УКР РУС

"У нас було 2 ключових перших матчі – з Ісландією і Туреччиною". Андрій Шевченко підвів підсумки 2016 року

15 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Матчем з Фінляндією збірна України завершила перший відрізок відбору на ЧС-2018. У 2016 році "синьо-жовті" під керівництвом Андрія Шевченка не зазнали жодної поразки. "Футбол 24" вирушив до Харкова, щоб записати з наставником збірної підсумкове інтерв'ю, про те, як Україна виступила в 2016-му.

Збірна України зупинилася в Харкові в готелі Superior Golf & Spa Resort, добре знайомому головному тренеру "синьо-жовтих". Андрій Миколайович раніше неодноразово бував в готелі, Шевченко є членом Superior Golf Club з 2007 року, він тут завжди бажаний гість.

Андрій Миколайович почесний член харківського гольф-клубу, в гостьовому будинку у нього є власна іменна шафка. Доступ в гостьовий будинок мають тільки члени клубу, проте для "Футбол 24" гостинні харків'яни зробили виняток.

Цього разу Андрій Шевченко прибув в Superior в дещо іншій ролі, в якості головного тренера. Тут "Футбол 24" і записав підсумкове інтерв'ю 2016 року.

"Цифри показують, що той напрямок, в якому ми рухаємося, правильний"

– Почнемо з найважливішого питання. Позаду перші 4 матчі у вашій тренерській кар'єрі, 4 матчі відбору ЧС-2018. Підсумок: 2 перемоги і 2 нічиї. Ви вже неодноразово коментували підсумки роботи в 2016 році. Але все ж, якщо можна – ще раз, тезисно, про головні підсумки вашої роботи. Що вийшло і що не вийшло?

– Головне, що ми зробили – ми змінили структуру гри, ми змінили саму гру збірної України. Ми почали грати першим номером. У всіх 4-х іграх у нас було більше, ніж у суперника, володіння м'ячем. Є статистика, яка це підтверджує: ми найбільше вдарили по воротах, ми більше контролювали м'яч, зробили більше точних передач, у нас менший відсоток браку.

Статистика збірної України в 2016 році: ТТД, відсоток браку, володіння м'ячем, удари по воротах, передачі

У всіх цих показниках ведення гри ми займаємо хороші позиції. В принципі, ці цифри показують, що той напрямок, в якому ми рухаємося, правильний. У збірної України визначився стиль гри, ми його дотримуємося.

Друге: ми омолодили команду. Ми запросили 4 молодих гравці (Зінченко, Коваленко, Бутко, Соболь – "Футбол 24"), які вже виступають в основному складі. Середній вік команди омолодився від 28 до 25 років, якщо порівнювати з чемпіонатом Європи-2016.

Ми дали конкретний результат. Ми сьогодні займаємо непогане місце в групі
– 2-е місце після Хорватії. І я вважаю, що команда завершила цей рік на хорошій ноті. Ми забили 4 м'ячі в двох останніх іграх (Косово і Фінляндії), не пропустили жодного. Це вже добра тенденція.

Мінуси? Команда не завжди грає стабільно. Є 2 головні складові, чому це відбувається.

В першу чергу, та кількість молодих гравців, яких ми задіяли, друге
– зміни в структурі гри. Команді необхідне певне становлення. Повинен пройти процес становлення для того, щоб з'явився досвід.

Різні ігрові ситуації ми повинні правильно читати. Якщо говорити про те, що коли ми в деяких моментах віддаємо ініціативу (бо грати першим номером протягом 90 хвилин дуже важко, різні фази в грі бувають), але я вимагаю постійно це робити. Якщо в певній фазі ми десь віддали трохи ініціативу в зв'язку з різними моментами і відійшли назад, у нас з'являються моменти, щоб ми могли зіграти в контратаці, значить, ми повинні краще скористатися цими моментами. Коли команда веде в рахунку (якщо взяти останню гру з фінами), при рахунку 1:0, якщо у нас є передумови для гарного розвитку контратаки, і ми не можемо її розвинути, то це, звичайно, для нас мінус.

Десь нам не вистачило скористатися цими моментами, забити другий м'яч, закрити повністю гру і вже далі спокійно контролювати матч і вести до того завершення, до якого ми хочемо. Ось, в принципі, моя оцінка.

Про що ви не сказали про стандарти. Чи бачите ви проблему зі стандартами в грі збірної України? Якщо так, то як збираєтеся її вирішувати? Ми практично не забиваємо зі стандартів і пропускаємо зі стандартів.

Ми пропустили один м'яч зі стандартного положення в грі з турками. І пенальті, який нам поставили в тій же грі з Туреччиною. З Ісландією ми пропустили один м'яч з гри, там була помилка, плюс звичайно, невезіння, коли м'яч влучив Кучеру в обличчя, і відлетів...

Як щодо атаки?

Нам треба працювати над цим. Ми знаємо. Тому ми і намагаємося це виправити. Як ви бачите, збірна сьогодні по-різному виконує стандартні положення.

Пенальті ми один забили, один ні. Теж треба працювати (усміхається).

"Навіть в грі проти Хорватії не збираюся відходити від наших ідей"

– Ви робите акцент на контролі м'яча. При вас збірна України робить набагато більше передач, ніж при Михайлу Фоменку у відборі Євро-2016. Але чи будете ви грати в тому ж стилі з Хорватією, з її Модричем і Ракітічем в центрі поля? Там може і не вийти. Чи ви вважаєте, що збірна України може зіграти в такому ключі і проти хорватів?

– Ми не збираємося відходити від наших ідей. Ще 4 місяці до гри. Ми повинні, в першу чергу, правильно оцінити стан наших футболістів. Гра, в яку ми граємо, змушує наших футболістів витрачати дуже багато сил: тому що ми намагаємося робити високий пресинг, у нас команда в захисній лінії намагається грати вище.

Тому я не хочу відходити від наших ідей. Але дуже важливо правильно оцінити, в яких кондиціях перебувають наші футболісти. Все-таки березень непростий місяць – я переживаю за наші клуби, щоб "Зоря" і "Динамо" (Київ) добре зіграли в єврокубках; підготовчий період почнеться раніше у тих, хто виступає в єврокубках. Щоб футболісти швидше набрали форму. Тоді нам буде легше через офіційні ігри слідкувати за кандидатами і мати більш широку інформацію про те, в якому стані вони знаходяться. Ось це найбільше мене зараз хвилює.

– На одній з минулих прес-конференцій ви сказали, що хотіли б чи збираєтеся провести збір взимку. Це думки вголос чи конкретне бажання, яке може вилитися в збір?

– Ні, це велике бажання. Я думаю, цей момент ми будемо обговорювати, коли закінчиться (футбольний) рік, в грудні, коли "Динамо" і "Шахтар" проведуть дербі України. Після цього ми конкретно будемо знати, хто з українських клубів буде виступати в єврокубках.

Є певний календар. Єврокубки дуже важливі. Як команди будуть планувати збори. Тоді ми сядемо, поговоримо з головними тренерами, представниками клубів, про те, як вони збираються планувати свій цикл підготовки. І спробуємо обов'язково зібрати команду, можливо, провести товариську гру або ряд товариських ігор, якщо це вийде.

– Які можливі варіанти по датах? В якому місяці ви плануєте провести цей збір?

– Які варіанти? У нас є 2 чи 3 місяці підготовки в залежності від єврокубків. Конкретика по датах буде в грудні, коли ми будемо знати всі розклади.

"У розширеному списку у нас близько 50 футболістів"

– Ви якось говорили про розширений список, який є у збірної України. Скільки в ньому людей?

– На перший збір ми викликали 32 людини. Зараз додаються ще й інші кандидати. У розширеному списку у нас близько 50 футболістів, може, навіть більше.

– Чи є серед них ті, хто виступають в чемпіонаті Росії?

– Ми спостерігаємо за всіма.

– 11 січня 2017 року минає 5 років, як Марлос перейшов у чемпіонат України. У нього буде можливість отримати український паспорт. Прекрасно пам'ятаю ваші слова: спочатку паспорт, потім все інше. Щодо Марлоса ситуація зміниться? Чи будете ви просити Євгена Краснікова сприяти натуралізації бразильця?

– Ні. Я нікого просити не буду. У цьому плані ситуація не змінюється. Марлос повинен прийняти для себе рішення, що він хоче. Якщо він хоче стати громадянином України, він повинен прийняти для себе рішення.

– Ви намагаєтеся бути дипломатичним, але при цьому всім не догодиш. Наприклад, одні вболівальники хочуть, щоб такі гравці, як Девіч, виступали за збірну України, інші – категорично проти. Аналогічна ситуація з натуралізацією іноземців: одні хочуть підсилення збірної України, інші – категорично проти іноземців у збірній. Як ви будете виходити з таких ситуацій? Чи будете прислухатися до думки певної частини уболівальників?

– У мене є своя думка, своя позиція. Як ви сказали, я не збираюся догоджати нікому. Я вибрав таку позицію для себе.

– Активна частина уболівальників, з якою ви зустрічалися, переконана, що ви не будете натуралізувати бразильців або інших іноземців.

– А я цим і не займаюся. І займатися цим не буду. Що стосується іноземців, це їхнє рішення, хочуть вони стати громадянами України, чи ні.

"Рауль підказує гравцям після того, як обговорить це зі мною"

– Тренерський штаб після гри з Сербією, можна сказати, йде у відпустку. Як буде далі будуватися робота штабу?

– Ми будемо переглядати ігри, будемо їздити на матчі. У грудні обов'язково всі приїдемо на дербі України "Динамо" – "Шахтар". Хтось поїде на ігри "Динамо" в Лізі чемпіонів, матчі "Шахтаря" в Лізі Європи, хтось – на ігри чемпіонату. Нічого не змінюється.

Обов'язково поїдемо на інші клуби України в чемпіонаті, є кілька цікавих молодих гравців. Подивимося, чи зможуть вони втримати свій рівень, який вони показують. Ми будемо тільки раді, тому що в наступному році для когось може бути новий виклик в збірну.

– Імена назвете?

– Ні (сміється).

– Як ви проведете цей час? Куди поїдете відпочити?

– У мене зараз поки що досить напружений період. З'їжджу подивлюся якісь ігри. Заїду в клуби. Кінець року хочу провести плідно. Та й не тільки кінець року. Хочу поїхати подивитися тренувальний процес хорошої команди, поспілкуватися з кимось із тренерів, кого я знаю. Мені буде цікаво дізнатися досвід роботи.

– Серед уболівальників існує думка, що Рауль Ріанчо, коли був в "Динамо", був незамінний, а тепер у збірній України. Що саме він будує гру і в збірній України. Як ви можете це прокоментувати? Яка його роль у вашому штабі?

– Рауль мій асистент. У нас є певна домовленість. Кожен має право висловити свою думку, але всі рішення приймаю я. Всі теоретичні заняття веду я, весь тренувальний процес веду я. Все повністю замикається на мені.

Тому якщо Рауль підказує гравцям, говорить з ними, або бере участь в тренувальному процесі, то тільки після того, як обговорить це зі мною. Якщо по ходу гри він вважає, що комусь щось треба підказати, то ми до цього обговорюємо ці всі моменти. Я тільки за, щоб він це робив. Тому що у нас є спільне бачення, загальна мета. Ми працюємо як єдина команда.

– Ви провели перші 4 матчі відбору на ЧС-2018 без поразок, зараз вже можна розслабитися. Але на початку тренерської кар'єри було емоційне напруження?

– Воно завжди буде. Тренер переживає за результат, навіть якщо це товариська гра... Все одно тренер повинен переживати за результат, переживати за якість гри. Але спочатку була певна нервозність, все-таки це перші кроки в якості тренера. Хотілося, щоб все вийшло.

– Який матч був, на вашу думку, найважчий з чотирьох?

– У нас було 2 ключових перших матчі. Ісландія – перший матч вдома при порожніх трибунах. Ми стартували, ми дуже сильно змінили структуру гри. Другий матч – з Туреччиною, практично не було часу, тільки 2 дні – приїхали, зібралися і все.

Перший збір – я вважаю, що прийняв правильне рішення, що зняв товариську гру. Ми зробили тренувальний процес, зосередилися на структурі, на принципах, за якими ми збираємося вести гру. Ось це я вважаю, був головний момент на початку нашого шляху, щоб ми завершили цей рік позитивно... Ми займаємо гарне місце в турнірній таблиці, ми закінчили рік офіційних ігор позитивно.

– Над ким із суперників найбільше ламали голову ви і ваші помічники, як його обіграти?

– До всіх суперників підходили ретельно, вивчали, намагалися донести хлопцям, як в якому епізоді правильно діяти. Щоб було чітке розуміння і бачення, щоб у них було 2-3 рішення в різних ситуаціях.

Не можу виділити конкретний матч. Наприклад, Ісландія. У них 3-4 плани на гру – дій, які вони виконують. Стандартні положення з ними були дуже важливі. Це команда, яка забиває найбільше м'ячів зі стандартних положень, по-моєму, і ми не пропустили від них. Це важливий момент.

Туреччина – хороша команда. Грати в Туреччині завжди важко. До кожного суперника ми підходимо індивідуально, і говорити, хто був слабшим, хто ні, я не можу.

Все залежить від кількості тренувань, які ми можемо дати. Від того, гостьовий матч чи домашній. Перед Туреччиною практично часу не було. Коли у тебе є тренувальний день, ти можеш змоделювати певні моменти. Але якщо у тебе цього часу немає...

Пояснити це одне, спробувати на футбольному полі це інше. Якщо у тебе в тренувальному процесі є трохи часу показати хлопцям, щоб розставити їх правильно, створити момент в грі, наближений до матчу, змоделювати момент, це дуже важко. Коли цього часу немає, це складності для нас. Тому відрізок, коли були Туреччина і Косово, це був найважчий період. Важкий – з точки зору підготовки, адже мало часу. Коли є більше часу, 3-4 дні, можна спокійно підготуватися.

"Я максималіст"

– Яку б ви собі поставили оцінку за дебютний період кар'єри?

– Це не моє завдання. Я максималіст. Мені хочеться, щоб у команди була максимальна кількість очок. Ось цього мені б хотілося. Той процес, який ми зробили, ми на правильному шляху. Оцінювати треба за кінцевим результатом. Я бачу позитивний напрямок в тому, що ми робимо.

– Ви використовуєте практично один і той же склад. Не всі футболісти виступають ідеально в своїх клубах і в збірній. Ви й надалі будете робити ставку на той же варіант складу? Чи це питання здорової конкуренції?

– Ми повинні розуміти, чи розуміють гравці структуру нашої гри, розуміють, що ми від них хочемо. Це важливе питання.

Здорова конкуренція завжди є. Якщо ми бачимо, що два гравці на цій позиції вже працюють з командою, знають, що треба робити, ми дивимося, на те, хто фізично краще готовий, хто може краще вийти на заміну.

Я підходжу до кожного гравця в складі, до кожної заміни індивідуально – в плані того, що я повинен довірити йому місце в складі і знати, що він зробить те, що ми просимо від нього на футбольному полі, і це ніяк не зіпсує загальну картину, план на гру.

– У зв'язку з цим уточнюючі питання. Коноплянка не надто впевнено грав в 3-х перших матчах, але був в основі. У 4-му матчі він, на щастя, все-таки вистрілив!

– У кожного різні оцінки. Оцінювати гру Коноплянки, грати йому в складі чи ні, буду я. Я буду оцінювати гру з точки зору завдань, які я йому даю. Якщо я давав Коваленку в першій грі (з Ісландією) певне завдання, я повинен оцінювати – я відповідаю за результат. Я далі буду дивитися, чи виконав він установку на гру – що він зробив позитивного, що ні. Для мене це головна оцінка.

– Щодо Коваленка. Вітя непереконливо виглядав з Фінляндією, при цьому ви замінили Зінченко. З чим це було пов'язано? Чи згодні ви з тим, що Коваленко невдало увійшов в гру? Чи ж у вас інша оцінка?

– У мене інша оцінка. Вітя виконував багато чорнової роботи, багато рухався. Той пресинг, який ми робили... По першому тайму ви ж не можете сказати, що Коваленко провалив гру, перший тайм вийшов чудовий. Ми зробили аналіз, подивилися. Ті завдання, які були, ряд футболістів виконали добре або на відмінно. Найголовніше, ми знаємо, що зробили добре, а що погано.

Чому у збірної Шевченка є майбутнє