УКР РУС

"Упеелівські фішки". Головний козир ще в руках "Динамо"

8 травня 2013 Читать на русском

Інколи буває так, що доля тих чи інших призових місць вирішується не на футбольному полі.

Інтриги в кабінетах

"Металіст" в блискучому стилі напередодні великого християнського свята здолав "Динамо". По грі, по результату, абсолютно заслужено. Навіть київські вболівальники цілком визнали поразку рідної команди в стратегічному плані і готові морально віддати путівку в Лігу чемпіонів "Металісту", який так довго на неї трудився. Так, харків’яни обіграли динамівців із загальним рахунком 5:1, в той час, як самі кияни із шести матчів проти головних конкурентів, виграли лише один – проти "Дніпра" (який викликав стільки здогадок і дискусій).

Здавалось би – ось він переломний момент в історії українського футболу, коли вічний тандем суперників "Шахтар – Динамо" буде розбито. Ось він момент, коли хтось з цієї "любовної парочки" опуститься нижче другого місця в таблиці. Одначе, не все так просто.

Багато хто з вболівальників "Динамо" сподівається на "завжди вірних братів" з "Дніпра". Втім, і тут не все однозначно, бо не факт, що "Динамо" виграє усі матчі, що залишились до завершення чемпіонату, і так само не ясно, чи потрібно і вигідно буде самим дніпрянам "вмирати" в Харкові. З одного боку, зрозуміло, що це принципове дербі і відповідальність перед дружнім "Динамо". Та якщо "Дніпро" вийде у фінал Кубка України, що відбуватиметься через декілька днів після гри проти "Металіста", то дніпропетровцям не буде сенсу "гризти землю" ОСК "Металіст". Краще її буде скуштувати у фінальній зустрічі, коли Хуанде Рамос нарешті зможе привезти перший трофей в Дніпропетровськ.

А що "Динамо"? Головне – триматись на відстані трьох-шести очок від "Металіста", бо ж Лозанна вкотре пообіцяла винести вирок стосовно начебто договірного матчу 2008 року між харків’янами і "Карпатами", до 31 травня. При цьому ніхто не знає, яким буде рішення і якого сезону воно стосуватиметься – поточного, майбутнього чи минулого? Адже рішення дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги про позбавлення дев’яти очок обох команд "зависло" через апеляцію, яку зараз, власне, розглядають. Можна собі лише уявити, якщо всю роботу команди Маркевича в цьому сезоні буде потоптано в кабінетах і рішення вищого спортивного суду буде найгіршим для "Металіста". Та за свої гріхи потрібно відповідати, чи не так?

Злі язики впевнені: в Суркіса досі залишились зв’язки у потрібних інстанціях і рішення буде прийнято по завершенні сезону, й воно виявиться дуже вигідним "Динамо". І, до речі, "Говерлі", яка доводиться динамівцям куди "більшим другом", аніж "Карпати". Тому "ждьом-с"…

Дербі туру

Скільки коментарів написано, пісень проспівано, мемів та коміксів намальовано про "найпринциповіше протистояння" України між "Іллічівцем" та "Шахтарем". Та, ба, "гірники", які вже стали чемпіонами, резервним складом не зуміли підтвердити слова Мірчі Луческу, який пообіцяв, що його команда зробить усе, аби не дозволити суперникам формально скоротити відрив на фініші чемпіонату, який основа так важко добувала протягом сезону.

"Шахтар" благородно віддав маріупольцям один пункт, який може дуже пригодитись їм в боротьбі за єврокубки. Як-не-як молодь "Шахтаря", що виступає в "Іллічівці", потенційно є надією збірної України, тож чом би їм не спробувати сили в Європі, тим паче під керівництвом такого досвідченго тренера, як Павлов.

До слова, битва за єврокубки загострилась і ніхто не може собі гарантувати місця в топ-5 (або й топ-6). "Чорноморець дуже легко розгубив гандикап, який набрав восени завдяки вдалому календарю і тепер поразка в кубку від "Дніпра," і одна осічка в чемпіонаті - й ілюзорна Ліга Європи відчалить з одеських берегів.

Битва фізруків

Журналістів часто картають за те, що вони тільки й вміють писати та балакати про футбол, а це – "не мішки носити". Футбольне поприще складне і всіх професіоналів потрібно поважати.

Але, даруйте, ми звикли говорити мовою народу. Схоже, що фінішна пряма чемпіонату в контексті війни за "місце під сонцем", розгорнеться між "Говерлою", "Карпатами" і "Волинню". І навіть складається відчуття, що все може вирішитись саме в дуелі між луцьким і ужгородським клубами 18 травня. Та ми тримаємо в голові ймовірне рішення Лозанни щодо "Карпат", тому не виключаємо будь-якого розвитку подій.

Так ось, якщо взяти по суті, то ця фінішна боротьба на нашій з вами мові, розгорнеться між фізруками. Бо є менеджери, є наставники, а є фізруки. Причому фізруки є у всіх країнах (скажімо, Ді Каніо – більше фізрук, ніж менеджер чи просто наставник). Але це не означає щось погане, адже фізрук теж може досягти успіху.

Непересічні особистості – Дячук-Ставицький, Кварцяний тільки-но очолили свої "кровні" клуби. Не даремно їх призначили саме тепер, коли команди опинились на грані вильоту. Знаєте, хорошому тренеру потрібен час, аби вибудувати команду, а фізрук може виконати завдання на короткій дистанції. Тому ці призначення доволі символічні.

І ось складаються умови, за яких найгірша психологічно-фінансова ситуація у "Волині", але є очковий запас над конкурентами. Повний хаос у "Карпатах", які схожі не на "зелених левів", а на п’яних їжачків у тумані – наче і запас певний є теж, але повна безвихідь стосовно майбутнього. І "Говерла", в якої і календар непоганий, і гроші є, але чи вистачить ресурсів, аби залишитись в УПЛ? Хоча, здається, в Ужгороді команда нікому не потрібна, крім її молодого віце-президента, який бавиться у футбольний менеджер наяву.

Бонуси

Міліцейське безчинство в Ужгороді

Навіщо ловити злочинців, коли є більш небезпечний ворог в обличчі футбольних фанатів?

Типовий матч київського "Арсенала"

Гаряче на трибунах, але не від футболу "каштанів".

Наслідуючи Європу

В Україні тепер також модно серед фанатів стало продиратись на поле. Тільки краще, аби це робили красиві дівчата (почуйте наш клич, будь ласка!).

Северин Стецюк