УКР РУС

"Це було везіння": подвиг голкіпера, єврокубкова весна та одна з найкращих історій Ліги чемпіонівbomb

26 березня 14:33 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Ярослав Сиваківський

Ліга чемпіонів – це турнір, який впродовж своєї історії бачив усе. Але трапляються ситуації, унікальність яких заслуговує на особливе місце у спогадах про турнір найсильніших команд Європи.

Коли мова заходить про голкіперів, які залишили свій слід в історії Ліги чемпіонів, навряд чи хтось згадає скромного турецько-бельгійського гравця Сінана Болата, який зараз захищає кольори Вестерло. Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає про голкіпера, чий подвиг хотів би колись повторити кожен страж воріт.

Боротьба з травмами, гол життя Депортіво і підкат Шевченка – злети та падіння Ігора Тудора в Лізі чемпіонів

Перспективний юнак та боротьба за місце під сонцем

Кар'єра Болата спочатку складалася не найкращим чином. Вихованець Мело приєднався до Генка у 17 років, проте дебютувати йому дали лише в останньому матчі сезону. Хлопець не вразив – пропустив 3 голи від Брюсселя, а його команда ганебно поступилася.

Наступного року ситуація повторилася – Логан Байї залишався основним, а Болату залишилися крихти ігрового часу у вигляді 4 матчів, лише в 2 з них виходив з перших хвилин. У першій половині сезону 2008/09 він взагалі не провів на полі жодної хвилини, тож трансфер за якихось 150 тисяч євро у Стандард з Льєжа виглядав порятунком. Сінан постановив – трансфер стане його щасливим білетом, і почав ще старанніше працювати над собою.

Ласло Белені почав часто довіряти молодому Болату місце у стартовому складі, а згодом талант і взагалі став основним. Ба навіть більше – в останньому турі Сінан героїчно відбив пенальті на останній хвилині, завдяки чому Стандард зрівнявся за очками з Андерлехтом, в якого виборов чемпіонство завдяки двом додатковим матчам та реалізованому пенальті Вітселя. Про Болата заговорили, а клуб з Льєжа вдруге виборов золоті медалі та здобув путівку у Лігу чемпіонів.

Відчути смак перемоги можна і до фіналу Ліги чемпіонів. Достатньо скуштувати напої HLIBNY DAR – одного з найкращих горілчаних брендів не лише України, але й світу. У скарбниці ТМ HLIBNY DAR – безліч почесних нагород, отриманих на авторитетних дегустаційних конкурсах і масштабних виставках.
Будь на стороні переможців вже сьогодні! HLIBNY DAR. Витримана мʼякість. Тобі справжньому!

Знову драма останньої хвилини

Нав'язати боротьбу Арсеналу та Олімпіакосу Стандард цілком прогнозовано не зміг, однак випереджав АЗ у боротьбі за третє місце та путівку у Лігу Європи. Усе повинно було вирішитися у 6 турі групового етапу в Бельгії – команді Болата для єврокубкової весни вистачало просто не програти.

Матч складався на користь гостей – перед перервою Ленс, який згодом перейде у Динамо, відкрив рахунок у матчі та підвищив ставки для Стандарда. Бельгійці влаштували навалу на ворота суперника, але захист підопічний Мартіна Хаара працював справно.

На 90+5 хвилині Аткінсон призначив штрафний у ворота АЗ. Болат побіг до штрафного майданчика суперника – втрачати було нічого. За кілька секунд трибуни Моріса Дюфрена вибухнуть: молодий голкіпер вистрибнув найвище та влучним ударом головою вразив ворота суперника. 1:1 – Стандард у драматичній боротьбі здобуває путівку в ЛЄ!

Це було везіння, – скромно скаже Болат після свого подвигу.

Цей момент став одним з найепічніших в історії Ліги чемпіонів. Він дав Сінану Болату путівку до іменитих клубів, а шанувальникам футболу – яскравий спогад та нагадування, що фортуна завжди винагороджує тих, хто б'ється до останнього.