УКР РУС

Барселона – Валенсія: командний тріумф каталонської атаки, черговий провал захисників "кулес" і прекрасний матч Гедеша

2 травня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Валенсія в рамках поєдинку 34-го туру Ла Ліги дала бій Барселоні, але не змогла врятуватись від поразки.

Барселона посеред тижня могла вийти на першу позицію у Ла Лізі, але несподівана поразка від Гранади на Камп Ноу відкинула каталонців аж на третю сходинку. Після перемог Реала та Атлетіко в поточному турі "блаугранас" відстали від "матрацників" на п'ять очок, а від "вершкових" – на три (при гіршій статистиці особистих зустрічей). Таким чином, ще одна осічка ризикувала стати фатальною для чемпіонських амбіцій підопічних Рональда Кумана.

Валенсія – Барселона – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Тепер команді необхідно було за будь-яку ціну перемагати Валенсію на Местальї. Завдання виглядало не дуже складним, адже "кажани" йшли на чотирнадцятій сходинці у турнірній таблиці, не вигравши жодного з останніх п'яти матчів. Втім, варто не забувати, що у поєдинку першого кола левантійці розписали бойову нічию на Камп Ноу (2:2). Недооцінка цього суперника була неприпустимою.

Одразу зі стартовим свистком "синьо-гранатові" пішли уперед. Вже на 3-й хвилині тиск Барселони міг вилитись у взяття воріт: Де Йонг увірвався в штрафний, отримав своєчасний пас від Грізманна й у дотик скинув м'яч під удар Педрі метрів з десяти – хавбек вистрілив у дальній кут, однак сфера розминулася зі стійкою! Після цього каталонці продовжили плести красиві комбінації на чужій половині поля, не випускаючи Валенсію за центральне коло, а на 13-й хвилині гості змарнували другу нагоду відкрити рахунок – це Араухо замкнув закидання Мессі зі стандарту на лінію воротарського! Сілессен врятував "кажанів".

Ще за п'ять хвилин "блаугранас" розкатали хорошу атаку з шикарним прострілом Альби у воротарський майданчик, однак Грізманн трішечки не встиг до м'яча. Здавалося, ось-ось Барселона дотисне слабенького суперника, але на 20-й хвилині фаворит ледь не пропустив у контратаці 3-в-2! Гедеш розігнав її, скориставшись помилкою Піке та Араухо, після чого віддав передачу на хід Гайя лівим флангом – Хосе завершив епізод ударом з лінії штрафного в дальній кут. Повз ворота!

Каталонці на 23-й могли відповісти гостріше, заробивши пенальті за фол проти Педрі. Солер вдарив його у ахіл, однак арбітр проігнорував цей епізод.

Валенсію він не злякав: вже на 26-й господарі провели контратаку лівим флангом, в завершені якої Гайя покотив на лінію карного майданчика під удар Рачічу – Урош вистрілив низом, але вийшло не дуже сильно. Тер Штеген спіймав м'яч, а Мессі на 31-й хвилині міг покарати суперника зі стандарту. Позиція була ідеальною для Ліонеля, однак аргентинець пробив з неї над поперечкою.

На жаль, це був останній небезпечний епізод у першому таймі. Валенсія і до цього впевнено тримала каталонців на дистанції, а в останні 15 хвилин перед перервою "кажани" взагалі нічого не дозволяли Барсі – окрім прострілів з лівого флангу. Більшість була перехоплена, однак на 40-й Альба покотив у воротарський майданчик. Грізманн чи то не зміг замкнути, чи то пропустив м'яч на Педрі, якому залишалося влучити у порожні ворота – втім, хавбек розминувся зі сферою!

Зрештою, відпочивати команди відправились за доволі тривожних для Барси нулів на табло. Тривога виправдала себе вже за три хвилини по перерві: "кажани" вискочили у контратаку, в завершенні якої Гедеш втік від Піке й вийшов віч-на-віч з тер Штегеном під кутом – Гонсало пробив у ближній, але Марк-Андре врятував Барсу. Господарі заробили кутовий, тер Штеген пішов на перехоплення, але зачепився за Корейю та Педрі, впавши у штрафному – Пауліста ж спокійно замкнув у порожні ворота! 1:0!

Важко сказати, наскільки сильно заважав Корейя голкіперу. На відео ніякого криміналу не помітно – склалося враження, що саме Педрі заблокував Марку-Андре рух до м'яча. Втім, на розкадровках помітній контакт з Тьєррі. VAR нічого страшного не побачив.

Гол було зараховано, а вже на 53-й хвилині Валенсія могла забити вдруге – це Гедеш закинув м'яч на правий край штрафного, а абсолютно вільний Корейя замкнув ударом у падінні. "Круглий" пролетів над воротами! Привид Гранади навис над каталонцями, натякаючи на швидкий кінець боротьби за "золото" Ла Ліги...

Втім, на допомогу гостям прийшов центрбек Лато, який на 57-й хвилині вирішив рукою перервати закидання Мессі в штрафний. Арбітр без вагань призначив пенальті, а Лео взявся його виконувати – капітан Барси пробив у лівий нижній кут, однак Сілессен парирував! Після цього Бускетс наздогнав м'яч і спробував прострілити – передачу накрили, але відскок спіймав Педрі! Юнак пробив метрів з чотирьох, однак влучив у Паулісту! Від нього сфера прилетіла на Мессі – цього разу Ліонель не схибив. 1:1!

Забитий гол окрилив Барселону. "Кажани" всією командою намагалися стримати "блаугранас", однак вже на 63-й хвилині їм довелося розводити м'яч із центру поля. Альба виконав прекрасний навіс на лінію воротарського, де Йонг замкнув його точним ударом головою, а Сілессен зробив фантастичний сейв – втім, на добиванні опинився Грізманн. 1:2! На 69-й же нестримні каталонці провели і третій гол – це Мессі завдав прямого удару зі штрафного, а м'яч рикошетом від правої стійки залетів у ворота! 1:3.

Після цього каталонці заспокоїлись, розуміючи, що гру закрито. Тренерський штаб Барселони вже почав знімати лідерів – на 75-й хвилині замість Педрі й Деста вийшли Моріба та Серхі Роберто. Хаві Грасія, своєю чергою, пішов ва-банк на 79-й, кинувши у бій Гамейро й Оліву. Рачіч і Гільямон покинули поле.

Валенсія поставила все на атаку, однак ніхто не думав, що цей хід принесе успіх вже за чотири хвилини: Оліва віддав передачу на Солера, а Карлос наважився на прямий удар метрів з 24-х – точно в ліву дев'ятку! 2:3.

Інтрига відродилася. Валенсія сміливо йшла вперед, запускаючи передачі під ривки нападникам, а Оліва в ендшпілі зустрічі намагався повторити шедевр Солера – вийшло занадто неточно. В цілому ж, атакам "кажанів" бракувало цілісності.

Барселона тримала суперника на дистанції, хоча навіть на обличчях було помітно – гості безнадійно втомлені. На щастя, часу на камбек у господарів було замало. Фінальний свисток зафіксував перемогу "кулес."

Таким чином, Барселона набрала 74 очки, наздогнавши Реал у турнірній таблиці, але залишившись на третій позиції. Атлетіко випереджає обох грандів на два залікових бали.

Барселона шикарно атакує

"Блаугранас" на Местальї провели один із найпотужніших своїх поєдинків з точки зору атакувальної роботи. Команда класно тримала структуру, не перевантажуючи центральну зону зайвими футболістами й не стягуючись до м'яча при розіграші, а також тримала високий темп передач і єдиноборств. Каталонці блискуче комбінували на останній третині, володіючи м'ячем майже 70% ігрового часу.

Барселона по-різному розкривала низький блок Валенсії. Прошити оборону після красивої перепасовки з вриванням центрхавів у штрафний? Легко. Це сталося вже на 3-й хвилині. Ви закрили центральну частину? Ловіть порцію гострих прострілів та навісів, з яких зрештою прилетить два голи. Немає варіантів у позиційній атаці? Можна спробувати забити зі стандартів (Араухо замикав подачу, Мессі вколотив шедевр).

Як наслідок, Барселона провела велику кількість моментів. При 304 передачах у останню третину гості провели 11 ударів з меж карного майданчика, причому 7 пострілів сталися після передач з гри – блискучий результат, враховуючи масивність і компактність блоку Валенсії ("кажани" захищалися прекрасно). При цьому каталонці награли аж на 3,98 очікуваних голів – це один з найвищих показників "кулес" у поточному сезоні Ла Ліги. Більше вони мали лишень у матчі з Бетісом (5:2, 4,44 xG).

Щоправда, 2,15 з цих 3,98 приходяться на момент з голом Мессі після пенальті, однак навіть цей епізод прекрасно показав, як круто Барса працює в атаці – гості випередили захисників при вриванні у штрафний, встигли за першим відскоком і опинилися на м'ячі при ще двох. Та і без цього карта ударів вражає купою великих кружочків у карному майданчику Валенсії (це удари по воротах з високою вірогідністю голу).

Барселона виглядала дуже потужно, але в неї знову проявився один неприємний мінус. Як і в поєдинку з Гранадою, в якийсь момент каталонці збавили темп і перестали загострювати, стерильно катаючи м'яч у середині поля – на Местальї це сталося в другій половині першого тайму. Це було б нормально (неможливо стільки атакувати без аритмії), якщо б не затягувалося на 20-25 хвилин.

В цей період "блаугранас" мали лишень простріли Альби з лівого флангу, причому праворуч не загострював протягом усього матчу. Подібний перекос атак певною мірою є логічним для Барси (особливо для поєдинку проти Валенсії), але 44% гри через Жорді без вмикань на іншому фланзі – це не дуже добре. У матчі проти Атлетіко такий номер може і не пройти.

Оборона тягне Барселону вниз

"Блаугранас" ніколи не славились потужним захистом, але в останні роки його вразливість зростає у геометричній прогресії. Нині для створення моментів суперникам навіть не потрібно щось вигадувати – достатньо просто набрати швидкість або організувати ситуації один-в-один. Саме таким чином Гайя й Гедеш розривали каталонців у першому таймі й саме так вони організували гольовий кутовий.

Фанати довго очікували на повернення Піке, у якого, при всіх недоліках, величезний досвід. Як мінімум, він повинен грамотно обирати позицію й вигравати верхові єдиноборства – втім, матч проти Гранади показав, що навіть у повітрі Жерар привозить голи. Валенсія ж у черговий раз розкрила його неповороткість та повільність.

Той же вихід Гедеша сам на сам з тер Штегеном не став випадковим – ще на 18-й хвилині у схожій ситуації Максі Гомес міг отримати розрізний пас і тікати на побачення з голкіпером. Піке неправильно ставив корпус і явно програвав ривок.

У цьому ж моменті помітно, що Барселона провалюється структурно, невдало висмикуючись і відкриваючи великі зони на власній половині. Подібні епізоди трапляються регулярно – Жерара, при всіх його мінусах, просто підставляють.

Нижче – приклад "злагодженої" взаємодії між Дестом та Араухо на фланзі. Обидва стягнулися до м'яча й дозволили себе перекинути, після чого захисники "паровозиком" побігли один за одним. Така гра в обороні при шаленій битві за золоті медалі – це злочин!

Крім того, "блаугранас" регулярно програвали зони підбирання й піддавалися передачам за спину. Завдяки цим провалам ніким не прикритий Рачіч міг забивати з лінії штрафного, а Корейя мав подвоювати перевагу на 53-й хвилині. На стандартах Барса оборонялася краще, але у випадку з голом Паулісти стався жахливий позиційний провал – Педрі, здається, і без допомоги суперника заблокував би свого голкіпера, а Лангле ганебно втратив Паулісту.

З таким розкладом у обороні "блаугранас" абсолютно не дивно, що Валенсія награла майже на два голи. Це – проблема, адже минулої середи Гранада забила два з двох моментів, а попереду у каталонців стоїть поєдинок проти Атлетіко. Та і від Леванте з Сельтою слід очікувати швидкісних контрвипадів ("жаби" взагалі є спеціалістами по Барсі). Якщо підопічні Рональда Кумана програють чемпіонат, то це буде на совісті захисників.

Гедеш – MVP матчу

Як правило, після таких перестрілок статус найкращого футболіста зустрічі отримує лідер команди-переможця, однак у Барселоні важко знайти найкращого. Прекрасно відпрацювали і де Йонг, і Грізманн, і Альба, і Мессі – причому у них приблизно однакова статистика. "Блаугранас" здобули командну звитягу, в якій кожен виконавець зробив вагомий, але не вирішальний внесок у підсумковий результат.

У Валенсії ж явно виділялася одна особистість. Мова про Гонсалу Гедеша – португальський хавбек чинив фантастичний вплив як на гру своєї команди, так і на хід усього матчу. Саме він запустив першу небезпечну контратаку Валенсії, відібравши м'яч у центрі й виконавши передачу на хід Гайя з ударом. Саме Гедеш заробив гольовий кутовий, відірвавшись від Піке й пробивши у тер Штегена – і саме Гедеш міг організувати другий гол, запустивши закидання на Корейю.

Гонсалу завершив поєдинок у статусі найбільш корисного футболіста Валенсії. Португалець став лідером за участю в атаках як з урахуванням ударів (0,8 xGChain), так і без них (0,66 xGBuildUр), а також зібрав на собі п'ять фолів. Це – дуже хороші показники, враховуючи статус суперника та хід поєдинку. Ніхто так не виділявся, як Гедеш. Браво!

Золоті 80-ті: Динамо забивало йому тричі, перша червона картка в історії Мундіалю і ще 28 фото "старої школи"