 – відео голів і огляд матчу

На 84-й хвилині матчу Федеріко К'єза увірвався у штрафний господарів і впав після контакту з захисником, а арбітр відразу ж вказав кутовий. Окей, англійці доволі агресивно наскочили на суперника, але чи був там пенальті? У навушниках Айтекін почув, що було б добре перевірити епізод на відеоповторах. Деніз послухався і змінив свою думку, вказавши на 11-метрову позначку. Італія зрівняла з пенальті та уникнула поразки.

І звісно ж, в Англії почалось. Головні дискусії точились не відносно стилю гри Гарета Саутгейта, збірна якого вже 2-й матч поспіль грала на 1:0, а це завжди небезпечно. Претензії почали висловлювати до "VAR, який вкрав чисту перемогу в англійців", за твердженням Гарі Лінекера.

Захисник Бернлі Джеймс Тарковскі справді наступив на Федеріко, але чи не підкошувались завчасно, з метою обдурити арбітра, ноги у сина італійської легенди Енріко К'єзи? Стоп-кадр, який показали Айтекіну його відеопомічники, не залишає сумнівів: "агресор" наступив на ногу "жертви", і це беззаперечний пенальті. Сам арбітр біг за гравцями і перебував доволі близько до епізоду, одна не міг побачити, що ж сталось без допомоги системи відеоповторів.

Колишній англійський суддя Марк Хаслі взагалі вважає, що все було не таким однозначним, як здавалось. Він стверджує, що Тарковскі просто не міг уникнути зіткнення зі стопою К'єзи, адже той підклав її на газон в останній момент. Відтак один суддя побачив би там 100-відсотковий фол, а інший трактував епізод як випадковий наступ.

Тобто навіть технологія VAR, ті самі безсторонні судді, озброєні відеоповторами з різних ракурсів, не можуть визначити епізод як однозначний для прийняття рішення. А відтак команда, у ворота якої призначають подібний пенальті, завжди почуватиметься обкраденою і скривдженою необ'єктивністю інтерпретації головного рефері.

І дійсно, головний тренер Гарет Саутгейт і сам винуватець Тарковскі, якому зіпсували дебют у збірній, обурились зміною рішення судді в цьому епізоді. "Я думав, що VAR покликаний виправляти очевидні помилки, але цей момент був не таким. Так, Тарковскі наступив на його ногу, але К'єза падав раніше", – заявив Сайтгейт.

Екс-рефері ФІФА Грем Полл своєю оцінкою фактично підтверджує, що в цій ситуації рацію матимуть усі сторони по-своєму. Англієць захищає Айтекіна, адже "Тарковскі опинився на шляху К'єзи. Полл вважає, що німець відпрацюав ідеально, зокрема, і тоді, коли призначив і дозволив швидко розіграти штрафний, з якого Англія відкрила рахунок.

Насамкінець дамо слово Джеймі Варді, автору єдиного гола своєї команди (ні, ну серйозно, хто ж заважає "трьом левам" просто забивати більше?):"Ніхто не знає, що відбувається з цим VAR – ні гравці, ні вболівальники. Це також займає час, було додано 5 хвилин. Та в інших країнах це працює, тому хтозна?"

VAR по-англійськи: у матчі Хаддерсфілд – Манчестер Юнайтед криво намалювали лінію офсайду