УКР РУС

Удінезе – Аталанта: Маліновський виграє "дербі" в росіянина – лідер, хотів забити з кутового, але криза бере розгін

20 січня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Удінезе та Аталанта розійшлися миром (1:1) перенесеній грі 10 туру чемпіонату Італії. Результат та огляд матчу читайте на "Футбол 24". Руслан Маліновський вийшов із перших хвилин.

Ще один безпросвітний борець за виживання проти команди українця. Матч, як і онлайн-трансляція Удінезе – Аталанта на "Футбол 24", стартував о 16:00. Фріульці набрали лише 3 очки за останні 7 турів Серії А. Після невдачі з Дженоа "Богиня" отримала блискучу нагоду реабілітуватися і вирватися на 3 місце в разі перемоги. Бергамаски незмінно били удінців у попередніх 5 зустрічах. Причому різниця голів була захмарною – 17:4, у середньому 3,4 на 0,8. Водночас господарям також відступати нікуди: після провальної серії від зони вильоту відділяють якихось 3 очки.

Удінезе – Аталанта: онлайн-трансляція матчу Серії А – Маліновський потрапив у стартовий склад

Уже на 25 секунді господарі розірвали лівий фланг бергамасків. Ромеро і Паломіно виявилися безпорадними проти Лазаньї, екс-хавбек Ювентуса Рікардо Перейра підхопив і легко перекинув голкіпера. Маліновському дісталося по ногах. Сам же Руслан і виконав небезпечний стандарт, не дуже вдала подача. Красивий дриблінг від українця завершився дальнім ударом – голкіпер переправив на кутовий. Знову і знову б'ють Маліновського, боляче 18 номеру Аталанти – то по ногах, то в обличчя. Мурієль невдало виконав 2 поспіль штрафні удари.

Класна подача гравця збірної України з кутового завершилася ефектним ударом Пессіни п'ятою з льоту. Снаряд, щоправда, пішов прямо в руки голкіперу. І ще один момент від українського легіонера. Розхитав "Малі" фінтами суперника і подав на Толої, забракло лише влучності. Тепер уже Маліновський фолить, ненароком зачепивши обличчя Саміра в повітряній боротьбі. Зображає суперник муки болю, але є сумніви, чи не домальовує.

Маліновський отримав пас у штрафному, але відпустив круглого і захисники встигли заблокувати постріл. Через кілька хвилини він же віддав під удар Міранчуку. Росіянин забарився з рішенням, але встиг переправити головою під удар Меле – суперсейв Муссо! І знову українець створює момент, уже 5 за 40 хвилин. Толої вийшов на ударну позицію, але знову не переграв аргентинського голкіпера. Мурієль зрівняв рахунок на 44 хвилині. Пессіна віддав на хід, і найкращий бомбардир Аталанти, розібравшись з тріо опонентів, прошив таки воротаря.

Луїс забив у всіх 6 матчах Серії А 2020/21, в яких входив у стартовому складі. Лише в Ібрагімовіча кращий показник (голи у кожному із 7 поєдинків, де виходив з перших хвилин) серед усіх, хто виступає в топ-5 чемпіонатах. Голліні ледь не привіз пенальті. Випустив голкіпер Аталанти круглого на рівному місці, а потім намагався виправитися. Дивно, що VAR не вказав на позначку, адже П'єрлуїджі й близько не грав у м'яч. Маліновський з найкращим балом за підсумками 1 тайму від SofaScore (7,4). Створив 5 гольових моментів, двічі проходив на дриблінгу (найкращий за обома показниками) лише раз помилився з передачею, виграв 50% боротьби (лідер команди) і двічі не зовсім вдало пробив. Шкода тільки, що партнери навідріз "відмовляються" забивати з його ключових пасів.

Стрімко розіграну комбінацію запоров Міранчук ударом повз ворота метрів з 15. Багато фолів, найбільше в Аталанті дістається Олексію і Маліновському. Удінезе грає дуже жорстко і щільно з гостями. На 59 хвилині Сапата замінив Мурієля, Госенс – Хатебура, а Ілічіч – Міранчука. Все по ділу. Росіянин і колумбієць були активними, але дуже вже багато помилялися і хибили на вирішальній стадії атак. Затишшя перед бурею? Аталанта знову і знову страждає у штрафному суперника. Найбільшу гостроту вносять удари захисників з повітря. Маліновський теж збавив оберти, тож "напросився" на заміну. Фройлер вийшов на 77 хвилині.

Забиває Удінезе, але там була очевидна агресія проти воротаря. Взяття воріт скасовано. Аталанта набирає 33 очки і не обходить Рому та Ювентус, залишаючись на 6 місці. Фонсека та Роналду зберігають свої позиції завдяки двом поспіль осічкам бергамасків проти борців за виживання. Маліновський завершив з найкращим балом (7,8) у матчі, але це слабка втіха для українця.

Маліновський ніби й найкращий за статистикою, перевершує конкурента, але матч за зону ЛЧ не витягує

Перед грою в італійській пресі писали про таке собі "дербі сходу" за те, хто стане головним заступником Ілічіча в команді Гасперіні. Підкинув дров у вогнище запальних дискусій і сам алленаторе, розвинувши полеміку перед журналістами: "Шукаємо підміну Ілічічу, адже він не може грати завжди. Ми працюємо над Маліновським і Міранчуком. Якщо хтось із них дасть таку ж ширину, буде добре". У підсумку в основі вийшли обоє, а словенець несподівано залишився в запасі.

Міранчук намагався стати героєм епізоду, тягнув на себе ковдру. Маліновський, навпаки, всім своїм виглядом демонстрував: "Я командний солдат, не шкодую пасів нікому, де ви хлопці, я готовий віддавати гольові передачі пачками". Росіянин уперше вийшов у стартовому складі на матч Серії А. Судячи з ранньої заміни на Ілічіча, Гасперіні Олексій не дуже вразив. Статистика підтверджує. Дуже довго на вирішальній стадії, лише 1 пас під удар, жалюгідні 62% точності передач при 20 спробах у фінальну третину поля (у Маліновського 20 пасів у найближчій до воріт зоні, а якість значно краща – 84%). Росіянин став одним із "найкращих" хіба що за втратами м'яча (14), хоча відіграв 57 хвилин. Той же Руслан зробив 12 помилок, але за більшу кількість часу.

Лідер збірної України також не був ідеальним. Виразно підсів під завісу матчу (після перерви значно менше гостроти в передачах та якості у стандартах, хоча ледь не забив прямим ударом з кутового). Загалом матч дуже нагадував баталії УПЛ, де аутсайдер/середняк ставить автобус, а якісніша команда переживає муки з пекла. Той, хто атакує, діє надто повільно без простору, а іноді забагато мудрує. Як ось Маліновський, коли треба було розстрілювати голкіпера метрів з 8, а він почав п'ятками пасувати.

Криза Аталанти поглиблюється?

Та й вся його активність трохи нагадувала крилату фразу "багато галасу з нічого". Віддав 6 передач під удар, але їхня сумарна якість потягнула лише на 0,23 очікуваного асисту. Натомість Пессіна, майже весь матч діючи з глибини, створив утричі менше моментів, але якість значно краща – 0,66, гольовий пас, який приніс нічию. Загальна якість моментів дала Аталанті нікчемні 1,28 xG – найгірші цифри за 2021 рік, ще безнадійніше було лише на полі Ювентуса у грудні. Подібні цифри можуть спонукати Гасперіні повернутися до італійці у ролі атакувального хавбека. З іншого боку й сам головний тренер Аталанти розгублений. Не може знайти ідеальне налаштування складу.

Гасп зняв Мурієля, чий нюх на голи міг би стати в пригоді. Випустив Сапату, але той запоров усе, що міг. Безглузді 40% точності передач – абсолютно найгірший результат у матчі. Причому віддав Дуван лише 5 пасів за понад 32 хвилини ігрового часу. Знову ніби впав у якусь глибоку депресію Ілічіч. В Італії звикли ставити Йосіпа у практично недосяжний приклад Маліновському та Міранчуку. Та сьогодні словенець був чи не найгіршим. Програна боротьба, лише 1 заблокований удар, 0 спроб дриблінгу чи гострих передач. Проблема Аталанти в тому, що за відсутності Гомеса та з таким Ілічічем команда не здатна обіграти навіть посередні команди. І цих очок може на фініші не вистачити для потрапляння в Лігу чемпіонів.