УКР РУС

"Упеелівські фішки". Перевершуючи Європу

10 квітня 2013 Читать на русском

Головні тенденції 23-го туру чемпіонату України.

"Кажду гру удалєніє, пенальті, незащітаний гол"

Слова, винесені в підзаголовок, були висловлені Михайлом Кополовцем ще у листопаді після зустрічі "Металіста" і "Карпат", коли арбітри, на думку хавбека львівської команди, були прихильнішими до більш іменитих господарів.

Тепер ці слова можуть з регулярністю повторювати, що й успішно роблять, вболівальники, гравці, тренери і функціонери "Дніпра". В поразці від "Ворскли" дніпряни, звісно, в першу чергу повинні винити себе – потрібно реалізовувати купу нагод, діяти уважніше в захисті, та й пристосувуватись до жорсткого арбітражу. Це якщо команда, звичайно, хоче виступати в Лізі чемпіонів. Ми вже не говоримо про газон стадіону "Дніпро Арена". Незрозуміло, як взагалі по ньому м’яч котиться. З такою якістю невідомо, чи головну арену Дніпропетровська акредитували б до виступів в найпрестижнішому турнірі Європи.

Так, говорити про те, що до "Дніпра" судді неприхильно ставляться, можна. Причому, це вже не перший сезон подібне діється. І тут можна розгледіти справжню причину такої поведінки арбітрів (як окрім виправдовувань про некомпетенцію суддів чи простий збіг). Адже Ігор Коломойський свого часу при Григорію Суркісу був віце-президентом ФФУ і займався якраз питаннями суддів. Ігор Валерійович не раз "палився" на жорсткому тиску на представників Феміди, тому ймовірно, що за це зараз дніпряни й розплачуються. Чи можна в таких умовах дніпропетровців вже списувати з боротьби за срібні нагороди? Не факт, адже попереду вирішальні матчі із "Чорноморцем", "Шахтарем", "Динамо" і "Металістом". Та все ж занадто багато мінусів у "синьо-біло-голубих" для того, аби зачепитись за другу сходинку. Потрібна неабияка витримка і сила волі, аби побороти усі труднощі, які виникли.

Годулян відбілює репутцію

44-річний арбітр, без участі якого не обходилась і половина усіх скандальних матчів УПЛ, на завершенні кар’єри, схоже, вирішив відчистити репутацію. І навіть у матчі "Динамо" - "Шахтар" Віталій Іванович показав лише одну червону картку, хоча на неї як мінімум претендували ще декілька гравців. Втім, "Вєталь-пеналь", як називають Годуляна в народі, не хотів збивати темпу і градусу матчу, тому єдине вилучення показав лише наприкінці зустрічі. Обійшлось і без бійок та заворушень. Хоча в практиці Годуляна були матчі, коли "Брекут" втручався в перепетії гри (згадуємо матч "Зоря"-"Карпати" дворічної давнини). Та й пенальті Годулян не призначає ось вже 12 матчів поспіль в поточному сезоні. Коротше кажучи, масивний респект. Свято футболу не зіпсував.

Безжалісне Ель Класико

Одна з причин, чому матчі "Барси" і "Реалу" в Ла Лізі мають особливий статус (окрім сотні інших причин) – це нещадність цього протистояння. Футболісти збірної Іспанії цілком забувають про національну приналежність і косять один одного, незважаючи ні на що, стаючи на один день лютими ворогами.

Власне, те саме можна спостерігати і у нас. Чесно кажучи, не відчуваєш особливого задоволення, коли Ярмоленко брутально ламає Степаненка, той у відповідь зрубує Гусєва і так далі. Ми можемо обурюватись скільки завгодно, але потрібно змиритись з тим, що динамівці та "гірники" будуть рубати, ламати руки-ноги усім "своїм". Молитвами Фоменка в неділю нікого не скалічили, тому поки що не маємо серйозних травм в контексті майбутнього матчу проти Чорногорії.

Дербі чи протистояння

Класичне поняття слова "дербі" вже давно затерлось. Тепер цим словом охрещуюсь не лише принципові зустрічі команд з одного міста, але й усі загальнодержавні важливі протистояння як ось "Металіст" - "Дніпро" чи "Динамо" - "Шахтар".
Якщо вже порівнювати матч у Києві з вчорашніми іграми "Роми" та "Лаціо" і "МЮ" з "Ман Сіті", то відзначимо, що за швидкістю гри, напруженням, атмосферою, наше Ель Класико перевершило європейські протистояння. Якісна телевізійна картинка, яскраве піро-шоу ультрас "Динамо", 68-тисячний аншлаг на "Олімпійському" і сам матч зробили цю зустріч окрасою вікенду.

За крок від історичного успіху

Вже в наступному турі "Шахтар" за певних обставин може оформити чемпіонство. Для цього незмінним чемпіонам України останніх трьох років потрібно перемогти самим вдома і очікувати осічки "Металіста" у Полтаві.
Востннє щось подібне в нашому чемпіонаті спостерігалось 13 років тому, коли в сезоні 1999/2000 київське "Динамо", яке було флагманом українського футболу, привезло донеччанам 18 пунктів. До фінішу сезону залишається 7 турів, а "Шахтар" має перевагу над найближчим переслідувачем в 17 залікових очок.

Цікаво, що тоді, наприкінці 20 століття, "Динамо" було беззаперечним лідером, але сезон, коли вони виграли 18 пунктів у Донецька, став кінцем домінування Києва в українському футболі. Вже в наступному сезоні "Шахтар" програв "Динамо" лише одне очко, а в 2002 році золото вже було в столиці Донбасу. Тож можливо і цей сезон стане перехідним в Україні і неабияк зізлить конкурентів.

"Говерла" піднімається - Лобода роздягається

Ведуча програми "ПроФутбол" Олександра Лобода пообіцяла провести один з прямих ефірів у бікіні, якщо ужгородська команда залишиться в еліті. Віце-президент "Говерли" Олександр Шуфрич у Твіттері пообіцяв Саші, що команда докладе усіх зусиль, аби оголити ведучу. І в неділю Ужгород зробив перший крок до цього, обігравши на виїзді "Таврію" - 2:0.

Вже у 24-му турі "Говерла" матиме шанс скоротити відставання до 5 пунктів від зони спасіння: у Закарпаття приїжджає запорізький "Металург", в той час як "Карпати" прийматимуть "Динамо". Врешті-решт, календар в ужгородців прохідний і рятуватись можна, якщо брати свої очки. Тому хтозна, можливо, в кінці сезону побачимо фішки Олександри Лободи.

На цьому наразі все. Почуємось наступного тижня, вболівайте за "Говерлу"!

Северин Стецюк