УКР РУС

Україна – Північна Ірландія: анонс товариського матчу

3 червня 2021 Читать на русском

Україна в рамках контрольного матчу перед Євро-2020 приймає Північну Ірландію. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Підготовка збірної України до Євро почалася ще тиждень тому. Проблеми виникли практично одразу – у табір не приїхали кілька травмованих виконавців, Буяльський зламався на початку зборів, а підсумком важких тренувань стала нічия зі скромним Бахрейном. Спільнота болісно відреагувала на фіаско, хоча це був лишень контрольний поєдинок напіврезервного складу з шістьма замінами та тактичними експериментами. Зрештою, всі чомусь забули про давно відомий факт – без Зінченка, Маліновського та Яремчука наша національна команда перетворюється у сірого середняка без особливих перспектив. Такі вже реалії.

Україна – Північна Ірландія: прогноз на контрольний матч

Україна – Північна Ірландія: де дивитися контрольний матч

Набагато більше питань повинен був викликати ранній збір України. В ньому є певні плюси – наша команда вже другий тиждень набирає ритм, а тривалі фізичні навантаження повинні закласти необхідний фундамент під Євро. Втім, після важкого сезону з ненормованим графіком, у якому вітчизняні футболісти ніколи не грали, можна було б надати паузу бодай у кілька днів. Так чи інакше, правильність чи неправильність такого рішення Андрія Шевченка покажуть матчі в групі.

Нині триває вже другий збір, на який доїхали всі легіонери, окрім Зінченка – Олександр після поразки в фіналі ЛЧ отримав відгул до 4-го числа. За три дні до цього була оголошена офіційна заявка на Євро-2020: у неї потрапили Судаков, Безус, Трубін і Попов, а повз список пролетіли Лунін, Бондаренко та Михайліченко – втім, вони разом із Сиротою та Лєднєвим залишились у таборі національної команди. Потрапив у заявку і Соболь, однак вчора стало відомо про поганий фізичний стан Едуарда – про травму мова не йде, але лікарі будуть проводити тести. Прямо зараз лівий фулбек ризикує пролетіти повз чемпіонат Європи.

У контрольному матчі проти Північної Ірландії "синьо-жовті" повинні обмежити експерименти, почавши награвати основний склад та перевіряючи лідерів на предмет готовності. Зокрема, це стосується Ярмоленка, якому пообіцяли надати ігровий час.

Цікаво буде поглянути, кому Андрій Шевченко довірить лівий фланг атаки (там можуть зіграти Зубков і Циганков) і хто стане партнером Матвієнка по обороні – перевірений одноклубник Кривцов чи талановитий проспект Забарний, якому тренерський штаб довіряв у найважчих поєдинках. Крім того, існує певне змагання між Довбиком і Бєсєдіним за право бути головним дублером Яремчука – можливо, сьогодні воно продовжиться, адже Роман мав певні проблеми зі здоров'ям.

У матчі проти Бахрейну "синьо-жовті", попри невдалий результат, підготували класні варіанти білд-апу. Ключовим пунктом в організації гри стали трикутники між фулбеками, центрхавами і вінгерами – їхньою метою було створення динамічної переваги на флангах, де кожен виконавець міг відкрити простір для партнера. Це додавало варіативності у позиційному наступі, але українській збірній не вистачало швидкості та якості прийняття рішень. Можливо, з появою у пазлі Маліновського, Ярмоленка та інших лідерів механізм запрацює краще.

В цілому проблеми України в 2021 році дещо перебільшені. Так, підопічні Андрія Шевченка розписали чотири нічиї з рахунком 1:1, три з яких припало на матчі проти Фінляндії, Казахстану та Бахрейну – це неприємно, але по грі "синьо-жовті" виглядали якісно. У нашої національної команди були підготовані варіанти білд-апу й адекватна тактика, однак всі плюси розбивалися об роботу в останній третині поля. Там українці зустрічалися з блоком у 6-7 футболістів, різко сповільнюючись і створюючи моменти лишень час від часу. Збірній не вистачало динаміки та якісних відкривань, а крім того футболісти допускали катастрофічне марнотратство.

З Північною Ірландією простіше не буде. Це дуже серйозна збірна, яка вміло нав'язує єдиноборства й необхідний темп зустрічі. Вона перевірить Україну і зі стандартів, і на контратаках, і в жорсткій контактній боротьбі по всьому полю. Сьогодні навіть клімат за острів'ян – у Дніпрі вже третій день не зупиняється злива. До речі, саме під дощем ірландці винесли нас на Євро-2016. У своїй стихії ця команда здатна створити проблеми будь-кому.

Попри всі ці плюси, айріші грають у доволі простий футбол з п'ятьма захисниками та контратаками. Останні результати не тішать тамтешніх фанатів – команда пролетіла повз Євро, згорівши словакам у плей-офф Ліги націй, а під керівництвом нового тренера програла три з шести матчів (проти Австрії, Італії та США). Навіть Румунія і Болгарія розписали з ними нічию.

Орієнтовні склади на матч Україна – Північна Ірландія

Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко – Ярмоленко, Шапаренко, Маліновський, Зубков – Довбик

Північна Ірландія: Пікок-Фаррелл – Вайт, Кеткарт, Браун, МакНейр, МакГінн – Даллас, Томпсон, МакКанн – Сміт, Лафферті

Прогноз "Футбол 24" – 2:0

Північна Ірландія – хороший спаринг-партнер. Міцний, з хорошим складом і дуже неприємним футболом, який для українців завжди був проблемою. На Євро нам точно доведеться зустрітись зі схемою в три захисники, тож британські 5-3-2 ідеально підходять для підготовки. Важливо також не забувати, що для команди Андрія Шевченка цей поєдинок не є важливим в плані результату – сьогодні необхідно відновити ігрові зв'язки й перевірити в бою лідерів. Рахунок же у товариських матчах не має сенсу.

Втім, у Дніпрі на трибунах будуть вболівальники – і вони можуть вимагати шоу. Тим паче, що збірна в останніх семи матчах не виграла жодного разу. Звісно, в цей період були сильні суперники, нічия з Францією, гідні програші й нікому не потрібні товарняки, однак фанати просто зачекалися перемог. Не факт, що звитяги прийдуть на Євро, тож сьогодні необхідно постаратись. Та і самим футболістам навряд чи приємно постійно виправдовуватись за неприємні результати.

Північні ірландці, при всіх плюсах гри під дощем у контактній боротьбі, прямо зараз не можуть навіть Болгарію перемогти. Україна, попри всі нюанси, сильніша на декілька порядків, та і єдиноборствами наших футболістів не злякати. Зрештою, "синьо-жовті" перебувають у кращій фізичній формі. Підопічним Андрія Шевченка до снаги прибити острів'ян – саме на це і варто поставити.

Україна їде на Євро-2020 з юнаком, який провів 407 хвилин у футболі: Шевченко ризикує, соцмережі вибухають