УКР РУС

Українські "лілії" не потонуть, а "джмелі" замахнуться на трон. 7 причин дивитись Бундеслігу в сезоні 2016/17

26 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділяє найцікавіші події, які очікують на прихильників німецького футболу в новому чемпіонаті. Особлива увага до українців, адже вболівати буде за кого.

1. Анчелотті за кермом "червоної машини"

Звичайне авто тренеру допомагає вести капітан

"Баварія" – клуб з величезними амбіціями, тому і тренувати "червону машину" мають тільки найкращі наставники. Пеп Гвардіола попрацював у Мюнхені 3 сезони, після чого йому там стало не цікаво. На внутрішній арені "Баварія" переважала решту суперників на декілька голів, через що Гвардіола розважав себе різноманітними схемами та експериментами.

Карло Анчелотті в цьому плані діятиме по-іншому. Він вибудує певну схему, за якою його підопічні гратимуть майже весь час. Воротарська позиція та підсилений Хуммельсом захист не викликають запитань, у середині поля італієць має достатньо різнопланових гравців, які володіють набором найкращих якостей. Дуже корисним буде і Ренату Санчес, молодий португалець вразив своєю працьовитістю на Євро-2016 та зайвий раз підтвердив рівень "баварської" селекційної служби.

Генеральну репетицію нового сезону – суперкубковий матч проти "Боруссії" – Анчелотті грав атакувальним варіантом з трьома форвардами, який при потребі легко трансформується в 4-5-1, адже Рібері (Коста) та Мюллєр (Коман) не цураються відпрацювати на оборону. Також в цьому матчі "Баварія" програла володіння м’ячем, чого при Гвардіолі не було ніколи. Вже помітно, що новий тренер не робить ставку на постійний контроль (хтось здивувався?), однак футболісти такого класу швидко призвичаються до нових вимог. Алленаторе має всі умови, щоб стати в Мюнхені не лише "другим італійцем після Трапаттоні", а й перевершити того.

2. Повернення Хуммельса справа часу, яка здійснилась

Матс Хуммельс має нових фанатів

Хуммельс знову в "Баварії". Цей пункт потребує не декілька абзаців, а декілька сторінок. У 2008 році мюнхенці не дали шанс молодому захиснику в основній команді та відправили його в Дортмунд. "Борусію" якраз очолив Юрген Клопп. Тренер виховав Хуммельса, зробив з нього одного з найкращих захисників світу.

Матс ніколи не тримав зла на "Баварію" і завжди хотів колись повернутися в рідний клуб. Але перед цим він таки змусив "ді ротен" кусати лікті. Коли команда Клоппа досягла свого піку, а зв’язка центральних захисників Хуммельс-Суботіч наводила жах на будь-якого суперника, "Борусія" піднялася на німецький футбольний трон. Вже тоді керівництво "Баварії" робило все можливе, щоб повернути Матса в команду, але він насолоджувався тим, що був частиною того дортмундського механізму.

Перехід вдалося оформити тільки цього літа. За захисника заплатили близько 40 мільйонів євро, але, крім футбольних якостей Хуммельса, "джмелі" втратили лідера та справжнього капітана. Фанам "Борусії" важко сприйняти такий крок свого улюбленця, тому вони намагалися викреслити його зі своєї пам’яті. Але Матс цінує все, що він отримав на "Вестфаленштадіоні", і продовжує тепло ставитися до "чорно-жовтої" символіки.

Хуммельсу всього лиш 27, а він вже найкращий, він вже лідер. Така персона в центрі "баварського" захисту зробить його міцним та організованим.

3. Оновлена і готова до нових звершень "Борусія" Д

Друзі знову разом

"Борусія" традиційно під час літніх трансферів втратила своїх найкращих футболістів. Але зовсім не традиційно і витратила значні суми, купуючи гравців з іменами, а не хлопчаків на перспективу.

Центральні півзахисники Мхітарян та Гюндоган поїхали підкорювати Манчестер, щоправда, з різних сторін міста, а капітан Хуммельс давно "дозрів" для "Баварії". За цих виконавців "джмелі" отримали на свій рахунок більше 100 мільйонів європейської валюти, що дозволило неабияк закупитися самим.

В центр захисту прийшов з "Барселони" Марк Бартра. Іспанець дещо схожий на того, кого йому належить замінити. Марк здатен на авантюрні рішення в стилі колишнього капітана дортмундців, але загалом однозначно підсилить цю позицію.

Атака "жовто-чорних" оновилася в неймовірних масштабах. Обамеянгу підготували нового конкурента (партнера?) – 19-річного Дембеле, повернувся з невдалого вояжу "до еліти" Гьотце, прийшов моторний Шюррле. Важко собі навіть уявити, наскільки шикарним може вийти наступальний чотирикутник: Обамеянг, Ройс, Гьотце, Шюррле. А на підміні буде Кагава, який з легкістю впишеться в такий колектив. Швидкість, динаміка, універсалізм, високий особистий клас! Томасу Тухелю залишається збалансувати такий величезний потенціал.

Одним словом – тримайся, "баварський монстре", на тебе націлився сповнений сил та натхнення "джміль".

4. Черговий виклик для Скрипника

Віктор Анатолійович готовий боротися

Українець став головним тренером "музикантів" в середині сезону-2014/2015. Віктор Скрипник очолив команду, щоб не допустити вильоту з Бундесліги, а на фініші чемпіонату вже зупинився за крок від єврокубків. Однак і минулий футбольний рік пройшов для "Вердера" у боротьбі за виживання. До останнього туру команда могла попрощатися з елітним дивізіоном, але все ж зуміла втриматися.

Фінансові проблеми не дозволяють "Вердеру" якісно підсилитися на трансферному ринку. "Зелено-білі" продали декількох основних гравців, а на отримані гроші зуміли лише "залатати" прогалини, які утворилися. Про значне оновлення мова не йшла, основним завданням залишалося зберегти боєздатний колектив.

На жаль, перед наступним сезоном бременці не виглядають претендентами на високі місця. Виліт з Кубка Німеччини від команди третього дивізіону тільки підтверджує наявні проблеми. Якщо Скрипник зуміє фінішувати у верхній частині турнірної таблиці – це вже буде успіх, на більше претендувати поки що не виходить. Український тренер має великий кредит довіри в керівництва, але є відчуття, що цей чемпіонат стане визначальним для українця біля керма "Вердера".

5. Дебют зухвалих "биків"

Еміль Форсферг – лідер команди

"РБ Лейпциг" – дуже молодий амбіційний клуб. Він був створений лише 2009 року, і вже 8 років потому дебютує в Бундеслізі. "Бики" стрімко пробіглися по 4 німецьких дивізіонах і тепер готові підкорювати найвищий.

"РБ Лейпциг" за підбором виконавців не поступається більшості середняків Бундесліги, тому боятися вильоту не варто. Більше того, клуб вийшов на такий високий рівень з серйозними завданнями. Звичайно, за перший сезон "бики" мають адаптуватися та призвичаїтися до вищої ліги, але вже з наступних сезонів перед командою стоятиме завдання виходу в єврокубки.

Запам’ятовуйте повну назву клубу вже зараз – "РазенБальшпорт Лейпциг" – бо ці хлопці надовго затримаються в німецькій еліті.

6. Український "Дармштадт"

Федецький і Олійник сповнені оптимізму

Один із найбідніших клубів "Бундесліги" несподівано став для нас рідним. Ще на початку літа не всі футбольні люди нашої країни навіть знали про існування "Дармштадту", але після останньої трансферної кампанії "лілій" тільки лінивий українець не "загуглив" про них.

Реалії "Дармштадта" змушують клуб постійно продавати своїх лідерів. Не стало виключенням і літнє трансферне вікно, під час якого з команди пішли Вангер, Рауш, Матенья та Райковіч. Ці футболісти були визначальними в грі "Дармштадта", і гідно їх замінити не вдасться. Все ж підсилення колектив шукає на ринку вільних агентів. Саме там "лілії" і знайшли українців Федецького, Олійника та Березовського.

Перехід Артема Федецького взагалі став для "Дармштадта" ледь не казковим, адже отримати чудового футболіста зі значним міжнародним досвідом безкоштовно – це прекрасно. Федецький майже напевне матиме місце у стартовому складі, бо його конкурентом на правому фланзі оборони є не надто надійний 32-річний австрієць Гаріч. Зміна тренера дасть шанси заявити про себе і Олійнику з Березовським, яких взяли на місце проданих лідерів.

"Дармштадт" не може запропонувати своїм гравцям грошовиті контракти, однак статус клубу вищого німецького дивізіону приваблює деяких гравців. Втім, дуже ймовірно, що "лілії" втратять цей статус за підсумками сезону-2016/2017. Попереднього року "Дармштадт" попри всі прогнози зберіг прописку, але зміна тренера, втрата ключових футболістів і відверто слабкий склад роблять таке завдання тепер дуже важким. Українським вболівальникам залишається сподіватися, що наші футболісти зможуть якісно себе проявити і допоможуть команді виконати головне завдання.

7. Запекла боротьба за єврокубки

"Вольфсбург", "Шальке", "Байєр", "Борусія" М… Ці команди не можуть конкурувати з нинішніми флагманами німецького футболу. Їм залишається боротися за "бронзу" та єврокубки.

Втім, це не так і мало. Бундесліга делегує в Лігу чемпіонів 4 команди, а на 2 вакантних місця претендентів збирається дуже багато. Зазвичай все вирішується в останніх матчах різницею в декілька очок. Цьогорічна боротьба обіцяє бути не менш запальною. До верхів нарешті підбирається "Гамбург", також ніхто не виключає з гонки стабільний "Майнц" та неочікувану "Герту".

Навіть потрапляння у Лігу Європи стане для німецьких клубів приємним бонусом, де багато хто покаже свої наміри.

Отож з нетерпінням чекаємо нового сезону Бундесліги. Слідкуйте, вона вас точно не розчарує!