УКР РУС

УПЛ. 23 тур. Підводимо підсумки

4 квітня 2011

Згадуємо найцікавіші епізоди першого квітневого туру в українській Прем'єр-лізі

Матч туру

 

Напередодні туру фахівці не могли визначитись, який з матчів може стати центральним. Хоча в претендентах були дві зустрічі - "Волинь"-"Карпати" і "Металург" Донецьк - "Дніпро". Саме остання гра стала класичним "матчем туру" у всіх його розуміннях - із зав'язкою, інтригою та драматичним завершення. Дві команди вирішують свої завдання - донеччани борються за зону Ліги Європи, дніпряни намагаються "зачепитись" за Лігу чемпіонів. Суперники розпочали зустріч без розвідки, обмінявшись голами у старті поєдинку. Те ж сталось і наприкінці матчу: "Дніпро" вдруге вийшов уперед, але "металурги" спершу знов відігрались, а потім і "камбекнулись", похитнувши шальки терезів на свою користь. "Дніпрові" не дорікнеш. Команда грала у красивий, відкритий футбол. Можливо, навіть у занадто відкритий, зважаючи на те, що в команді величезні проблеми з травмованими - лазарет переповнений. Однак, результату поки що вражаючого нема, нема і стабільності. Та є найголовніше - бажання і ентузіазм, а значить, з часом прийде і результат. Для "Металурга" звитяга стала життєво важливою в плані боротьби за шосту сходинку, до якої тепер команді Гордєєва рукою подати - всього два пункти.

Дербі туру

Одразу два принципові протистояння мали змогу ми переглянути в 23-му турі - це "мале" київське дербі між "Оболонню" і "Арсеналом" і галицько-волинське протистояння "Волині" та "Карпат". Непоступливішим вийшов матч у Києві. "Пивовари" лиш на останній хвилині втратили перемогу над "Арсеналом", який, в свою чергу, загубив стратегічно дуже важливі очки. А от розпіарене дербі у Луцьку стало легкою прогулянкою для "Карпат", які на "одній нозі" розібрались з "Волинню". Форма лучан не може не бентежити. Команда грає від туру до туру все слабше. До завершення чемпіонату так і в низи таблиці скотитись можна.

Тренування туру

Хоч в "Іллічівця" чи не весь склад колись мав стосунок до "Шахтаря" або зараз має чинні угоди з "гірниками", все одно ніхто не мав сумнівівся, що маріупольці захочуть себе проявити і дадуть бій донеччанам. Одначе діяли "іллічі" проти "старших братів" так, наче їх попросили дуже акуратно грати у відборі. Тобто боротьба ніби і була, але не така жорстка. Дивно, як мінімум, було дивитись на команду, яка давала багато простору "Шахтарю". Результат не забарився і чемпіони свою справу зробили легко, розімнувшись перед дуеллю з "Барсою".

Повернення туру

Для швидшого відновлення цього футболіста "Шахтар" спеціально проводив командні збори та тренувальні матчі. Сім місяців Ферніндінью був поза грою і от в матчі проти "Іллічівця" Мірча Луческу дозволив йому провести на полі весь ігровий час. Сам бразилець хоч і не відзначився, та зіграв достойно. "Гірники" сподіваються, що до фіналу Ліги чемпіонів футболіст зможе набрати звичної форми. Це, звісно, жарт, однак нам би насправді хотілося б, щоб це було так.

Прорив туру

П'ять матчів поспіль не могла здобути перемоги "Ворскла" у Прем'єр-лізі. Їхній останній тріумф був датований 13-м листопада, коли полтавчани на виїзді розбили "Іллічівець - 6:2. В рідних стінах підопічні Павлова грали ще більш утопічно, не перемагають з 26-го березня. І от до Полтави завітав "Севастополь" - команда, в якої серії виїзних невдач досягнула критичного піку. Останню і єдину перемогу в гостях південці здобули ще аж 24 липня (був обіграний "Арсенал - 1:0). Однак, перемога в 22-му турі над "Карпатами" вселяла оптимізм в серця севастопольських вболівальників. Крім того, підопічни Червенкова потрібно було довести справделивість перемоги над львів'янами, яку в багатьох ЗМІ назвали договірною. Проте кримчани не змогли вчинити хоч якогось опору, влетівши у Полтаві 0:4. "Ворскла" вміє і любить шматувати недисципліновані обороні, що команда вже доводила в цьому сезоні в матчах проти "Волині", "Динамо", "Металіста", того ж "Іллічівця". Розгромна перемога дозволила убезпечетись від зони вильоту на цілих 11-ть пунктів. А на "Севастополь" очікує дуже складна боротьба за виживання. З такою грою, яка вирізняється абсолютною пасивністю, інертністю та байдужістю, севастопольцям буде важко сподіватись на спасіння. Хоча, чого тільки не роблять у футболі гроші, яких у команди, здається, предостантьо.

Ювілей туру

Перший з двох голів, які забив Назаренко у ворота донецького "Металурга", став п'ятдесятим для футболіста в елітному дивізіоні. До слова, Сергій став 31-м гравцем, якому підкорилась ця планка. Перший свій гол у вищій лізі Сергій Назаренко забив у сезоні-1999/2000. Лідирують тут Сергій Ребров (123 голи), Максим Шацьких (109) і Андрій Воробей (105). На жаль, навіть 51-й м'яч Назаренка не дозволив "Дніпрові" святкувати в суботу перемогу або бодай вивезти один пункт з Донецька.

Тенденція туру

Двадцятий тур став таким собі бенефісом асистентів. Чи не всі забиті голи в турі стали наслідками вдало розіграних комбінацій і чудових пасів, внаслідок яких бомбардири відзначались у воротах суперників. Окремо тут варто виділити ворсклянина Романа Безуса та карпатівця Олега Голодюка, які записали одразу по дві гольові передачі на свій рахунок. Також асистування Олександра Гладкого в епізоді, коли Сергій Назаренко забивав свій 50-й гол в еліті, дозволив форварду "Дніпра" опинитись серед шести найкращих асистентів першості.

Гол туру

Символічно, що чи не найкрасивішим у 23-му турі став останній гол туру. Олег Шелаєв, який вийшов на заміну на 86-й хвилині, точним гарматним пострілом здалеку у додатковий час поставив красиву крапку як у матчі "Металіст" - "Металург" З, так і у всьому турі.

 

Северин Стецюк, "Футбол 24"