УКР РУС

Україна – Ісландія. Детальний аналіз гри від Дмитра Поворознюка

6 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Дмитро Поворознюк

Авторитетний спеціаліст аналізує для "Футбол 24" перший матч збірної України під керівництвом Андрія Шевченка.

Стартовий склад

При Фоменко можна було спрогнозувати стартовий склад з точністю до 100%. Шевченко уже в першому матчі пішов на експериментальні зміни як кадрові, так і тактичні. Стартовий склад був орієнтований на контроль м’яча, креативні та швидкі дії в атаці. Соболь та Бутко на флангах, Зінченко на позиції атакувального півзахисника, Коваленко - центрфорвард. Такі кардинальні зміни одразу добавили симпатій Шевченку, але не означали що команда гратиме значно гостріше. Новий тренерський штаб збірної вирішив найбільш проблемну позицію команди в нападі переводом туди Коваленка, який багато рухається, звільняє зони для партнерів і може їм підіграти.

Контроль м’яча

Якою має бути нова збірна при Шевченку показали перші 57 секунд гри. Команда зробила багато коротких передач і вивела Ярмоленка на позицію для прострілу.

Збірна України переграла Ісландію у володінні м’ячем 64% проти 36%, і зробила набагато більше передач 547 проти 238. Але така статистика прогнозувалася, оскільки Ісландія проти всіх суперників грає в такому стилі. Найгірше, що наш контроль м’яча не допомагав створювати моменти. Статистика ударів 13 проти 13. А в першому таймі Ісландія створила набагато більше моментів та можливостей для удару граючи лише довгими передачами.

Провал у першому таймі

Збірна України діяла в центрі поля перевернутим трикутником. Гра команди була дуже подібною на стиль "Динамо": опорник Степаненко та два інсайди Зінченко та Сидорчук, який добре знає як потрібно діяти за такої схеми. Україна спробувала пресингувати суперника біля воріт Ісландії і в цьому була головна проблема. Ісландія ніколи не тримає м’яч, а завжди виходить в атаку з сильними суперниками через довгі передачі. Команда Гатльгрімсона грає за тактичною схемою 4-4-2, і два високі форварди Фінбогасон та Бодварсон чіпляються за всі "високі" передачі. У момент пресингу українців, футболіст Ісландії вибивав м’яч на чужу половину поля і таким простим елементом відрізав 5 атакувальних гравців збірної України.

В центрі поля залишався лише один Степаненко, і якщо супернику вдавалося зачепитись за м’яч і виграти підбирання, ми отримували атаку на власні ворота в якій ісландців було не набагато менше, ніж українців.

Збірна Ісландії провела більше десяти швидких атак. Велика їх кількість відбулася через некомпактні дії захисту збірної України, особливо в центрі поля. Часом розриви між нападом та обороною були колосальними – до 40 метрів. Декілька моментів ми подарували ісландцям після обрізок. У першому таймі оновлена лінія захисту чимало помилялась. Ісландія вже до перерви могла зробити результат і забезпечити собі перемогу. Гол Ісландії також став наслідок серії помилок. Атакувальна група українців розташувалась дуже далеко від захисників, Степаненко традиційно залишився сам у центрі поля і вирішив не відбирати м’яч у Б’ярнасона а контролювати свою зону. Кучер змушений був викинутися за своїм суперником.

Б’ярнасон отримав і час і можливість віддати розрізну передачу на Фінбогасона. Кучер, Ракицький та Соболь синхронно зробили лінію за якою в офсайді опинився нападник збірної Ісландії, але Бутко не витримав лінію і ми пропустили гол.

На одинадцятій хвилині Ісландія повинна була забивати вдруге. Ця збірна нічого не вигадувала і зробила все дуже просто. Довгий пас на нападників, які знову виграли боротьбу і вдвох розібрались із чотирма захисниками. Під час другого удару Бодварсона, Степаненко лише добігав до лінії штрафного майданчика, а вся лінія атаки була від епізоду в 30-40 метрах.

Уже в середині тайму збірна України дещо відійшла від початкового плану, і почала грати компактніше. Ми відмовились від високого пресингу, що зменшило відстань між лініями нападу та захисту і біля воріт Пятова стало спокійніше. Із такою зміною не погоджувався Коноплянка, який показував партнерам, що потрібно пресингувати суперника.

Перших 35 хвилин матчу збірна України показала дуже низьку якість командної гри як в обороні так і в захисті, а тренерський штаб вибрав тактичну модель, яка абсолютна не підходила під такого суперника. До 35 хвилини Україна програвала за результатом, за моментами і за ударами 5-9. У площину воріт ми пробили за цей відрізок лише один раз.

Проблеми в атаці

В середньому збірна України контролювала м’яч на Євро 54% часу. Зі збірною Ісландії – 64%. Але у підсумку це не зробило гру атаки більш гострою. Гра без номінального нападника передбачає регулярні вривання півзахисників з глибини та швидку роботу з м’ячем. Коваленко часто відходив дуже далеко від воріт збірної Ісландії і на цій позиції за 63 хвилини жодного разу не вдарив по воротах. На центральних захисників Ісландії практично не створювалось тиску.

Після виходу Зозулі в центр нападу ситуація змінилася. Він відтягував на себе увагу щонайменше двох захисників, і це створювало більші зони на флангах атаки. З появою Зозулі українська збірна провела відрізок у двадцять найбільш якісних та гострих в атаці хвилин.

Позитивною тенденцією в атаці є те, що досить багато футболістів знаходиться перед лінією м’яча і велика група гравців вбігає в штрафний майданчик під час флангових передач. Тепер залишилось знайти баланс між кількісною атакою та надійною обороною.

Стиль гри Коноплянки

Період у "Севільї" змусив по-іншому дивитися на статус Коноплянки. Як при Емері так і при Санпаолі він залишався гравцем запасу і вирішив цю проблему найбільш простим рішенням – трансфером до "Шальке". Матч проти Ісландії ще раз показав слабкі місця Коноплянки. І тут питання не лише в його грі на оборону чи незабитому пенальті, а в його одноманітній, егоїстичній та лінивій грі на атаку. Він більше всіх гравців команди бив по воротах і часто йшов у дриблінг, але знову показав себе індивідуалістом, а не командним гравцем. Найбільш слабка сторона гри в атаці Коноплянки – вривання в зони і рух задля створення цих зон для партнерів. Коноплянка любить грати у відтяжці, отримувати передачу в недодачу на фланг і потім зміщуватись в середину, або віддавати передачу назад. Але такий стиль суттєво обмежує командну гру в атаці. Коноплянка вміє грати з мячем, але дуже слабко виглядає в роботі без нього.

За всю гру Коноплянка два рази біг зі свого флангу замикати дальню стійку і це переміщення одразу призводило до небезпеки. Після того, як Коноплянка отримає досить ігрової практики в Німеччині він ще легше обігатиме суперників, але стати топовим гравцем він зможе лише після того, як навчиться якісно грати без м’яча. А щодо пенальті, то їх регулярно не забивають навіть Месі з Роналду.

Нова роль флангових захисників

Тепер флангові захисники збірної України значно частіше підключаються до атак. Ця тенденція давно дійшла до топ клубів та збірних і зараз втілюється Шевченком у нашій команді. Соболь та Бутко сподобались своєю грою, хоча і зробили кілька помилок в захисті і невдалих передач в атаці. При позиційній атаці флангові захисники значно вище розташовуються ніж це було при Фоменко, що створює додаткову чисельну перевагу на флангах. Саме Бутко підключився до атаки і заробив пенальті наприкінці матчу.

Гра побудована таким чином, що коли до атаки підключається один фланговий захисник, то інший повинен залишатись в обороні і звужуватись із центральними захисниками. Гра в атаці одразу двох захисників може призвести до великих вільних зон в обороні.

Гра при стандартах

Після всіх стандартів була напруга в воротарському майданчику збірної України, але до ударів ісландці так і не змогли довести свій найбільш грізний компонент. При аутах та кутових гравці збірної України зіграли уважно, концентровано і правильно блокували вбігання суперника. При аутах українці захищались зонно.

Ракицький, Степаненко та Ярмоленко

Ці футболісти стали найкращими в збірній України за моєю думкою. Ракицький мав певні проблема в боротьбі з великими нападниками, але часто перехоплював м’яч і підключався до атак. Він бив зі штрафних, після розіграшу кутового і саме після його удару та сейву голкіпера Ярмоленко зрівняв рахунок.

Ярмоленко не лише забив перший гол українців у відборі, але й був найбільше заряджений на боротьбу з футболістів групи атаки. Він зміщувався в середину, звільняв зони для партнерів і динамічно рухався в атаці. Основна гострота попереду була саме з його флангу.

Степаненко знову підтвердив, що є опорним півзахисником дуже високого класу. В першому таймі, коли Сидорчук та Зінченко займались пресингом, він часто залишався сам проти кількох футболістів збірної Ісландії. Його розумні дії заповільнювали атаку суперників. Степаненко традиційно виграв багато боротьби, ніколи не забирав ногу у єдиноборствах і страхував усі зони, які тріщали в першій половині гри.

Підсумок

У другому таймі збірна України виглядала більш організованою, але її гра ще далека від захвату. Ми могли як програти в першому таймі уже весь матч, а могли вирвати перемогу. Це було народження нової команди, а цей природний процес завжди проходить у муках.