УКР РУС

Трансфери "під ялинку". Збірна найбільш затребуваних гравців чемпіонату України-2015/16

23 грудня 2015 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" собрал "команду мечты" из футболистов украинского чемпионата, которые в зимнее трансферное окно сезона-2015/16 могут стать приоритетными целями для клубов из европейских первенств.

Умовною розстановкою для такої команди могла б стати схема 3-1-4-2, з трьома центральними захисниками, одним опорником, двома центральними півзахисниками, двома вінгерами і двома центральними нападниками.

Денис Бойко, 27 років, "Дніпро"

Позиція: воротар

Трансферна вартість на Transfermarkt: 5,5 млн. євро

Можливі покупці: "Бешикташ", "Евертон", "Депортіво"

Серед найбільш затребуваних гравців УПЛ виявився голкіпер, майстерність якого була неодноразово доведена в матчах Ліги Європи і чемпіонату України. Вихованець динамівської воротарської школи отримав статус одного з найкращих українських воротарів у футболці "Дніпра".

Яскрава гра Дениса в Лізі Європи сезону-2014/2015 привернула увагу європейських клубів, але голкіпер влітку залишився в "Дніпрі". За словами агента Вадима Шаблія, Денис розглядає варіанти, щоб покинути український чемпіонат, а туманність перспектив в клубі тільки додає бажання голкіперу змінити обстановку. Гаряче бажають бачити Дениса у себе в клубі вболівальники "Бешикташа", які буквально завалюють воротаря в Instagram проханнями перейти в стан турецького клубу.

Александар Драговіч, 24 роки, "Динамо"

Позиція: центральний захисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 13 млн. євро

Можливі покупці: "Інтер", "Рома", "Наполі"

Нарівні з Хачеріді, австрійський захисник "Динамо" став запорукою успішної гри команди в захисті. Пара центральних захисників відмінно зігралася і виглядає солідно як у чемпіонаті України, так і в Лізі чемпіонів. Австрійський захисник, який любить експериментувати з іміджем, своєю впевненою грою привернув до себе увагу італійських клубів. Інтерес до захисника виявляв міланський "Інтер", який розглядав можливість придбання Драговіча разом із ще одним динамівцем - Домагоєм Відою. Напевно, італійський клуб не єдиний, хто вивчав можливість придбання Александара (подейкували про інтерес "Наполі"). Тому взимку варто очікувати чергових спроб роздобути Драговіча з боку європейських команд.

Дуглас, 25 років, "Дніпро"

Позиція: центральний захисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 5,5 млн. євро

Можливі покупці: "Лаціо"

Один із гравців, що став символом успішного виступу "Дніпра" у Лізі Європи сезону-2014/2015. Дуглас вважається футболістом рівня європейського чемпіонату і цілком очікувано заявив про своє бажання покинути команду ще наприкінці жовтня. Дніпропетровський клуб переживає не найкращі часи: безславний виліт із єврокубків, втрата позицій в чемпіонаті, невизначеність навколо майбутнього команди. Всі ці фактори можуть стати зручним приводом для європейських клубів забрати з "Дніпра" міцного бразильського захисника. Інтерес до Дугласа виявляв недавній суперник дніпропетровського клубу - "Лаціо". Чи з'являться претенденти на Дугласа взимку - скоро дізнаємося.

Євген Хачеріді, 28 років, "Динамо"

Позиція: центральний захисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 8,5 млн. євро

Можливі покупці: "Борусія" (Дортмунд)

Гроза нападників, який по праву вважається чи не найкращим центральним захисником України. Все це можна сказати про Женю Хачеріді, без якого важко уявити захисну лінію "Динамо". Женя виріс у стабільного непоступливого захисника, який привертає до себе увагу серйозних європейських клубів. Серед таких клубів згадувалася команда Генріха Мхітаряна - "Борусія" (Дортмунд). Сергій Ребров неодноразово підкреслював, що Хачеріді - гравець європейського рівня. Так чому б європейським клубам не спробувати щастя в зимовому трансферному вікні, закинувши вудочку в "Динамо"...

Мігел Велозу, 29 років, "Динамо"

Позиція: опорний півзахисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 8 млн. євро

Можливі покупці: "Дженоа", "Мілан"

Мігел Велозу перестав бути гравцем основного складу в команді Реброва. Португалець втратив місце в центральному трикутнику півзахисту, давши можливість повною мірою проявити себе тріо Рибалка - Сидорчук - Гармаш. Українці виправдовують довіру тренерського штабу, як у чемпіонаті, так і в Лізі чемпіонів. Контракт Мігела добігає кінця вже влітку 2016-го року і, за його словами, керівництво киян не поспішає продовжувати угоду. Всі ці фактори дозволяють італійським клубам активно цікавитися півзахисником, і взимку португалець цілком може повернутися в Серію А за відносно невеликі відступні.

Юнес Беланда, 25 років, "Динамо"

Позиція: атакувальний півзахисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 9 млн. євро

Можливі покупці: "Марсель", "Ліон"

Ще один півзахисник "Динамо", місця для якого, очевидно, не можуть знайти в основі Сергія Реброва. Марокканець переїхав до Києва на хвилі успішної гри у французькому чемпіонаті, але за час, проведений у "Динамо", так і не став гравцем, який здатний стабільно показувати свою майстерність. Юнес Беланда володіє відмінними технічними і швидкісними характеристиками, проте в командній роботі на полі, яку прищеплює Ребров, він поступається іншим виконавцям. Юнес, напевно, не в захваті від свого статусу в команді, а це привертає увагу французьких клубів, готових повернути марокканця в "рідний" чемпіонат і надати місце в основному складі. Цілком можливо, що "Динамо" розгляне пропозиції щодо гравця вже взимку, якщо французи запропонують гідні відступні.

Алекс Тейшейра, 25 років, "Шахтар"

Позиція: атакувальний півзахисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 23 млн. євро

Можливі покупці: "Челсі", ПСЖ

Неймовірна статистика, з якою йде у сезоні бразилець, не може залишити байдужим нікого - в 26-ти матчах сезону Алекс наколотив 26 м'ячів і зробив 4 гольові передачі. За всіма показниками Тейшейра вже переріс рівень чемпіонату України і, можна сказати, "вперся в стелю". Дати можливість півзахисникові розвиватися далі можуть європейські гранди, а сам гравець висловлювався про свої симпатії до англійського чемпіонату. На Туманному Альбіоні для Алекса є відмінні приклади - Вілліан і Фернандінью. Ці гравці займають ключові ролі в топових англійських командах. Єдине, що може перешкодити Алексу перейти вже взимку - розмір відступних, який не кожен гранд відважиться викласти посеред сезону. Мірча Луческу оцінив гравця в 40 мільйонів євро.

Андрій Ярмоленко, 26 років, "Динамо"

Позиція: правий атакувальний півзахисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 24 млн. євро

Можливі покупці: "Евертон"

Трансферна епопея щодо переходу вінгера "Динамо" триває не перший сезон. Найбільш близький до переходу в топ-чемпіонат Андрій був влітку 2015-го року, коли "Евертон" пропонував за гравця 15 мільйонів фунтів. Тоді Ігорю Суркісу вдалося утримати ключового гравця перед Лігою чемпіонів, що пізніше повністю виправдало себе. Жеребкування раунду плей-офф Ліги чемпіонів, з одного боку, дало Андрію можливість пройти з "Динамо" далі в престижному турнірі, з іншого - фактично закрило можливість відходу в зимове трансферне вікно. Президент був готовий розлучитися з гравцем лише у разі отримання в 1/8 "непрохідного" суперника. "Манчестер Сіті", на думку президента, цілком реально пройти і для цього буде потрібна допомога Ярмоленко. Тим не менш, гравцем активно цікавиться все той же "Евертон", але йому доведеться порядно розщедритися, щоб переконати Ігоря Суркіса відпустити свою головну зірку вже взимку.

Іван Петряк, 21 рік, "Зоря"

Позиція: лівий атакувальний півзахисник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 400 тис. євро

Можливі покупці: "Динамо", європейські клуби

Гравець молодіжної збірної України четвертий місяць поспіль став найкращим футболістом України до 21-го року за версією проекту "Золотий талант". З серпня по листопад 2015-го року гравець не знав собі рівних за якістю виступів у своїй віковій категорії. Не так давно на Івана звернув увагу тренерський штаб національної збірної України, додавши гравця в заявку на ключовий матч відбору Євро-2016 зі Словенією, що можна розцінювати, як визнання прогресу гравця. Своєю грою Петряк привернув увагу не тільки тренерського штабу збірної, але і потенційних покупців. Серед можливих претендентів на молодого вінгера називають і "всім відомий клуб" - "Динамо". Київ завжди пильно спостерігає за українськими обдаруваннями і, напевно, стежить і за Петряком. Іваном цікавляться і європейські клуби, правда, про конкретику поки не йдеться.

Євген Селезньов, 30 років, "Дніпро"

Позиція: нападник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 4,5 млн. євро

Можливі покупці: "Сент-Етьєн", турецькі клуби

Дніпропетровський "цар", який так полюбився місцевим уболівальникам, незабаром може виявитися незатребуваним у клубі. 30-річний Селезньов має ще півроку контракту з "Дніпром". Скористатися ситуацією і заманити потужного нападника може "Сент-Етьєн", який гостро потребує бомбардирських здібностях Жені. Французький клуб може провернути трансфер ще взимку, запропонувавши за гравця символічні відступні. Серед можливих покупців згадувалися також турецькі клуби, які завжди активно стежать за українським чемпіонатом.

Пилип Будківський, 23 роки, "Зоря"

Позиція: нападник

Трансферна вартість на Transfermarkt: 1,5 млн. євро

Можливі покупці: турецькі клуби

Команда Юрія Вернидуба може пишатися своїм виступом у першій частині сезону. Далеко не останню роль в успіхах "Зорі" зіграв нападник, орендований у "Шахтаря". Пилип Будківський у всіх турнірах поточного сезону відзначився 13-ма голами і 3-ма гольовими передачами. Інтерес до молодого нападника приписують турецьким клубам, які готові розглянути можливість придбання гравця вже взимку.

Олександр Москаленко, "Футбол 24"