УКР РУС

"У Володі сльози стояли на очах". Як Козловський позбавив Карпати боргу перед Гудимою

6 березня 2018 Читать на русском

Президент Руха Григорій Козловський та екс-гравець Карпат Володимир Гудима провели прес-конференцію щодо підписання мирової угоди між гравцем та... Карпатами. Раніше львівський клуб був винен футболістові 74 тисячі доларів, але після втручання Козловського жодних претензій до Карпат Гудима не має.

– Хочемо повідомити про те, що ми з Володимиром Гудимою домовилися. У Володі більше немає претензій до ФК Карпати, розпочав прес-конференцію Козловський, а Гудима поставив підпис під мировою угодою. Тоді прес-конференція й розпочалася.

Переважно говорив лише Козловський. Деколи Гудима відповідав на запитання, а інколи за нього це робив президент Руха.

Чому ви вирішили віддати борг Гудимі, якщо не ви президент Карпат, а інша людина?

– Почнемо з того, що я ніяких боргів не віддавав. Ми з Володею провели трьохгодинні переговори, за підсумком яких була підписана мирова угода між футболістом і Карпатами.

Я дивився в неділю програми "Профутбол" і "Великий футбол" і те, як ця ситуація досягнула верхньої точки свого кипіння. Бачив, що вболівальники почали збирати гроші. Це спонукало мене до того, що я повинен втрутися в процес і спробувати своїми комунікативними талантами вплинути.

У моєму серці, і серці Володі живуть Карпати. Я не вірю в те, що дві людини, які люблять Карпати, не можуть сісти за стіл і домовитися. Я сьогодні переконався в тому, що не все так, як пробували припіднести. Ще раз дякую Володі за те, що він є "карпатівцем" і в його серці живе цей клуб.

Тому мова ні про які гроші не йде.

В чому тоді компроміс?

Володя не хоче, щоб його, як пишуть в пресі, вважали кіллером Карпат. От не хоче ця людина, щоб так було і навіть люди так думали. Я правильно говорю, Володю?

Гудима: Так, я з самого дитинства займався у футбольній школі Карпат, люблю цей клуб, тому не хочу, щоб будь-які санкції були застосовані до Карпат. Хочу, щоб вони розвивалися і в майбутньому грали в Лізі чемпіонів.

Козловський: Всі проблеми українців від того, що вони не хочуть сідати за стіл і спілкуватися з відкритим серцем. Як показала така тяжка ситуація, яка була з Гудимою, дві людини, які починають говорити по душах, можуть розставити всі крапки над "і". Дива трапляються не лише на Різдво.

Якщо ви не віддавали гроші Гудимі, то що є суттю цієї угоди?

Я вам втретє говорю – ніяких грошей у цій угоді немає. Ніяких фінансових зобов’язань чи передач грошей один одному не відбувалося. Навіть, якщо ви запитаєте мене про це п’ять разів, я вам шість разів відповім: "Не було ніяких грошових розрахунків". Володя вчинив як справжній чоловік, як справжній “карпатівець" і львів’янин".

Тепер Гудима гратиме за Рух?

В житті все буває, як показав сьогоднішій день. Чому б і ні?

Який ваш інтерес у цьому миротворстві?

– А який ваш інтерес в любові до своїх дітей? Ви їх просто любите. От я просто люблю футбол. І люблю не тільки ту команду, яку виростив, а весь львівський футбол. Втретє кажу: У моєму серці живуть Карпати.

Володимире, ви по суті подарували Карпатам більше 70 тисяч доларів.

(відповідає Козловський) Я би сказав, що це жест доброї волі, а не подарунок.

Володимире, як далі бачите своє майбутнє?

Гудима: Як і всі люди. Буду щось думати й планувати. Це не означає, що я маю про це розповідати.

По суті ви серйозно виручили Карпати. Тепер львівський клуб щось вам винен?

Козловський: У мене є філософія, яку я проповідую багато років. Ми, львів’яни, робимо одну велику справу. Я мрію про футбольну вертикаль у Львові, вершиною цієї піраміди були, є і будуть Карпати. ФК Львів, Скала і Рух теж мають помагати один одному.

Коли Рух потрапив у Першу лігу, то після дев’ятого туру займав останнє місце. Першим, хто подав мені руку і підставив плече, був ФК Карпати. І ніхто за це гроші не просив. Я не так тішився з факту, що ми вибралися з ями, як з того, що ми відкрили ті двері. Я вже не стукав в них, а копав.

Настав час і нам помогти – зараз Карпатам важко. Якщо я витратив три години, щоб достукатися до ще одного серця, яке відкрилося, то хіба ж це погано? Я за це грошей не прошу. Мені ніхто нічого не винен. Так само, як я був не винен Карпатам, коли вони мені помогли.

Можливо, я утопічний філософ і мені не вірять, але такий я мрійник. Якщо перестану вірити в ту мрію, то розчаруюся в людях.

Що саме підштовхнуло вас до того, щоб сісти за стіл переговорів?

Останньою крапкою стали дії наших фанатів. На футболі мало людей, а інколи взагалі нема. Але коли люди повстали з попелу і почали збирати, хто скільки може, то зрозумів, що цей клуб не помре. Якщо ми підтримаємо його у важку годину й днину.

Ви хочете бути, якщо не власником, то хоча би президентом Карпат?

Я хочу, щоб у нашому місті була команда, яку всі будуть любити не словами, а грошима. Хто скільки може. Я мрію про народну команду. Рано чи пізно і природно колись в Карпатах буде інший президент. Так стається. Тоді ми не маємо породити собі якогось ідола. Це має бути командне управління клубом. Мають підключитися і місто, і область, і бізнесмени. Скільки зберемо, такого рівня отримаємо команду. Але це буде наша команда.

Ми змусимо, навчимо і допоможемо любити цю команду.

Володимире, як сприйняли інформацію про збір коштів фанатами?

Дуже неприємно. Люди збирають гроші. Вони ходять на футбол, дивляться і ще й платять. Тому негативно. Мені подзвонив Григорій Козловський і запропонував зустрітися. Я з радістю погодився. Я знаю цю людину – колись він запрошував мене в свою команду.

Чому ви погодилися на компроміс?

(відповідає Козловський) Напевно, я знайшов ті слова, які не могли знайти інші люди.

Володимире, ви хочете продовжити кар’єру футболіста?

Гудима: В планах я хотів би ще продовжити.

Карпати були в курсі про ваш компроміс?

Козловський: Якщо вони читають медіа, то, напевно, так. Це була моя ініціатива, я не ставив ні кого в курс. Були три людини, в яких я питав поради . Це Ігор Дедишин, Віктор Вацко та Ігор Циганик. Я питав у них поради. Вони зі сльозами на очах позитивно сприйняли цю ситуацію. Ми вчора до години третьої сиділи на телефоні, а з Володею закінчили розмовляти в першій ночі. В нього теж було певне здивування, але я почув у його голосі нотку позитиву.

Переконаний в тому, що в цьому велика заслуга фанатів. Це найбільш рішуча сила в цьому місті. Це той буйок, який не дасть потонути цій команді.

Всі переговори відбулися вчора?

Ні-ні. Вчора по телефону обмінялися думками і призначили час зустрічі. Сьогодні від ранку сиділи й розмовляли. Повірте, це був діалог зі сльозами. І навіть зараз ледве стримую себе від емоцій. У Володі теж сльози стояли на очах. Це був діалог батька та сина. Я дуже радий, що Володя виправдав мої надії. Я не вірив, що "карпатівці" та львів’яни можуть вчинити по-іншому. Радий, що не помилився.

Володимире, ви задоволені, як вирішилася ця справа?

Звісно, задоволений. Надіюся, що з Карпат не будуть зніматися ніякі санкції. Чому я маю бути незадоволений? Я люблю цей клуб.

Раніше ви писали й говорили зовсім інше.

А де я писав?

(Козловський перебиває) Мене інколи називають лідером комунікацій. Не знаю – може, в мене Божий дар знаходити потрібні слова. Я використовую цей дар, якщо він є.

Повірте, Гудимі зараз нелегко. Він витратив купу років, зусиль і амбіцій. Розумію і президента Карпат. Там питання стояли не лише в самій зарплаті. Виникли чисто людські незрозумілі, недоговорені ситуації. Як показує життя, якщо люди сідають за круглий стіл і довго говорять від щирого серця, то можна будь-чого досягнути. Якщо наші політики навчаться так робити, то в них будуть результати не гірші, ніж сьогодні у нас з Володимиром, підсумував Козловський.

Раніше Футбол 24 повідомляв про те, що Козловський допоможе залагодити конфлікт між Карпатами та Володимиром Гудимою.

Зазначимо, що львівський клуб був винен Гудимі 74 тисячі доларів. Через це КДК ФФУ прийняв рішення зняти з Карпат 6 очок. У львів'ян є право для подачі апеляції.

Андрій Сеньків, Футбол 24