УКР РУС

Україна дотиснула Мальту в диво-матчі відбору Євро-2024 – Ярмоленко не реалізував пенальті, але заміни Реброва вирішили

19 червня 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Україна здолала Мальту (1:0) в 4 турі кваліфікації Чемпіонату Європи 2024. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Футбол 24 розповідає про важливу гру "синьо-жовтої" збірної в рамках відбору Євро-2024. Після перемоги над Північною Македонією команда Реброва вирвалася на 2 місце завдяки особистим зустрічам. Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Мальта на "Футбол 24", стартував о 19:00. Раніше суперники зустрілися між собою лише у контрольній грі. У 2017 році "червоні соколи" сенсаційно здолали підопічних ще Шевченка (1:0). Нинішня Європейська кваліфікаціїя складається для "лицарів" провально. Програли всім трьом суперникам із загальною різницею 1:8, що є одним з найгірших результатів серед всіх національних команд.

Україна – Мальта: склади та онлайн-трансляція матчу відбору Євро-2024

Дуже нервовий початок обох збірних з незрозумілими передачами назад на воротаря. Ванату не вдалося випередити суперника, Кривцов ледь не підставив Трубіна, обійшлося. Намагається Мальта розігрувати від воротаря через пас. Судаков це використовує і підтискає, Матвієнко прострілює, перший удар Ярмоленка блокують, Ванат добиває, голкіпер ледь тягне, наш капітан знову намагається пробити, але гострий кут. Ураганна атака вийшла на 4 хвилині з трьома проспіль спробами забити. Бачимо, що таки Циганков, якому серйозно дісталося по ногах, грає лівіше, а Судаков – центральніше.

Україна – Мальта: відео гола і огляд матчу

Нападник з 5 англійської ліги першим потурбував нашого воротаря на 11 хвилині. Трубін спокійно впорався з дальнім ударом Джонса. Виникають моментами і в нас помилки під щільним пресингом на своїй половині – Матвієнко просить вибачення за невдалий пас, Степаненко також віддає в аут. А ось і ще один вбивчий момент. Циганков прострілив з лівого краю, Ванат дивом не влучив з пари метрів.

Чергова обрізка Матвієнка, якого перед тим ще й м'яч перелетів (Конопля підстрахував уже в штрафному), Степаненко недбало обробив і по суті віддав під удар Теумі. Один із найкращих асистентів і бомбардирів Уніона (призера чемпіонату Бельгії) пристрілявся у нижній кут. Ще одне провальне скидання від Матвієнка головою, Джоді Джонс банально пробачає ударом повз з розстрільної відстані. Судаков помиляється у простій ситуації, Ярмоленко і Матвієнко вриваються по обидва краї штрафного, але на простріл уже не мають сил і просто віддають супернику.

Мальта починає ловити кураж і безсоромно атакувати на нашій половині. Україна відповідає лише нервами. Судаков і Ванат врізаються в ноги "лицарям". За пів години після бомбардування на 4 хвилині в нас лиш 1 удар проти 3 у Мальти. Вибухає знову Циганков. Цього разу відкрився в центрі між лініями під пас Судакова, але мінімально недокрутив у ліву дев'ятку. А ось і момент, який дає зрозуміти, чому тренери ставлять на Матвієнка попри всі його помилки в обороні. Микола розкішно вирізав за спини на Циганкова, простріл якого знову не найкращим чином замкнув Ванат. Владислав тільки завдав пошкодження голкіперу, за що отримав жовту.

Крики, знеболювальний лід для руки, перемотування середнього пальця. Добряче дісталося Генрі Бонелло, гра перервалася на хвилин 7. Ярмоленко емоційно з'ясовує стосунки з травмованим кіпером. Навіщо ці нерви та постійні конфлікти на рівному місці вже не перший матч?! Таки потрібна заміна воротаря Мальти. Матвієнко знову розрізає одним пасом, Маліновський розряджає гармату здалеку, запасний голкіпер Метью Грек ледь не закинув сам собі у ворота, але не склалося. Натомість Ванат, який вивів Циганкова на добивання, заліз в офсайд.

Вибуховий початок другої половини. Миколенко замінив Матвієнка у перерві й дуже швидко створив черговий супермомент для Ваната, якому і тут забракло дещиці. Владислав на 52-й пробив з межі воротарського у блок, а Степаненко знайшов руку суперника на добиванні та на колінах благав поставити 11-метровий. Суддя Руді Буке призначив пенальті після консультацій з VAR, але Ярмоленко пробив у поперечину. Ванат виводив капітана на вигідну позицію, але правий вінгер і тут надто довго все робив, дозволивши накрити свій постріл.

Перша атака Мальти після перерви пройшла на 60-й. Дозволили спочатку прострілити з правого флангу, а потім Яннік безперешкодно підбив собі під удар у центрі штрафного під наглядом Забарного, Трубін витягнув з правого кутика. Буяльський і Довбик на 63 хвилині замінили Маліновського, який перед тим запоров гостру контратаку недбалим пасом, і Ваната. Ще 2 поспіль удари Ярмоли, воротар тягне, оборона страхує.

Подача з лівого краю, Довбик скидає головою, Буяльський тонко ще правіше, Ярмоленко технічно прибрав суперника і заробив другий пенальті. Тепер уже Циганков підійшов до м'яча і впевнено реалізував 11-метровий. За очікуваними голами розгром 3:0 чи 4:1 стоїть, хоча тут одні пенальті потягнули на 1,58 xG. Забарний після чергової подачі Циганкова ледь не повторив свій гол з матчу проти Північної Македонії – снаряд пірнув над лівою дев'яткою. Замість Ярмоленка виходить Сидорчук на 81-й.

Головну зірки Мальти зняли за 3 хвилини до кінця основного часу. Теума ледь не поліз битися до свого тренера. Можна зрозуміти розпач єдиного футболіста "соколів", який грає на такому високому рівні і приємно дивує навіть у єврокубках. Буяльський непогано виводив Довбика на голкіпера, який встиг руками вигребти м'яч з-під ніг. Якийсь хаос з відскоками в нашій середній лінії, але Степаненко і Сидорчук відпрацьовують. Трубін ледь не втрачає м'яч у своєму воротарському, однак все ж віддає точний пас. Сваток ще перед 90 хвилиною готувався вийти, проте немає пауз у грі.

Довбик відкрився і штрафному, взяв паузу і віддав Циганкову, удар якого потягнув голкіпер. Таки йде заміна. Сваток виходить на секунд 60. Буяльський поборовся на другому поверсі, Довбик продовжив, Миколенко бахнув надто високо. Артем і Віталій дуже натхненно вийшли, ця подвійна заміна стала останньою краплею, яка підточила оборону аутсайдера нашої групи C. Україна набирає 6 очок і зміцнює свою другу сходинку, що дає право кваліфікуватися на Євро-2024. Однак далі в нас вереснева спарка матчів з Англією та Італією, в якої на гру менше.

Англія завдала Македонії найбільшої поразки в історії – 7 голів, хет-трик Сака та 2+1 від Кейна залякують Україну