УКР РУС

"Упеелівські фішки". Хто поставить на "Динамо"?

30 липня 2013 Читать на русском

Новий сезон української прем’єр-ліги приємно дивує.

Новинки сезону

Третій тур довів, що чекати результатів від ігор можна будь-яких. Це означає, що ліга вирівнялась і прірви між топ-четвіркою та усіма іншими клубами, фактично не існує. Принаймні, на старті сезону. Це, звісно, не означає, що в нас розпочнеться боротьба за чемпіонство між шістьма-сімома клубами, як в РПЛ, наприклад. Але у кожному окремому матчі можна очікувати сенсації, неважливо, чи це матч "Шахтаря", "Металіста" або запорізького "Металурга". Та виникає логічне запитання – чому так різко виросла конкурентоспроможність чемпіонату (яка, до речі, легко натякає ідеологам ОЧ, куди їм варто йти з їхнім проектом) і чого очікувати від команд у першій половині сезону. Звісно, усе в нас залежить від "великої четвірки", тому причини зростання рівня УПЛ слід шукати саме у них.

"Шахтар"

Всі три матчі – на валідолі для донецьких вболівальників. Є дев’ять очок, але якби вдача сприяла суперникам і арбітри були б більш лояльними до опонентів "гірників", після трьох турів "Шахтар" міг би лишитись половини очок. Результати команди під час "турніру чотирьох" були лише сигналом для Містера, що сезон буде важким. Згадайте, адже в чемпіонів України є тенденція – один сезон вони провалюють, один проводять на відмінно. І футбольний рік 2013/2014 мав стати менш вдалим за попередній, - саме про це писали найбільше донецькі вболівальники. А тут ще й продаж фактично всієї центрально вісі команди. Як би там не було, а Мхітарян, Фернандінью і Вілліан були не лиш головними козирами Містера, це футболісти світового класу і їхня втрата не може минути безслідно, хто б не прийшов на їхнє місце.

Вже очевидно, що попереду в "гірників" важкий рік становлення, награвання нових схем і футболістів, важка боротьба на всіх фронтах. Хтось із вболівальників на форумах вже висловлює думку, що краще б команді з Ліги чемпіонів потрапити у Лігу Європи, аби там новий колектив "обкатався" і поборовся за трофей, бо для головного трофею Європи донеччани, мовляв, сирі. Що ж, у Луческу ще є 1,5 місяці на те, аби підтягнути команду.

І наставник з таким досвідом, не сумніваємось, зробить все, аби хоча б наблизити гру команди до стану, в якій вона перебувала минулої осені. Завдання ускладнюється тим, що реально восени 2012 року "Шахтар" був однією з найкращих команд в Лізі чемпіонів, тобто за короткий термін румунському фахівцеві доведеться зробити майже нездійсненне: із команди, яка будується заново, створити колектив, який своєю грою доводитиме претензії на трон "Баварії".

"Металіст"

Якби не травма Шав’єра, проблеми з воротарською ланкою і певні заминки з транфсерами, харків’ян можна було б назвати головними претендентами на звання зимового чемпіона. Для Ліги чемпіонів "Метал" ще повністю не доспів, тому ми й переживатимемо неабияк у сьогоднішній грі в Салоніках. Однак в чемпіонаті у "Металіста" все нормально – і календар в порядку, і на класі перемагати непоступливих середняків вміють, та й арбітри не цураються сприяти позитивним результатам команди, як-от у грі проти "Іллічівця", коли в першому таймі, було прийнято декілька, ну дуже суперечливих рішень на користь Харкова. А футбол, як відомо, складається з деталей, тому будь-який свисток може вирішити долю протистояння.

Та у "Металіста" є проблеми з українцями, існують також проблеми з глибиною складу і все це може спричинити важкий головний біль у Мирона Богдановича.

"Динамо"

А ось вам і фішка – вчора "Динамо" ледь вписалось у ліміт, виставивши одразу сім легіонерів в основі. Дивина, адже і українців у киян дуже багато, але і якісних легіонерів стало ще більше. Таким чином, на лавці опинятимуться або забуґорні зірки, або українські збірники. Втім, Блохін каже, що це приємна проблема. Ну так, звісно, краще мати велику лаву якісних футболістів, тільки ними ще розпоряджатись правильно треба вміти.

Ми ще обов’язково окремо розглядатимемо матч "Шахтаря" і "Динамо", що відбудеться в цю неділю, але видається нам, що перевага вперше на "Донбас Арені" буде у столичних гравців, і зараз ми пояснимо чому.

Раніше кістяк "Динамо" складали українці, яких аж ніяк не звинуватиш у "відбуванні" номеру в Донецьку. Навпаки, вони дуже старались і емоції, які їх переповнювали, інколи не дозволяли бодай за нічию зачепитись. Відома історія, коли Сьомін випускав ніякого Мілевського просто тому, що він ненавидів "Шахтар", і часто забивав "гірникам" раніше (тобто, був фартовим).

Тепер же, ситуація різко змінилась. "Динамо" перебудоване повністю і ті футболісти іноземні, які в неділю гратимуть проти "Шахтаря", не боятимуться чемпіонів. Для них нема авторитетів, бо у своїх чемпіонатах вони були одними з найкращих. Для них "Шахтар" - команда високого європейського класу і чудовий подразник. Тому майбутня зустріч носитиме кардинально інший характер. Адже все-таки дуже багато нових учасників у ній буде задіяно.

Взагалі, для "Динамо", як з’ясувалось, дуже добрий знак - гра проти чемпіона в таку ранню пору. Поки "помаранчево-чорні" ще не набрали хід, їх, на перший погляд, можна "брати гарячими" і відіграти очки, втрачені у грі проти "Волині". Та "Шахтар" є "Шахтар" і у будь-якій формі на власному полі він зробить максимум, аби не дати принциповому ворогу спробувати схопитись за якісь залікові пункти.

В цілому глибина складу "Динамо" дозволяє команді боротись за перемоги у всіх турнірах. І якби була така можливість, ми впевнені, що чимало з уболівальників команди зробили ставку, що принаймні в одному з трьох турнірів "біло-сині" таки переможуть, перервавши багаторічну "безтрофейну" серію. Причому в Лізі Європи, схоже, легше перемогти, ніж у чемпіонаті, де грає роль витримка на довгій дистанції і всілякі дрібні та брудні речі. Втім, якщо Блохін провалить цю кампанію, у Суркіса не буде жодного аргумента для того, аби залишити його на посту.

"Дніпро"

А ось тут – стабільність. Стабільність на четвірочку. Клуб декларує високі завдання, футболісти кажуть, що все це розуміють і влітають потім удома "Зорі" - 1:3. При цьому, на думку вболівальників, здійснюються сумнівні трансфери, а керівництво не дає вказівки стосовно завдання на сезон. В сенсі, що клуб не оголошує для гравців преміальних, в разі здобуття командою, скажімо, срібних медалей. Це буцімто і відіграє ключову роль у підсумкових результатах.

Крім того, учора Андрій Стеценко в прорамі "ПроФутбол" недвозначно натякнув, що деякі життєві принципи Ігоря Коломойського не дозволяють йому робити певних речей в українському футболі. Мабуть, йшлось про роботу із суддями, які так дошкуляли дніпрянам цієї весни і не дозволили втрутитись в боротьбу за розподіл перших трьох місць.

Тому в цьому королівстві усе по-старому. Нижче дніпропетровці навряд чи колись опустяться, але і боротись за вищі місця в цьому сезоні буде важче, ніж завджи, бо і середняки значно зміцніли.

Група переслідувачів

Одна з причин, яка решті не дозволяє боротись за вищі місця, вже була згадана, це арбітраж. Якщо об’єктивно подивитись будь-який матч за участі лідерів, їм майже завджи феміда допомагає у всіх дрібних епізодах. Звідси і всі розмови про заангажованість і тому подібне.

Зрештою, і в розбірках команд "другого ешелону" в тренерів є питання до арбітра, навіть коли рахунок однозначно свідчить на користь однієї з команд. Ось Віталій Кварцяний навіть після поразки 0:3 у Запоріжжі дав прочухана інспектору зустрічі.

Поки у нас вимальовується ситуація, схожа на Бундеслігу чи АПЛ, де відбувається велика "м’ясорубка" і усі "місяться" між собою. Це підтверджують навіть слова Юрія Максимова, перед яким поставлено завдання потрапити до четвірки найкращих, а він зізнався, що їхав у Полтаву, щоб здобути хоча б один пункт.

Так, рівень УПЛ зріс. В чомусь завдяки спаду "Шахтаря", підсиленням "Динамо", розформуванню "Кривбаса", чиїх футболістів з радістю розібрали інші клуби, а також завдяки невильоту Запоріжжя та Ужгорода, які зміцніли за сезон і сьогодні виглядають на два порядки потужніше.

Северин Стецюк