УКР РУС

Ван Леувен і три нерозкриті (поки що?) таланти Шахтаря – до одного прицінювалась навіть Баваріяbomb

12 липня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про важливу місію нового наставника "гірників".

Прихід Патріка ван Леувена у Шахтар – це бажання розвивати гравців. У цьому є логіка. Патрік – прекрасний методист. Свого часу він працював із молодими "гірниками". У Зорі із ноунеймів Бражка та Сапутіна зробив помітних гравців усього чемпіонату. Навіть знайшов підхід до Русина, що не вдавалося Хацкевичу, Михайличенку, Міхнєвічу, Йовічевічу та Луческу.

"Якби знав, де впаду, то собі підстелив би": Назарій Русин – про Луческу, жахливий час у Легії і конкуренцію з Довбиком

У Шахтарі зараз чудовий склад. Вистачає молодих гравців. Одне із головних завдань Патріка – продовжити їхній прогрес. Друге завдання – відкривати ще більше молоді. У "гірників" прекрасна академія та юнацька команда. Якщо нідерландський тренер зміг продуктивно попрацювати із юнаками у Зорі, де академії, як такої, немає, а юнацька команда формується завдяки селекції, то у Шахтарі від роботи ван Леувена потрібно чекати набагато більшого.

Зараз як мінімум троє молодих виконавців мають хороші шанси перейти із юнацького у дорослий футбол.

1. Владислав Кравець

Позиція: голкіпер

Вік: 18 років

Після початку повномасштабної війни Кравець спочатку побував у Баварії, потім поїхав у табір лісабонського Спортінга. Шахтар доклав немало зусиль, щоб повернути талановитого кіпера додому. Другу частину сезону Владислав відіграв вже за юнацьку команду "гірників".

Уродженець Вінниці має прекрасну воротарську антропометрію. Добре грає на лінії. Потенціал у нього величезний. Кравець – основний голкіпер збірної України 2005 року народження.

Патріку вдалося розкрити Сапутіна. З нікому не відомого воротаря він став першим номером Зорі. Потенціал у Кравця – не менший. Потрібна довіра до нього та робота.

У першій команді Шахтаря із воротарською позицією повна невизначеність. Трубін на валізах. Продовжувати контракт він не хоче, а чинна угода діє ще сезон. Потрібно його продавати, щоб отримати зиск. Зараз йде активна піар-кампанія з можливими претендентами, щоб збільшити ціну. Якщо Анатолій залишиться, є ризик втратити його безкоштовно.

Пятов завершив кар'єру і увійшов до тренерського штабу. Олексій Шевченко отримав статус вільного агента та вже перебрався до Чорноморця. Залишається один Дмитро Різник, який всю другу частину сезону пропустив через травму. Ніхто не знає, як у нього піде в новому сезоні. Розвиток молодого воротаря із системи клубу був би точно незайвим для Шахтаря.

2. Данило Удод

Позиція: центральний захисник

Вік: 19 років

Багато спеціалістів називають цього захисника найбільш перспективним оборонцем країни. Хлопець із розумінням футболу та вмінням читати гру. Має хорошу роботу із м'ячем та швидкісні якості.

Минулого року він не хотів повертатися до України, тому опинився у молодіжній команді Аль-Айна. Зрозуміло, що це все було можливим тільки завдяки тому, що у цьому клубі працював Сергій Ребров. Данило навряд чи зможе занести собі минулий сезон в актив. Але потенціал у нього залишається високим. Патрік може звернути увагу на молодого оборонця.

Шахтар повинен дякувати своєму "екс" – Мудрик, чітка українізація і ще кілька причин

Справа в тому, що на позиції правого центрального захисника (або правоногого центрбека) у Шахтарі дуже негусто. Основний на цій позиції – Бондар – має контракт ще на рік. Поки він не дуже поспішає підписувати нову угоду. Керівники клубу повинні створити йому тиск у вигляді хорошої конкуренції. Крім того, глибина на цій позиції обов'язково має бути – травми, ротацію, дискваліфікації ніхто не скасовував.

3. Євген Янович

Позиція: опорник

Вік: 18 років

До цього гравця був доволі серйозний інтерес у Європі після початку повномасштабної війни. Але Шахтар зміг утримати перспективного опорника.

У Яновича прекрасна антропометрія. Це футболіст, який вміє цементувати середину поля. Я б його порівняв зі Степаненком, але Євген більш сучасний опорник та, відповідно, має більший потенціал.

Попри динамівський кістяк збірної 2005 року, саме Янович – капітан команди Олега Кузнєцова. У нього добре розвинуті лідерські якості.

У Шахтарі класичний опорник лише один – Степаненко. Всі інші гравці середини поля за стилем трохи інші. Вони не класичні руйнівники. Взимку взяли Кастільйо, але поки щось дуже важко говорити про його перспективи. Якщо Патрік зробив із Бражка сильного гравця на рівні УПЛ, то у Яновича не менші таланти. Потрібна довіра до цього футболіста. Усі можливості для росту у нього є.

Шахтар U-19: чи не найслабше покоління за понад 10 років, але – новий Степаненко і конкурент для Йовічевіча