УКР РУС

Україна – Північна Македонія: Ярмоленко виграє нам матч смерті – українські Бейл та Ібра, трилер за 1/8 Євро-2020

18 червня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Україна здолала Північну Македонію (2:1) у ключовому протистоянні 2 туру Чемпіонату Європи. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Другий поєдинок "синьо-жовтих" на Євро-2020 прийняв Бухарест, стадіон Арена Націонале. Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Північна Македонія на "Футбол 24", стартував о 16:00. Це дуель №5 між нашою збірною та "червоними левами". Україна здобувала сухі перемоги в обох попередніх офіційних іграх. Було це ще за часів Фоменка в рамках відбору Євро-2016. Ті зустрічі добре пам'ятають, зокрема, Ярмоленко і Сидорчук, які відзначилися асистом і голом відповідно. Пятов, Караваєв, Степаненко і Маліновський також виходили тоді проти македонців.

Україна – Північна Македонія: онлайн-трансляція матчу Євро-2020

Як і нинішній головний тренер Андрій Шевченко у 2003-04 роках, коли нам не вдалося ні перемогти, ні забити бодай 1 гол непростим суперникам у двох спарингах. Північна Македонія за підсумками 1 туру виявилася кращою за нас лише в інтенсивності пресингу та єдиноборств. Натомість Україна була креативніша в усіх ключових аспектах, хоч грала проти сильнішого опонента. Питання в тому, чи вистачило б цього, аби перервати найгіршу серію поразок в історії Євро (6 поспіль)? Зрештою, сьогодні навіть нічиєї мало – влаштовувала тільки перемога.

Україна – Північна Македонія – відео голів і огляд матчу

Дуже активний старт. Македонці спробували закинути на Ельмаса – традиційний для команди Ангеловскі дальній пас ледь не знайшов адресата, Бущан вчасно вийшов. Караваєв пробив з льоту на підбиранні – вище, а голкіпер не встигав би повернутися у рамку після гри на виході. На 8 хвилині Маліновський, який формально вийшов грати лівого вінгера замість травмованого Зубкова, першим влучив у площину воріт. Класний сейв Дімітрієвскі завадив нашому щастю. Ярмоленка валили на газон у боротьбі при подачі кутового, але капітан "синьо-жовтих" примудрився пробити – суддя за таке пенальті не дасть.

Яке ж жахіття. Що зараз робив Яремчук?! Прекрасний пас з глибини від Степаненка, який замінив нині Сидорчука, форвард Гента вибігає на побачення з воротарем, але замість удару дає поперечний пас, який встигає накрити захисник. Македонці грають досить відкрито, в України безліч вільних зон за спинами захисників. Але знову мало хто бере на себе відповідальність, проблеми як не з останнім пасом, то з ударом. Хороший відкритий матч. Відразу 6 гравців "червоних левів" біля нашого штрафного. Барді легко прибрав зі свого шляху Шапаренка і пробив у блок. Добивання метрів з 15 – надто нервово і неточно.

А оце вже нідерландська класика. Двоє македонців проти самотнього Матвієнка майже у воротарському, Зінченко десь тільки поруч дивиться кіно. Пощастило, що Ельмас не влучив у ближній. Вони добре вивчили наші слабкощі, які оголив перший суперник на Євро-2020. Караваєв найсміливіший з нас. Як же гостро вривається Сашко у воротарський і пасує в район 11-метрової, а далі дерев'яний прийом заважає Маліновському та Яремчуку. Зінченко нарешті на 23 хвилині, видає перший пас на загострення. Ярмола хитнув Мусліу, проте Велковскі встигає і тут скоригувати удар з кількох метрів.

Вмикаємо режим низької реалізації проти слабших команд. Скільки ж моментів було в першій половині стартового тайму: 6 ударів, з яких тільки 1 у площину, 0,41 xG. Македонці дають нам грати у комфортний атакувальний футбол, але що з того, якщо на вирішальній стадії забагато нервів і не вистачає майстерності. Ярмоленко уникнув офсайду, розкішний пас Маліновського, однак черговий удар не туди. Андрій виправляється майже відразу! Не потрібний Вест Хему вінгер показує, що ще ого-го. Божественний пас Караваєва п'яткою після подачі з кута поля, замикання нашого капітана на 29-й.

Мстять Ярмоленку. Як же боляче йому після того, як македонці грубо наступили на ногу. А капітан на куражі. П'яточки та інші бразильські передачі від екс-динамівця. Зінченко на Ярмоленка, той вирізає пас за спини. Яремчук цього разу розправляється з воротарем. Пандєв знищує нашу оборону на 39-й. Легко обіграв Забарного і перекинув Бущана, судді фіксують тоненький офсайд – все ще 2:0. Зіна відпрацьовує у ранньому відборі, видає рулетку Зідана і пас на вільного Караваєва. Удар з рикошетом ледь потягнув голкіпер.

Шапаренко запоров суператаку. Дивна симуляція, суперник не купився – замість пенальті чи іншої результативної дії жовта картка. Вперше в історії Євро дует гравців відзначився голами в обох стартових матчах. Наш дует Яр-Яр приголомшує! Видно, хто найбільше хоче трансфер у топ-чемпіонат. Ярмоленко і Яремчук поки претендують небезпідставно. Перший прицільний удар македонців, чий тренер зняв двох захисних гравців і випустив вінгера та форварда, лише на 47 хвилині. Пандєв розкішно віддав у дотик, Бущан ефектно зупинив Адемі. Які ж вони забіяки. То Маліновському дадуть по шиї, то Караваєву.

Неймовірні дива від Бущана, який переводить удар Трайковскі у поперечину, але далі Караваєв б'є по нозі Пандєва. Георгій тягне пенальті від Аліоскі, але на добиванні все той же захисник Лідса. Маліновський класно крутив зі штрафного – Дімітрієвскі зупиняє. Караваєв знов увірвався у воротарський і викотив під удар Руслану, черговий сейв голкіпера. Страшний удар Трайковскі здалеку. Бущан з величезними проблемами переводить на кутовий – добре, що снаряд не пірнув у сітку. Шапаренку показують, що таке футбол АПЛ. Жорсткий відбір Аліоскі, швидкий перехід у наш штрафний, а там Караваєв класно відтирає Ельмаса.

На 69-й Бєсєдін і Циганков замінили Яремчука та Ярмоленка. Дует динамівців організував момент, перший пас Артема супер, ключова передача Маліновського ще краща, а ось удар Віктора геть не туди. А до воріт було метрів 10... Сидорчук замінив... Шапаренка на 79-й. Оце так повернення в епоху Фоменка з двома опорниками. Нагадаємо, Австрія била македонців з рахунком 3:1, відтак нам конче потрібен хоча б ще один гол – інакше доведеться шукати тільки перемогу в матчі з останнім непростим суперником.

Аргентинському судді Рапалліні щось шепочуть з кабіни VAR. У штрафному македонців після подачі Маліновського влучання у виставлений лікоть Аврамовскі, який замінив Барді, трапилося. Пенальті! Хавбек Аталанти впевнено підійшов до позначки, але не переграв Дімітрієвскі. Два парирувані пенальті в нас, фантастика! Захисник Соболь замінив атакувального Маліновського на 90+2. Намагаємося відбитися, македонці тиснуть до останнього, кілька небезпечних вилазок у наш штрафний.

Бєсєдін невиправдано грає п'ятою в центрі поля. Трайковскі проходить на межу штрафного і гатить мнімально повз ворота. Ще одна спроба їхнього форварда, на 6 компенсованій хвилині суддя завершує наші муки. Україна здобуває лише другу перемогу в історії своїх виступів на чемпіонатах Європи. Ми перериваємо серію з 6 поразок на континентальних турнірах і не встановлюємо антирекорд всіх часів. Справжній розрив до перерви і дуже слабкий другий тайм, в якому спокійно могли втратити все.

Україна – ходяче свято на Чемпіонаті, македонці помирали і готові були потягнути за собою

Ми виграли ключовий матч. Це головний позитив. Знаєте, після гри хотілося більше критикувати. Адже сильніше запам'ятовується останнє слово. А його з наших уст майже не чутно було. Ми з тріском провалили другий там. Однак за тими ж очікуваними голами вийшли навіть у плюс і по перерві – 1,74 проти 1,14. Все ще створили ті ж 3 очевидні гольові моменти, які тягнуть на звання 100-відсоткових за даними Opta (6:2 у підсумку). В атаці ми традиційно провели божественний матч. Ймовірність перемоги "синьо-жовтих" майже дійшла до позначки у 60%, шанси македонців оцінено у 16%. Україна з найнудніших команд на Євро-2016 трансформувалася в найцікавішу 5 років потому. Ми не шкодуємо ні своїх фанатів, ні чужих, аби тільки сторонній глядач отримував кайф. Ми граємо у старий-добрий футбол без центра поля і оглядки назад.

А тут ще проти нас вийшла команда камікадзе, готова буквально вбивати. Деякі з наших гравців не витримали цього, затріщали. Програли майже всю боротьбу Миколенко і Шапаренко. Степаненко був топовим до перерви, але в підсумку дозволив себе 4 рази обійти на дриблінгу (найближчий переслідувач дав маху двічі), виграв лише 3 єдиноборства з 9. Саме Тарас уможливив супернику підбирання нічийних м'ячів перед нашим штрафним. Найяскравіший з таких епізодів – удар Трайковскі з-під Степаненка у поперечину, після чого Пандєв заробив пенальті на добиванні. Словом, жоден наш опорник не переконав як гравець основи – можна тільки поспівчувати Шевченку.

Конструкція нашої гри настільки крихка, ніби це аварійний будинок – готовий завалитися в будь-який момент. Ми програли македонцям у бойовитості, дуелях, відбираннях. Навіть у дриблінгу (якості та кількості)! При цьому балканці дуже вбого виглядали проти не найсильнішої версії Австрії. Бажання в них – з перевагою найбільше в нашій групі. Одна тільки біда. Командного класу, майстерності та досвіду не вистачає ще більше. Недарма Шевченко так обіймав Пандєва після гри. Горан міг зробити нинішню гру, якби не кілька офсайдних сантиметрів. А ось інші лідери розчарували. Ельмас, Барді та Аліоскі – вся трійця мала сьогодні не свій день.

Так хто ми – леви чи... або Що ж вам такого наговорив Шевченко?

Провал провалом (наголошуємо, після перерви), а результат ми здобули. І зробили це дуже видовищно. Тільки Уельс з Туреччиною напередодні набили більше ударів (34), ніж у нашому матчі (перевага наших 17 проти 13). За очікуваними голами Україна награла навіть на розгромний тріумф (3,61 на 1,3). Тому знову відзначаємо нашу нездатність захищатися, але хвалимо за атакувальні навички. Чого-чого, а креативу українцям на Євро-2020 вистачає. Як для другого матчу, а вони завжди найбільш кризові в нашому виконанні, гра взагалі супер.

Ні Степаненко, ні Сидорчук не здатні самотужки закрити питання в центрі поля. Але не можна звинувачувати в усіх бідах тільки найглибших опорних півзахисників. Не працює вся система. Настільки, що Шевченко змушений панікувати і випускати двох чистих руйнівників на останні хвилини. Україна ніколи не вміла захищати рахунок, граючи на утримання. Однак знову і знову робить саме це. Парадокс? Дуже цікаво, чи у перерві була установка від тренерського штабу сісти в оборону і добити суперника на контратаках. Якщо була, це могло завершитися фірмовим харакірі.

Якщо ні, а гравці зламалися самі по собі, все ще сумніше. Ще раз. Нас ледь не прибила Північна Македонія. За всієї поваги. Це команда, яка і проти серйозних середняків не висловлює особливих аргументів. Ми дозволили їй вдвічі більше за метрикою xG, ніж Нідерланди – нам. Додай пару сантиметрів Яремчуку, забери у Пандєва, вийди такий заведений Трайковскі з перших хвилин, і рахунок міг бути так само 2:1, тільки вже на користь суперника. Найгірше, що наших незамінних гравців просто заганяють до 1/8 фіналу, а потенційні альтернативи не отримують і хвилини часу. Відтак у разі травм, поганого відновлення чи дискваліфікації, доведеться комусь виходити "з листа". А ми вже такі моменти проходили. Не надто успішно.

Відчепіться від Маліновського – він був тіньовим лідером

З гравців українського чемпіонату сподобалися хіба що героїчний Бущан у воротах (пенальті парирував, хай і перед собою, ще 3 сейви видав), Матвієнко (7 передач з просуванням, королівський перший пас як для звітної гри) та Караваєв, наш рідний Златан Ібрагімовіч з його акробатичним асистом. Олександр показав Миколенку, як має грати фланговий захисник у високій позиції. Створив 3 відмінні моменти, вривався у чужий штрафний, перехоплював і успішніше боровся біля чужого. Шкода, що ненароком привіз той пенальті, який все наламав. Погарячкував, відверто кажучи. Класніша команда просто добила б нас після того, що ми почали чудити за рахунку 2:1.

Якщо Ярмоленко знову витягнув нас до раю (забив сам, створив стовідсотковий момент розкішним пасом у дотик, змарнував іншу "сотку"), а Яремчук ще раз "просто" реалізував майже всі свої моменти та показав повну свою безальтернативність у збірній, то інші легіонери провели не такі однозначні матчі. Зінченко цього разу дуже плідно попрацював на оборону, але в кількох гострих моментах усе одно ставав випадковим союзником суперника. Та й у плані креативу завжди чекаєш від нього більшого, а тут все частіше назад і якомога безпечніше.

Маліновський не забив пенальті, знову був не таким вбивчо ефективним поблизу чужих воріт (якісь неймовірні 6 ударів з нульовою ефективністю, навіть в Ярмоли було 5), хоча діяв значно вище, більшість часу на лівому фланзі, після замін – на позиції десятки. Руслан нагадав вчорашнього Бейла проти турків. Гарет ніяк не міг забити, але створив аж 5 стовідсоткових моментів партнерам. Згодом також сам заробив 11-метровий – саме же і не реалізував.

Маліновський організував 2 великі гольові моменти партнерам, ще 3 – простіші. Дозволив Дмітрієвскі зловити ритм і кураж, але без тиску зірки Аталанти македонці могли б і не поплисти. Це як у боксі – лупиш, гатиш, а потім якийсь не обов'язково найсильніший удар нарешті завалює опонента. Хто б міг подумати, що Україна з Уельсом стануть найвеселішими командами групового етапу Євро-2020, а Маліновський так нагадуватиме маестро Бейла як у позитивних, так і негативних моментах.

Трилер на десерт

Тепер нас чекає гра нервів. Поразка Австрії від Нідерландів з різницею у 2 голи означає просту арифметику на фініші. Будь-яка нічия чи перемога виводить Україну з другого місця на безсмертну Італію, яка не пропускає і виграє все. Навіть поразка цілком реально може за певних розкладів дати путівку в 1/8 з третьої сходинки (наразі у трьох групах по 2 зіграні матчі, австрійці мають найкращий результат серед третіх команд), а там уже або умовна Франція/Португалія, або найменш переконлива з цього квартету можливих варіантів Іспанія. Щоб не вийти у плей-офф, тепер треба або перехитрити самих себе, або ну дуже постаратися. Але це наша група, де в українських матчах забивають у середньому по 4 голи за матч, тому нічого відкидати не можна.