УКР РУС

Циганков – копія колишньої зірки Шахтаря, Зінченко та герой фіналу Ліги чемпіонів – як дві краплі води

27 червня 2023 Читать на русском

Завдяки функціоналу Opta з'явилася можливість визначити, на кого подібні футболісти збірної України.

Opta пропонує порівняти футболістів з топ-5 ліг за допомогою радару. Радар для кожного гравця сформований на основі 9 ключових показників (всі розраховані на 90 хвилин).

Три атакувальні:
– голи
– удари
– дотики до м'яча в чужому штрафному

Три на роботу з м'ячем:
– створені моменти
– спроби дриблінгу
– дотики до м'яча

Три на фізику:
– оборонні дії
– повернення м'яча
– виграні повітряні дуелі

Статистичний портал проаналізував показники футболістів за останні 15 років в топ-лігах. Враховуючи ці дані, кожному гравцю присвоюється процентиль в кожному секторі радара. Тобто ці дані не абсолютні, а відносні.

Ідеальний радар форвардів сформують результативність Мессі, удари Роналду, вигране повітря Крауча та креатив Неймара за всіма параметрами.

Хорошим прикладом для розуміння буде Холанд. Ерлінг у минулому сезоні забив більше голів, ніж 99% форвардів в попередні 15 сезонів, а бив по воротах частіше, ніж 94% інших форвардів. Водночас в історичному розрізі лише 2% нападників здійснювали менше захисних дій і рідше зустрічалися з м'ячем, ніж норвежець.

Тепер до наших. Зінченко розглядається півзахисником, що не дивно, зважаючи на його роль в Арсеналі. В Олександра виділяється процентиль дотиків – 97 (тобто лише три відсотки хавбеків частіше зустрічаються з м'ячем). У нього також високі показники виграних повітряних дуелей і повернень м'яча.

Система підібрала 4 футболістів, які в сезоні-2022/23 були найбільш схожими на Зінченка. Це Родрі, який забив переможний гол Манчестер Сіті у фіналі Ліги чемпіонів (81% схожості), Корентен Толіссо з Ліона, Баптіст Сантамарія з Ренна та Данілу Перейра з ПСЖ.

Зінченко – ключовий гравець Арсенала: створив магічний трикутник, найважливіший на м'ячі, погана оборона – міф

Аналогічний трюк провернемо з Циганковим, який проходить через систему форвардом. Віктор провів прекрасні пів року в Жироні, створюючи моменти частіше, ніж історично 92% форвардів. А от бив по воротах неймовірно рідко.

Найближчим до Циганкова у минулому сезоні був Вілліан (82% схожості), який непогано виглядав у Фулхемі. Подібні радари також мають Джюня Іто з Реймса, Алассан Плеа з Гладбаха та Крістоф Антві-Аджей з Бохума.

До уваги беруться лише ті футболісти, які в попередньому сезоні відіграли за команду понад 1350 хвилин у чемпіонаті, тобто 15 повних матчів. Тому для формування радарів Маліновського чи Мудрика мало даних. Натомість є статистика Миколенка.

Віталій має високі показники роботи з м'ячем як для захисника. Найбільш схожими на нього були Карлос Клерк з Ельче, Іса Карселень з Кадіса, Оскар Хіль з Еспаньйола та Тайрік Мітчелл з Крістал Пелас.

xG: дивні циферки чи найкраще, що в нас є – скільки Мудрик мав на перший гол в АПЛ і як Маліновський ламає систему