УКР РУС

Манчестер Сіті знищив Уотфорд: хороший вихід Зінченка на заміну, Канселу – небезпечний конкурент, а Фоден знову молодець

22 липня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Уотфорд в рамках домашнього поєдинку 37-го туру АПЛ зазнав нищівної поразки від Манчестер Сіті (0:4).

Манчестер Сіті від чемпіонату вже нічого не потрібно, а от Уотфорд продовжує боротьбу за виживання, на момент старту поєдинку перебуваючи у трьох очках від зони вильоту. Звісно ж, "шершням" бажано було б зачепитися хоча б за нічию, але їх влаштувала б і поразка з якомога меншою різницею голів. До стартового свистка вона становила -23, в той час як Астон Вілла та Борнмут мали по -27. Ускладнювалось завдання звільненням головного тренера Найджела Пірсона, замість якого на поле команду вивів 41-річний Айден Маллінс. Пеп Гвардіола, своєю чергою, вирішив приберегти в запасі Олександра Зінченка, випустивши на його позицію Жоао Канселу.

Уотфорд – Манчестер Сіті: онлайн-відеотрансляція матчу АПЛ – як це було

Уотфорд обрав за стратегію тотальну гру на відбій. До 15-ї хвилини господарі володіли м'ячем всього 14% ігрового часу й віддали всього 23 передачі проти 143 у "містян". Надалі статистика сильно не покращувалась, однак тактика "шершнів" працювала – до 30-ї хвилини чотири із семи ударів Манчестер Сіті були заблоковані, ще два пройшли повз ворота, і лише постріл Родрі метрів з 25-ти з рикошетом від Жезуса полетів під поперечину – Фостер парирував у блискучому стрибку. Підопічним Айдена Маллінса навіть вдалося огризнутися ударом Х'юза з-за меж карного майданчика, але він виявився занадто неточним.

Здавалося, все йде за планом Уотфорда, але в останній третині першого тайму його оборона не витримала. За купою швидких дрібних передач на 31-й хвилині "шершні" пропустили проникний пас Вокера в центр штрафного – не встигли захисники розвернути голови, як Рахім потужним пострілом спрямував м'яч у дальню дев'ятку. Ще через сім хвилин Стерлінг увірвався на лінію карного майданчика, несподівано зробив паузу й отримав по ногах від Х'юза. Арбітр Майкл Олівер призначив пенальті, Раз взявся його виконувати – і не пробив Фостера! Втім, тут же форвард зіграв на добиванні. 2:0. Саме з цим рахунком команди й пішли на перерву.

Вже на перших двох хвилинах другого тайму гості могли довести справу до розгрому, однак удари Жезуса та Стерлінга метрів з 20-ти Фостер парирував. На 51-й був дуже неточний постріл Канселу з лівого краю штрафного, а на 60-й з дальньої дистанції стріляв де Брюйне – і знову Фостер впорався. Втім, довго так триматися Уотфорд не міг: на 63-й хвилині Стерлінг отримав розрізний пас від де Брюйне й пробив у лівий кут, Фостер парирував, але Фоден тут же зіграв на добиванні – 0:3. Ще за чотири хвилини прилетів четвертий гол – це Ляпорт головою замкнув класний навіс де Брюйне зі стандарту. Між цими епізодами на полі з'явився Олександр Зінченко, який замінив Вокера й перейшов на рідний лівий фланг.

В останні 20 хвилин Манчестер Сіті продовжив домінувати. Так, на 70-й з лінії штрафного над воротами пробивав Жезус, а на 77-й Фоден з дальньої дистанції цілив під поперечину – трохи неточно. Це був вже 21-й удар "містян" по воротах. Втім, поступово стала помітною відсутність мотивації з боку віце-чемпіона. Уотфорд навіть трішки поатакував наприкінці зустрічі, але нічого небезпечного створити не вдалося. Вже на останній секунді Жезус ударом головою забив п'ятий гол, але його скасували через офсайд. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу гостей з рахунком 0:4.

Таким чином, Манчестер Сіті набрав 78 очок, залишаючись на другій позиції з відривом від третього Челсі в 15 залікових балів. Уотфорд тримався сімнадцятим, маючи 34 пункти в активі й -27 у різниці голів, а за ним йшли Астон Вілла й Борнмут з 31 очком і -27 за різницею голів. "Вишеньки" у цьому турі вже зіграли, а от бірмінгемці свій поєдинок розпочали одразу після "шершнів", несподівано перегравши Арсенал. Таким чином, Уотфорд опустився у зону вильоту.

Хороший вихід Зінченка на заміну

Зінченко не потрапив у стартовий склад в четвертому матчі поспіль. В трьох з них у основі виходив Менді, причому двічі Олександр його змінював. Тепер же замість українця з'явився Канселу, який, взагалі-то, звик грати справа. Навряд чи його поява зліва говорить про значні проблеми для Сашка – це більше схоже на звичайні експерименти перед Реалом та підтримку тонусу футболіста, який пропустив останні три поєдинки. Статус українця в команді від цього рішення головного тренера особливо не похитнувся – він такий же фулбек з основної обойми. Таблиця ігрових хвилин тільки підтверджує цю тезу – Менді, Зінченко та Канселу зіграли приблизно однакову кількість часу, причому перші два мають різні функції на полі, а третій взагалі більше конкурує с Вокером.

В поєдинку з Уотфордом наш співвітчизник отримав приблизно 30 хвилин. Важко правильно оцінити внесок українця в гру своєї команди, враховуючи тотальну пасивність "шершнів" і рахунок 0:4 одразу по появі на полі – після такого матч перетворюється у цирк-шапіто. Ще важче сказати, що Зінченко сильно виділявся на полі – як і завжди, в його активі була купа підготовчих пасів, кілька хороших ривків, одна не дуже точна діагональ та навіть дві передачі під заблоковані удари, але на загальному тлі це не виглядало вкрай помітно.

Все ж, варто відзначити Олександра за те, що він дав саме те, чого від нього й вимагають. Постійно створював варіанти для передач, зробив 24 дотики та віддав 19 точних передач з 21 загалом, ставши лідером за цим показником серед футболістів, які вийшли на заміну. За показником xGBuildUp (гострота дій без урахування ударів та пасів під них) Зінченко навіть встиг стати четвертим футболістом Манчестер Сіті – після Гарсії, де Брюйне та Канселу, а за очікуваними асистами Сашко третій. Також він зняв один верховий м'яч в обороні й похизувався стильними бутсами.

Українець рухався швидко, не помилявся, був націлений на загострення й загалом зіграв на рівні. З мінусів можна відзначити тільки програне єдиноборство (єдине за матч), відсутність обіграшів на дриблінгу та ударів, але для 30 хвилин на полі, та ще й за рахунку 0:4 це не критично. Словом, Зінченко якісно вийшов на заміну, освіживши гру, однак для того, щоб бути безумовно основним, потрібно чимось дивувати. Жоден з фулбеків Сіті цим не страждає – саме тому "містяни" й готуються придбати ще одного.

Канселу створює сильну конкуренцію

Пам'ятаєте вирізку з Badcomedian'а, де чиновник говорить "эксперимент, очевидно, неудачный"? Так ось це – не про гру Жоау Канселу на лівому фланзі оборони. Португалець свої 63 хвилини на позиції Зінченка зіграв так, що тепер, можливо, саме він, а не Сашко, вийде на Реал. Ні, "вау-ефекту" не сталося, однак рівень футболу виявився дуже серйозним.

Жоау за манерою гри чимось був схожим на Зінченка, частенько звалюючись у центр і дуже часто зустрічаючись з м'ячем. В активі Канселу на лівому фланзі 81 дотик до м'яча (другий після Родрі) та 61 передача (четвертий після Родрі, Гарсії та Вокера), точність яких склала 98% (найкращий на полі). Одна з них була відправлена під заблокований удар де Брюйне з лівого краю штрафного. Фулбек і сам двічі стріляв звідти, однак першу спробу накрили захисники, а друга виявилась занадто неточною. Натомість, він шикарно обігрував на дриблінгу – з восьми спроб у нього п'ять успішних, причому всі були проведені в небезпечних зонах.

Канселу став другим за кількістю очікуваних асистів (0,38 xA) і третім за внеском в атаку (0,97 xGChain), причому він не втратив у якості навіть суто на підготовчих пасах (0,68 xGBuildUp). Щоправда, це вже загальна статистика, в яку входять також правофлангові 33 дотики, 28 передач (одна – під удар) та один обіграш на дриблінгу. Таким чином, на лівому фланзі як у відносному, так і в абсолютному значеннях Канселу має приблизно таку ж атакувальну активність, як і у Зінченка за півгодини.

В обороні зліва португалець відпрацював шикарно, зробивши аж чотири успішних відбирання (з чотирьох спроб), а також виконавши по одному перехопленню, блоку та виносу. На жаль, немає статистики єдиноборств конкретно за перші 63 хвилини, але за весь матч Канселу виграв 12 з 16 епізодів – в цьому аспекті він значно сильніший за класичного Зінченка. Крім того, в його активі два знятих верхових м'яча у п'яти епізодах. Помилок Жоау не допускав, хоча проти нього діяв дуже настирний і пластичний Сарр.

Підбиваючи підсумки, можна впевнено сказати, що Канселу відіграв дуже хороший матч на позиції лівого фулбека, але варто не забувати про характер зустрічі. Уотфорд взагалі не пресингував і відмовився від атак, тож вкрай низький відсоток браку в діях португальця не повинен затьмарювати враження. За характером гри Жоау зліва нагадав Зінченка, але при цьому він потужніший в боротьбі та сильніший на дриблінгу. Не можна сказати, що це критично б'є по статусу Олександра, адже в нього трішки інша функціональна роль – українець більше зосереджений на заповненні / відкритті зон, підготовчих пасах та на створенні варіантів для передач. Він є таким собі Родрі на мінімалках для лівого флангу, в той час як Канселу нагадує перенавченого вінгера.

І, все ж, потрібно відзначити перспективність використання Канселу на лівому фланзі оборони. Це не дуже хороший сигнал перед матчем проти Реала, до якого рукою подати – навесні замість дискваліфікованого Менді точно б зіграв Зінченко, але тепер у Пепа явно намітилась альтернатива.

Активність Фодена знову приносить голи

Уотфорд практично не чинив спротив у середній лінії, тож фантастичні показники за кількістю дотиків та різного роду передач у півзахисників Манчестер Сіті пояснити легко. Постав у цей матч Сергія Сидорчука, і він виглядав би не гірше за Кевіна де Брюйне. Набагато цікавіше було спостерігати за Фоденом, якому довелося відпрацювати на всій площині половини поля суперника. Він постійно виходив на ударні позиції й часто опинявся під тиском "шершнів".

Філа називають наступником Давіда Сілви, і 20-річний англієць старається виправдовувати очікування преси та тренерів. В матчі проти Уотфорда в очі впадає неймовірна кількість ударів (7, лідер Сіті за цим показником) – щоправда, чотири були заблоковані, ще два пройшли повз ворота, а єдиний точний був добиванням після удару Стерлінга, однак воно виглядало логічним. Фоден дуже добре обирав позицію в штрафному (звідти він стріляв чотири рази), отримував проникні передачі, заробляв кутові й створював неприємні для Фостера рикошети.

Він постійно опинявся в зоні м'яча, за що й був винагороджений. Взагалі, за 16 появ в основі в поточному сезоні Філ встиг взяти участь у 14 голах Манчестер Сіті (шість забив, вісім разів аситував) – і різноманітні добивання можна назвати навіть його фішкою.

Деяким мінусом у його грі з Уотфордом можна назвати низьку, як для Сіті, точність передач (84%) та програш половини єдиноборств на землі (4/8), але це легко пояснити характером дій Фодена – він дуже часто діяв на обмеженому просторі в оточенні кількох захисників. Щоправда, це може також говорити про деякий примат активності над оцінкою ситуації на полі (іноді в штрафний вигідніше було не вриватися), але важливий той факт, що Філ попереду постійно пропонував себе партнерам. Цю якість Пеп дуже цінує.

Загалом, Фоден сподобався. Він дуже добре відчуває, де опиниться м'яч в наступну секунду, постійно створює варіанти для передач і бере участь у значній кількості голів "містян". Це, звісно, і близько не Давід Сілва, але ж йому лише 20 років – по суті, це перший сезон, коли Філа підтягнули до основної обойми гравців. Юнак користується своїм шансом, прогресуючи з кожним днем.

"Золотий м'яч-2020" скасовано: 6 гравців, які найбільше постраждали від рішення France Football