УКР РУС

"У вас прийняли закон про договірні матчі, але деякі гравці ігнорують це". Франческо Баранка - про нові випадки "гри на контору"

2 квітня 2016 Читать на русском

Італійський адвокат Франческо Баранка - один із найвідоміших борців проти договірних матчів. У короткому інтерв'ю "Футбол 24" він розповів про невтішні результати свого моніторингу в Україні.

- Тільки-но стартували чемпіонати U-19 і U-21, проблема знову вилізла назовні. Було декілька дуже підозрілих матчів. Я назву кілька матчів U-21, у яких спостерігалися божевільні падіння коефіцієнтів. Наприклад, матч дублюючих складів «Сталі» та «Говерли», де гості програли 0:6. Ще два дуже підозрілі матчі у чемпіонаті дублерів - це «Зоря» - «Чорноморець» (0:1) і «Олімпік» - «Волинь» (3:1). В матчі «Зоря» - «Чорноморець» спостерігалося шалене падіння коефіцієнта на перемогу другої команди. Вранці в день матчу на перемогу «Чорноморця» давали 6, але ближче до початку поєдинку в його процесі коефіцієнт впав до 1.6! Це при рахунку 0:0. У тому матчі ще була червона картка... (гравець «Зорі» отримав вилучення на 78-й хвилині, а гол був забитий на 86-й - прим. ред.) Щодо U-21 «Олімпіка» і «Волині», то я був шокований рухом ставок. Думаю, це точно був матч з фіксованим результатом. Фіксували «тотал більше 3,5 м'ячі», до того ж «працювали» саме на рахунок 3:1 на користь «Олімпіка». У перерві за рахунку 1:1 я відправив повідомлення знайомому журналісту, що матч закінчиться 3:1. Так і сталося.

- Отже, якщо працювали на конкретний рахунок, в темі були обидві команди?

- Це дуже схоже на домовленість. І після того, як рахунок став 3:1, команди ніби зупинилися. Більше не потрібно було забивати. Я нікого не звинувачую, просто стежу за рухом ставок. Після 3:1 ніяких ставок, наприклад, на «тотал більше 4,5» не було. Сумно на це дивитися. Тим паче, у вас прийняли закон про договірні матчі. Схоже, деякі гравці ігнорують це. Зараз дуже багато контор відмовилися від прийому ставок на молодь, наприклад, «Говерли». Навіть в Азії, де часто закривають очі на підозрілі матчі і продовжують давати їх в лініях. До речі, не впевнений, що вони дадуть наступні ігри дублерів «Волині» і «Олімпіка».

- Чимось нагадує минулу весну, коли молодіжні ліги почали тонути в «дивних матчах».

- Поки рано робити висновки, адже зіграно всього кілька турів. Подивимося. Думаю, ніхто до цього часу не зрозумів глибину проблеми. Щоб змінити ситуацію, потрібно проробити величезну роботу, причому швидко. Інакше український футбол здується.

- Який стан справ з українською Прем'єр-лігою?

- Нібито, все в порядку. Були сумніви щодо одного матчу, але вони не дуже великі.

- Уже непогано.

- Так, але розслаблятися не можна. Розповім чому! Кілька днів тому в Мальті розпочалося розслідування щодо матчу їх молодіжної збірної. Взагалі, чемпіонат Мальти - один із найбрудніших у світі. Так ось, минулого тижня їх молодіжка, схоже, «злила» на ставку команді Чорногорії (матч кваліфікації на молодіжний ЧЄ - прим.ред.). Якщо чемпіонат брудний, рано чи пізно це перенесеться на збірні - молодіжну, а потім національну. Що стосується матчу Мальта - Чорногорія, то там «працювали» на перемогу гостей у першому таймі. Судячи з тих уривків, які я бачив в інтернеті, воротар грав дуже дивно. До речі, мальтійський голкіпер грає в команді, чий тренер дуже багато пограв в Італії. І в минулому сезоні цей тренер працював в одній із найбрудніших команд третього дивізіону Італії. Тож усе пов'язано. Сьогодні хлопці грають в чемпіонатах U-19 та U-21 - завтра в Прем'єр-лізі. Для України це величезна проблема.

Ігор Калінін: Ми з Полтавцевим відповіли відмовою на пропозицію здати гру, але мені на картку надійшло 40 тисяч гривень