УКР РУС

Україна перемогла Хорватію у стартовому матчі молодіжного Євро-2023 – Кащук оформив гол-шедевр і асист

21 червня 2023 Читать на русском

Молодіжна збірна України в рамках 1-го туру Євро-2023 U-21 переграла однолітків з Хорватії. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Молодіжна збірна України лишень втретє пройшла у фінальну частину чемпіонату Європи. Підопічні Руслана Ротаня потрапили у непросту групу – в суперниках у нас Іспанія, Румунія й Хорватія. Саме з балканцями "синьо-жовтим" і належало розпочати турнір.

Головною інтригою у складі України U-21 була наявність Мудрика. Він приїхав з дорослої збірної, маючи пошкодження – залікувати його до матчу з хорватами не вдалося, тож Михайло залишився у запасі. Позицію лівого вінгера несподівано закрив Брагару.

Судакова й Ваната теж притримали у запасі. Вільне місце у центральному трикутнику зайняв Бражко. В цілому, до складу питань не виникало – в основі вийшли перевірені бійці або ті, хто не ламав структуру і яких можна було замінити. Та і в тактичному плані основа виглядала гнучкою.

Пасивний старт хорватів дав Україні фору

Коли ми говоримо про Хорватію, то очікуємо на потужний атакувальний футбол, шалений тиск без м'яча і високу якість. Всього цього "Младі Ватрені" в першому таймі не продемонстрували. У стартові 20 хвилині "картаті" навіть не пресингували особливо – іноді намагались натиснути на Трубіна, але той працював впевнено.

Україна U-21 – Хорватія U-21 – 2:0 – відео голів і огляд матчу – розкішний старт "синьо-жовтих" на Євро-2023

Це дозволяло нашим центрбекам спокійно працювати в центрі поля, хоча перша половина тайму не вражала гостротою просувань. На полі був типовий Ротань-стайл з непоганим рухом м'яча на двох третинах поля при тиші на чужій третині. Єдиним перспективним механізмом були опускання Бондаренка в глибину, де він приймав м'яч і протягував його на дриблінгу чи передачами.

Стартовий відрізок був спокійним, але на 18-й хвилині сталося диво. Інакше гол Кащука й не назвати! Бондаренко з центру поля запустив максимально незручний пас у скупчення гравців перед штрафним, але Олексій увімкнув режим Мессі – прийняв м'яч і послідовно обіграв трьох захисників! А потім пробив у дальній кут. 1:0!

Хорвати провалили перший тайм. Україна мала забивати другий гол до перерви

"Картаті" в другій половині тайму спробували перехопити ініціативу. Вони захопили контроль над м'ячем і заробили кілька небезпечних стандартів – один удар пройшов повз праву стійку, а інший парирував Трубін. Було також кілька цікавих комбінацій, яким не вистачало лишень останнього дотику / обіграшу / пасу.

Підопічні Руслана Ротаня в обороні перебудувались на 4-4-2 й почали тікати в контратаки. І вони були дуже гострі. З них Україна U-21 створила дві фантастичних нагоди для взяття воріт.

На 30-й хвилині Брагару та Сікан порвали оборону хорватів на лівому фланзі, двічі обігравшись у стінку, але подальший удар Сікана заблокували. На 35-й же Бондаренко підхопив м'яч на тому ж фланзі після сейву Трубіна, обіграв захисника й видав фантастичний пас на хід Кащуку. Низом і метрів на 50.

На жаль, Олексій не зміг обробити м'яч з першої спроби, а подальше вривання на правий край штрафного й простріл у спини захисникам ніхто не замкнув. Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги України U-21.

Шикарний старт другого тайму

Тренери не зробили замін у роздягальнях. Виграв від цього Руслан Ротань – і вся Україна! Вже за дві хвилини після відновлення гри Кащук увійшов на правий край штрафного й виконав м'яку подачу на Сікана, а Данило вколотив м'яч у ворота. 2:0!

Після цього "синьо-жовті" провели ще кілька атак. Комбінації й задуми були хорошими, але завершення шкутильгало. В цілому, наша молодіжка на старті другого тайму контролювала гру.

Хорвати суттєво додали в активності. Україні пощастило.

Ближче до середини другого тайму підопічні Драгана Скочіча перехопили контроль над грою. Цього разу їхній тиск міг вилитись у дуже неприємні для нас речі. Зокрема, на 61-й хвилині Дрена Бельо прийняв пас у штрафний і пробив метрів з 13-ти, але влучив у Таловєрова (м'яч зрикошетом повз стійку воріт).

Ще за хвилину Фріган скинув подачу під удар Стойковічу, а той з близької відстані поцілив у поперечину! Далі пройшло кілька кросів, з яким впорався Таловєров, однак на 67-й хвилині простріл Фрігана ніхто не перехопив – на щастя, Фріган провалився при замиканні.

На 73-й хвилині зірковий Батуріна пробивав по наших воротах, але удар накрили. Ще через дві хвилини було гостріше – Дрена Бельо обігрався зі Стойковічем на правому краю карного майданчика й пробив у ближній кут, але поцілив у зовнішній бік сітки! На 82-й же Франьїч замикав подачу – Трубін виручив.

Ротань провів заміни під контратаки. Вони могли спрацювати

В середині другого тайму замість Криськіва, Брагару й Кащука вийшли Очеретько, Назаренко й В'юнник. Ближе до завершення поєдинку, на 83-й хвилині, Сікан І Бражко поступилися місцем Судакову й Желізку.

Хорвати втягувались на нашу половину, відкриваючи зони за своєю спиною. Україна U-21 доволі часто за них карала. У "синьо-жовтих" було кілька епізодів, в яких можна було виходити віч-на-віч, але не вистачало якогось останнього штриху. Наприкінці ж зустрічі українці вискочили в контратаку 5-в-4, яку СУдаков завершив ударом з-за меж штрафного – м'яч пройшов поруч з лівою стійкою.

Побачити ще один гол вболівальникам у Бухаресті так і не вдалося. Фінальний свисток зафіксував перемогу України U-21 з рахунком 2:0! Шикарний старт на Євро-2023! Поки що ми очолюємо групу, адже наші конкуренти ще не зіграли.