УКР РУС

УЄФА пояснив своє рішення прибрати гасло "Героям слава!" з форми збірної України

10 червня 2021 Читать на русском

Союз європейських футбольних асоціацій прокоментував своє рішення щодо гасла "Героям слава!", яке мають прибрати з футболки збірної України.

"Після висловленої стурбованості з боку Російського футбольного союзу УЄФА підтвердив свою позицію щодо елементу дизайну на передній частині футболки національної збірної України. У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була схвалена членами-державами, визнані ті територіальні межі, які зображені на формі національної збірної. З цієї причини УЄФА не вимагає яких-небудь змін цього елементу дизайну, оскільки він відповідає критеріями, викладеними в статті 12 правил УЄФА про екіпіровку.

"Рухатимемось на Місяць чи Марс без ваших порад": Бєлік поставив на місце росіян, які галасують через нову форму України

УЄФА також підтверджує, що слоган "Слава Україні" на зовнішній стороні футболки був затверджений у 2018 році. УЄФА вважає, що він відповідає статтям 13 і 19 регламенту УЄФА про екіпіровку. Сам по собі цей слоган може розглядатися як загальна і неполітична фраза загальнонаціонального значення і, отже, може бути присутнім на футболці збірної України.

УЄФА уважно вивчив недавно доданий на новий комплект форми слоган "Героям слава!", який був представлений на ознайомлення в УЄФА, а в наслідку і затверджений в грудні 2020 року. Однак в той час не розглядався взаємозв'язок між двома фразами. Після подальшого аналізу було прийнято рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається виключно політичним за своєю природою, має історичне і мілітаристське значення.

Тому слоган повинен бути вилучений, щоб екіпірування могла використовуватися на матчах під егідою УЄФА відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпіровку", – наводить слова УЄФА Tribuna.

Раніше стало відомо, що через запит Росії УЄФА зобов'язав Україну прибрати лише цей напис, а от карта із українським Кримом та слоган "Слава Україні" дозволили залишити.

Нагадаємо, 6 червня відбулась презентація нового екіпірування "синьо-жовтих". Це спровокувало лавину критики зі сторони Росії, зокрема, через написи "Слава Україні!" та "Героям слава", а також контури кордонів України з Кримом, Донецькою та Луганською областями. На думку представників країни-агресора, наша форма "висловлює політичну позицію".

"На Євро-2020 він не буде статистом": арбітр зробив Україні ведмежу послугу – справжній лідер збірної, істерика в Росії