УКР РУС

"Упеелівські фішки". Ефект інформаційної бомби

9 квітня 2012

Про "Шахтар" - "Динамо" і ще дещо.

Українське Класико навчились подавати як продукт найвищого рівня. Не даремно після завершення матчу в Донецьку обидві сторони говорили, що це протистояння топового європейського рівня. І це так насправді, без найменшого перебільшення. Спробуємо тезисно, об'єктивно висвітлити ситуацію, яка склалась довкола центрального матчу чемпіонату в Прем'єр-лізі.

- Шалена напруга до гри. "Шахтар" відкриває інформаційний фронт битви проти "Динамо". Луческу критикує призначення на матч суддівської колегії на чолі з Юрієм Ваксом. "Прошахтарський" ТРК "Футбол" (називаємо речі своїми іменами) видає перед матчем розгромний сюжет в рамках інформаційної програми "Футбол news", який несе послання: Вакс - арбітр з відверто "динамівською" репутацією. Завершився, що цікаво, той сюжет словами: "Сподіваємося, після виїзної гри "Динамо" із "Шахтарем" не буде скандалів, нарікань та відсторонення від суддівства". Апріорі суддю "накачують" на потрібний лад. Стандартний прийом, який "Шахтар" часів Луческу застовує в кожному сезоні, у відповідальний момент, і щоразу це дає ефект.

- Вакс проводить неоднозначний матч, ще в першому таймі вилучаючи Гармаша і Сьоміна. Часто свистить у бік воріт "Динамо" і дає жовті картки киянам на рівному місці, ігноруючи порушення правил збоку "гірників".

- Перша жовта картка Гармаша. В тому епізоді Денис, може, її і не заслуговував, бо він зумисно не блокував противника, але припустимо, що своїми двома грубими фолами проти Вілліана на першій хвилині, а потім й на Хюбшмані, киянин заслужив "гірчичника". Тим паче, що якби Гармаша не вилучили - Сьомін його б поміняв на Алієва. ЮрПалич відчув, що Денис зривається. До речі, Алієв більше заслуговував на вилучення за ту свою вихідку проти Спиридона. Останнього теж видалили разом з коучем "біло-синіх".

- Скандальне вилучення Дениса. Попри всі розмови, це однозначна груба помилка Вакса. В протоколі він зазначив, що Гармаша вилучено за "неспротивну поведінку", тобто затягування часу. Одначе рефері сам спричинив прецендент. Вакс дозволив П'ятову вводити м'яч в гру, вирішивши, що Гармаш вийшов за межі поля, хоча в той момент гравець перебував на полі, як і клубні медики. Коли суддя побачив Гармаша, який біг до бокової лінії, він подумав (мабуть), що той без його дозволу увійшов в гру, за що й виписав другу жовту динамівцю. Це читається по губах в діалозі арбітра і гравця. Вже після матчу Вакс зрозумів свою помилку, тому в протокол записав іншу причину жовтої картки. Але є відеозаписи і цього не забрати - Вакс дозволив П'ятову відновити матч в момент, коли на полі знаходились медики і гравець, який мав залишити поле, що він акурат і робив. Тому це або неуважність арбітра... або провокація? З іншого боку, сам Гармаш міг уникнути цього інциденту, якби вийшов за межі поля біля воріт "Шахтаря", а не біг бозна-куди.

- Витримка судді. Матч ,в якому вирішується доля чемпіонства, давати червону картку гравцю однієї з команд вже в першому таймі, ще й за суперечливих обствин - дуже відповідальна річ. Очевидно ,якби не вся ця інформаційна кампанія, дії Вакса були б іншими.
Так само атмосфера вплинула негативно на всіх гравців. Той же Шевченко не мав права себе так поводити в епізоді з Фернандінью. Він повинен розуміти, що є кумиром мільйонів маленьких українців. Слава Богу, що расистський скандал на цьому підґрунті ще не розпалили.

Тепер постскриптум. Останні тури в Прем'єр-лізі будуть надто вже гарячими. Заочна боротьба сягне свого до апогею. Нема сумнівів, що знову буде застосована маніпуляція "своїми" мас-медіа, стимуляція команд-суперників і тому подібне. Так що говорити про Золотий матч ще зарано. "Динамо" взагалі про нього не думає і збирається опротестувати результат гри в Донецьку, аж до перегравання зустрічі.

Назагал, матчі "Шахтар" - "Динамо" не даремно називають "Українським Ель Класіко". Справді, вітчизняне протистояння з кожним роком стає все більш схожим до іспанського. І не тільки тому, що тамтешні команди не можуть дострибнути до рівня "Барси" й "Реалу", а й перебігом самих матчів - тиск сторін на суддів, симуляції гравців, провокації, бійки, червоні картки, ненависть один до одного.

Як-то кажуть, знайдіть різницю...

Насамкінець цієї історії можна разом посміятись. Хтось з прихильників "Динамо" створив короткометражне відео на основі суботнього поєдинку. Прохання до донеччан без почуття іронії не переглядати відео!

Унизах таблиці твориться щось направду незрозуміле. "Карпати" здають від матчу до матчу, в той час, як їхні конкуренти підтягуються вгору. Скажімо, перемогу "Олександрії" в Кривому Розі всі назвали "липовою". І не тільки тому, що олександрійці до того не перемагали в гостях, чи тому що деякі контори не приймали ставок на матч. Сам поєдинок видався дійсно підозрілим. Особливо збоку капітана "Кривбасу" Лисицького. Він чимось дуже нагадав нам екс-карпатівця Лащенкова у матчі проти "Металіста" чотирирічної давнини, за який тепер "Карпати" і Харків можуть понести серйозне покарання. Віталій привіз у свої ворота гол на рівному місці, та ще й в додачу отримав вилучення.

Віддуватись за підопічних довелось Юрію Максимову, який пообіцяв віддати всю зароблену зарплату в клубі, якщо виявиться, що його підопічні "здали" гру.

Повертаючись до центрального матчу туру. Одна цікава світлина з'явилась в Інтернеті, яку було зроблено у віп-ложі "Донбас Арени". Як відомо, гра відбувалась у Лазареву суботу - день, в який, згідно з писанням, Ісус воскресив Лазаря. В Донецьку теж відбулось диво. До українського супердербі повстав відомий російський репер Гуф. Отакої! Не фотошоп, кажуть...

Хлопці, не пийте багато спиртного! В Дніпропетровську гру проти "Металіста" чекали довго. Деякі не стримались і "перегнули палицю" в своїх передматчевих посиденьках в пабі.

Двоє чолов'яг, будучи на підпитку, понищили м'яч-символ Євро-2012. Спокуту "героям" придумали унікальну: вони простояли усю суботу біля м'яча з табличками в руках із написом: "Я - законченный идиот, разбил мяч к Евро 2012". Оце я розумію гуманність!

А чекати справді було на що. "Металіст", незважаючи на виліт з Ліги Європи, мужньо витримав невдачу зі "Спортингом" і показав відмінний футбол у Дніпропетровську. "Дніпро" і "Метал" подарували вболівальникам таки футбол, якого очікували вболівальники в Донецьку. Не підвело і суддівство. Львів'янин Можаровський провів гру на найвищому рівні, за що йому можна поставити 13 з 12-ти можливих. Тепер кияни молитимуться  на те, щоб "Метал", якому здобуте очко в Дніпрі (можна сміло казати - лігві ворога) дозволило здобути вже шості поспіль бронзові медалі, "вмирав" на полі в грі проти "Шахтаря". Одним словом, команда Маркевича не вимикається із золотої гонки, але візьме в ній участь вже не як один з учасників, а як допоміжна сторона.

Текстівка фанатів "Карпат" без коментарів...

"Краще Перша ліга з Димінським, ніж Прем'єр-ліга з Коломойським".

Северин Стецюк