УКР РУС

"Упеелівські фішки". Золотий час для контор

2 квітня 2012

День дурня в українському чемпіонаті не пройшов безслідно.

Першоквітневі жартівники

На фінішній прямій знаходиться ще один сезон у вищій лізі чемпіонату України, яка ось вже четвертий рік поспіль носить горду назву "Прем'єр-ліга". А значить, розмов про договірні матчі в лізі стає більше: одні клуби об'єднуються проти інших у всяких своїх цілях. І тільки ті клуби, що вже вирішили свої завдання, можуть спокійно догравати сезон, або, не дай Боже, торгувати честю.

Ось напередодні 25-го туру в нетрях почала розповсюджуватись фанатами "Арсеналу" новина про те, що їхня команда "здасть" матч в "Олександрії". Керівництво "канонірів" навіть змушене було офіційно спростувати цю інформацію (ви серйозно? А я думав, вони підтвердять інформацію про "договірняк"). Безпідставність хвилювань довела сама гра. Кожна з команд рубалась за своє - кому єврокубки, кому боротьба за виживання. Зрештою, бажання киян грати в Європі перемогло. До слова, "місиво" вийшло ще те. Всі три забиті м'ячі команди забили за три хвилини, що для нашого чемпіонату велика рідкість. От коментатора Віктора Вацка цим не здивуєш, особливо після матчів а-ля "Борусія" - "Штутгарт". Розпестили наших гуру мікрофонів матчами європейського рівня, а потім дивуємось, чому їм так сумно коментується УПЛ.

До речі, веселого нового коментатора взяли на роботу на телеканал "Футбол" в результаті конкурсу, який проводився в кінці минулого року. Хлопчині доручили вести матч "Зорі" й "Іллічівця" й вийшло доволі незле. Оті його завивання, імпортовані в латиноамериканців, є хоч і награними, але явно освіжають коментаторський український продукт. Щоправда, консерваторська аудиторія не зовсім схвально сприйняла новачка - Дмитра Гавриленка.

В Росії з цим куди кумедніше. Скажімо, ось цей хлопчина лідирує у всеросійському конкурсі футбольних коментаторів. Ну, важко стриматись, щоб "лайк" не поставити, погодьтесь.

А в Полтаві до першого квітня готуватись почали ще минулого тижня і не деінде, а в Одесі. Вирішили підколоти гравці "Ворскли" як свого тренера, так і ... київське "Динамо". Одразу троє гравців - Даллку, Маркоскі та Ребенок навмисне отримали по картці, аби пропустити матч проти "Шахтаря". Із суттєвими втратами і майже без боротьби "біло-зелені" поступились "гірникам" вдома вперше за три роки, чим викликали величезний гнів на форумах. ""Ворскла" лялла під "Шахтар"",- у цьому свято переконані користувачі інтернету.

Ось хто-хто, а вболівальники "Карпат" першими дізнаються, коли їхній "улюблений" президент продає чи купує матч. Ніхто не знає, звідки ця інформація береться, але напередодні деяких ігор про це знають всі і, чи не за збігом обставин, прогнози карпатівських фанів збуваються.

Та зараз "Карпатам" не до цих жартів. Мало того, що загроза дев'ятиочкового штрафу не зникла над командою, так клуб і без того опинився у зоні вильоту. Можливо, б цього не сталось, однак тренерський штаб "зелено-білих" проігнорував посеред тижня пропозицію фанатів підписати контракт з прудкокопитною вівцею. Втім, Юрій Дячук-Ставицький вирішив, що Лукасу комфортніше в матчі з "Оболонню" буде з Кінком, Михальовим і Кас'яном. Зрештою, всі провалились, так само, як й оборонна лінія карпатівців.

Натомість "Оболонь" була агресивною і в позитивному сенсі п'янкою у своєму бажанні залишитись у "вишці". Мотивація "зашкалювала" у половини гравців київської команди: п'ятеро з них грали за "Львів" у пам'ятному дербі в 2008-му році, а захисник Гурський виявився недавно непотрібним "Карпатам", тож і цьому хлопцеві було що доводити. В підсумку, забив і Гурський, і екс-"городянин" Мандзюк (з передачі екс-футболіста "Львова" і "Карпат" Бориса Баранця), відправивши "Карпати" в зону вильоту. "Пивовари" вперше вибираються у безпечну зону. А у соціальних мережах тему вівці починають відверто тролити. Сміятись із себе в такій ситуації теж треба ще вміти.

Девіч, ви не Паненка!

Вже легендарна фраза російського коментатора під час матчу "Олімпіакос" - "Металіст" може отримати нове забарвлення. "Девіч - ви не пенальтист!". Марко у відсутність Шав'єра не реалізував собою ж зароблений пенальті. Куди зникла впевненість україносербського форварда, якого в матчі проти "Спортинга" на гарматний вистріл не можна підпускати до "точки", якщо, звісно, випаде такий шанс. Тим більше, що Шав'єр суперважливу гру в найближчий четвер пропускатиме.

І взагалі, лякає форма "Металіста". Щось надто швидко почали здавати харків'яни. Чи то з піком форми Мирон Богданович не розрахував, чи графіку не витримують "синьо-жовті", втім останні результати "Металіста" напередодні матчі-відповіді проти португальців, не зовсім обнадіюють.

Зупиніть дятла!

Ну і як його візьмеш на Євро-2012? Олегові Блохіну, ймовірно, близький темперамент захисника "Динамо" Євгена Хачеріді, однак з таким футболістом надійно грати не зіграєш.

Ось на рівному місці Євген ледь не залишив свою команду в меншості в зустрічі з "Чорноморцем". Зіткнувшись з Бурдужаном, Хачеріді впав на газон. Румун підійшов вибачитись, але захисник двома ногами почав "брикатись" на хавбека одеситів. Все могло завершитись вилученням для бека динамівців і автоматично завершенням кар'єри гравця, проте арбітр футболіста пошкодував. А от хто не пожалів гравця, так це його одноклубник Шовковський, який смачно потиснув своєму захиснику горло. Та схоже, що це все марно, адже висновків людина не робить.

Ось, як куражились одеські фанати у свій професійний день в Києві:

Інформаційна війна

Центральний матч для української футбольної общини, яким мав би стати поєдинок "Металіста" проти "Спортинга", ризикує відійти в тінь, адже в суботу відбудеться матч за золото - "Шахтар" проти "Динамо". Дві імперії, два титани зроблять все, аби накрутити атмосферу навколо битви до захмарного рівня. І це правильно. Адже "Динамо" вперше за остані роки зберігає реальні шанси на чемпіонство.

Однак, якщо своїм результатом на євроарені "Металісту" вдасться перекрити шум навколо головної події чемпіонату, то це без перебільшення буде ще одним великим кроком харків'ян вперед на шляху до мрії. 

Северин Стецюк