УКР РУС

"Упеелівські фішки". Селезньов вже не той

16 липня 2012 Читать на русском

Новий сезон - нові фішки!

"Цей твій футбол коли-небудь завершиться?!",- часто запитують нас мами і подруги, навіть не підозрюючи про те, що футболу забагато апріорі не буває.

Ніби тільки-но кипіли пристрасті завершення минулого чемпіонату, вже не кажучи про Євро, що пройшло на одному диханні, як тут же новий сезон накрив нас хвилею. Справді накрив, бо стільки всього сталось навколо першого туру, що в минулому чемпіонаті можна було б на кілька випусків "Фішок" назбирати.

Спонтанний "Кривбас"

Почалося все ще до першого туру, коли Кварцяний розрівав угоду з "Кривбасом". Для чого укладав контракт, якого милого взагалі його понесло у Кривий Ріг – досі ніхто не може зрозуміти. Втім, до таємничої, але екстравертної натури Кварцяного ми вже звикли, тож дивного нічого в цьому нема.

До слова, для криворіжців відставка Кварцяного пішла тільки на користь. Новопризначений Таран, який свого часу достатньо нагорювався у "Кривбасі" в часи, коли клуб був на межі розформування, зумів виграти першу зустріч в Полтаві. Причому виграв тими футболістами, яких Кварцяний взагалі вимагав вигнати з команди.

Тріумф у Полтаві дався так само раптово, як і все те, що відбувалось з "Кривбасом" впродовж останніх двох місяців. Долганського вигнали з поля за фол останньої надії, у ворота став Безус (відчув себе супергероєм!), оскільки замін більше не було. Роман недбало вишикував стінку і за браком досвіду не зайняв місце у протилежному куті (де були тренери, які б підказали Безусу, що і як робити – невідомо) і м’яч по-підлому після рикошету від Антонова влетів у ворота полтавчан.

Ворскляни хоч і зуміли зберегти склад, проте виглядали всю зустріч відверто блідо. Ми ні на що не натякаємо, але як би ці очки в кінці чемпіонату полтавчанам не "аукнулись".

Зрештою, для "Ворскли" вже стало хорошою традицією програвати перший матч сезону вдома, тому подивимось, як воно буде далі.

Для "Кривбасу" з перемоги теж мало радісного: Таран не знає ні про цілі команди, ні про трансфери. Схоже, все за звичним сценарієм відбуватиметься: кого в оренди дадуть, з тими і працюватимуть.

Дербі, яким воно має бути

А почався тур у Луцьку грандіозним західноукраїнським дербі. Приємно, що команди розпочали сезон без "розкачки", вловивши всю принциповість зустрічі. Було гаряче і на полі, і на трибунах – в кінцевому результаті всі залишились при своїх – була розписана нічия.

І хоч Кучеров після матчу сказав, що результат закономірний, варто все ж визнати, що "Волинь" була ближчою до перемоги. Дем’яненко показав, що лучани будуть справді поставати амбітною командою. Особливо, це було помітно в другій половині другого тайму, коли на поле вийшли гравці групи атаки, та свої моменти вони змарнували.

В цілому, шоу вдалось. Команди продемонстрували хорошу якість гри і темп, одним словом, відкриття чемпіонату вдалось.

P.S. Прохання до коментаторів Романа Бебеха і Вадима Скічка в подальшому не називати "волинян" "волинцями".

Судді все пам’ятають

Читаючи "Упеелівські фішки", пам’яйте, що тут іноді буває достатньо іронії та сарказму. Це ми до чого? Та ось дісталось знову запорізькому "Металургу" від суддів. Арбітр з Донецька Іванов не зарахував, ймовірно, чистий гол Жуніора, а в додачу ще й "осліп", зафіксувавши гол Ідахора, якого не було (Кашшаї набуває друзів в Україні). Як би це арбітри не почали мстити запоріжцям за все те виказане в бік суддівського корпусу після того, як Швецов натворив справ у суперскандальному матчі "Металурга" проти "Севастополя".

Але це справді невдалий жарт, бо в першому турі арбітри помилялись страшно. Той же Годулян, який шалено полюбляє одинадцятиметрові, не призначив два пенальті протягом однієї хвилини в матчі "Динамо" - "Металург" Д: спершу у ворота киян (за явний фол Хачеріді), а потім за гру рукою Чечера.

Те саме можна сказати і про матч "Дніпро"-"Таврія". Там суддя поставив сумнівний пенальті за фол на Зозулі (який Коноплянка не реалізував), а потім показав другу жовту тому таки Коно за симуляцію, в яку ми теж мало віримо.

Пенальті

Вилучення за симуляцію

Багато хто говорить, що хабарництво футбольних суддів розбещує. Та хабарництво будь-кого розбещує! А у нашому випадку - ще й зменшує кваліфікацію. Що вплинуло на компетентність українських рефері – нехай розбираються відповідні люди, яким за це немало платять. По факту ж - помилок дуже багато. І з кожним сезоном їх чомусь стає щораз більше. І розібратись, де підводні течії передують певним рішенням арбітрів, а де - низький рівень кваліфікації – також досить складно.

І знову 1:0

"Динамо" взялось за старе. Тягучий, академічний, футбол, який вимотує фанатам нерви і лиш один гол, дивовижними зусиллями запханий у ворота суперника – такий сценарій ми бачили майже впродовж всього минулого сезону, повторилось це і в матчі проти донецького "Металурга". Підопічних П’ятенка було шкода, адже вони зовсім не заслуговували на поразку і були б трохи сміливішими та щасливішими, могли б вивезти з Києва перемогу.

Скільки Сьомін буде жити за футбольним прислів’ям "Гра забувається – результат залишається"? Невже поразка в попередньому сезоні так нічому і не навчила? Команді терміново потрібно прив’язувати якусь концептуальну гру, інакше буде біда. "Шахтар" як приклад – є гра, є м’ячі, є трофеї.

Коли перемога 6:0 – не привід радіти

Звісно, те, що зробив "Шахтар" в першому турі з "Арсеналом", не входило в рамки жодного, навіть найбільш фантастичного збочення, яке собі можна було уявити напередодні гри. "Арсенал" - добротна, вперта команда, з характером, розлетілась на друзки в Донецьку.
"Гірникам" вдавалось буквально все. І всім. Ви бачили, щоб Селезньов раніше ось такі передачі видавав?

Це просто казка якась! Мхітарян, звичайно, завжди був царем середньої лінії, але два голи і два асисти – це справжнісінький бенефіс. Навіть Девіч з пенальті забив – фантастика!

Однак, є і негатив. Для "Шахтаря" чемпіонат все більше перетворюється в товариський турнір, що виливається в негативні результати на європейській арені. І це, зважте, за два місяці до старту "гірників" у Лізі чемпіонів. Щоб їх чемпіонат надто не розслабив… Хочеться сподіватись, що цей матч – лиш епізод-омана. Але все інше залежить від суперників і їхньої готовності давати донеччанам відпору.

У Харкові – по-старому

"Металіст" очікує на рішення Лозаннського суду і продовжує з трепетом рахувати кожного українського футболіста, що знаходиться на полі, аби не перебрати ліміту. Перемога над "Іллічівцем" була буденною і легкою. Хіба варто відзначити зусилля Соси, який вийшов на матч з капітанською пов’язкою. Аргентинець на куражі забив гол і віддав результативну передачу.

Пригадується, хитрун Маркевич в минулому сезоні, аби втримати Шав’єра, віддав йому також капітанську пов’язку. Втримав хлопця і забрав її, аби те саме зробити із Сосою. І дає таки ця стратегія свої результати!

"Дніпро" розJULYіанився

Хотілося б вірити, що дніпропетровців нарешті прорве в цьому сезоні. Принаймні, відмазок у Рамоса з приводу невдалих результатів повинно поменшати. Вже буде скоро два роки, як він з командою, колектив мав вже давно зігратись, тож сам час давати плоди.

Перемога над "Таврією" дала нам можливість говорити про кілька позитивних речей у стані дніпрян. По-перше, це наявність характеру. Команда вдесятьох не лише відстоювала позитивний результат, але і розвинула успіх, в меншості громлячи амбітних сімферопольців – 3:0! По-друге, "Дніпро" може грати не лише в меншості, але і без Коноплянки. По-третє, набрав класної форми Джуліано, який виглядав лідером у складі дніпропетровців.

Якщо всі компоненти зійдуться, можливо, "синьо-біло-голубим" нарешті вдасться вискочити вище четвертого місця. У всякому, разі вболівальники команди повинні мати позитивний настрій і з вірою дивитись у майбутнє. Ну і не забуваємо про Алієва, в якого своя мотивація заграти по-новому у "Дніпрі". А це не маловажливо.

Бонусні фішки

Насолоджуємось чудовим автоголом, який організували гравці "Говерли-Закарпаття" Єліссєв та Надь. Центрбек завдав відмінного удару по власних воротах, а кіпер чомусь не наважився зіграти руками. Є сумніви, що суддя би призначив вільний удар, але навіть якщо так, то це краще, ніж пропущений гол. Про всю цю ситуацію каже невербальна мова Севидова.

"Динамо", виявляється, спеціально придбало Кранчара по проханню свого спонсора.

Ультрас "Динамо" відтепер заряджають виключно українською мовою. Саме так кияни відреагували на прийнятий Радою мовний законопроект. Під час матчу з "Металургом" динамівці вивісили ще й такий банер:

Северин Стецюк