УКР РУС

"Товариш у біді. Потрібно 400 гривень на бензин". Як аферисти "косять" під відомих футболістів

29 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" наводить два приклади, про які ви повинні пам'ятати, якщо вам напише у приват, скажімо, Артем Бєсєдін.

Інтернет-шахрайство вийшло на новий рівень. Тепер, щоб розвести на гроші занадто наївних та добродушних, зловмисники маскуються під відомих українських футболістів, створюючи фейкові аккаунти у соцмережах. І розповідають казки, які мали б пробити на сльозу, спонукаючи вас добровільно попрощатися із кількома сотнями гривень. Обман відчувається одразу, проте, якщо фейків більшає, отже система таки працює.

Нещодавно своїм досвідом спілкування із "Артемом Бєсєдіним" поділився блогер Олександр Верголяс. "Футболіст" написав йому у приват нехитру легенду.

"Мені ніяково, що звертаюся до Вас зі своїми проблемами. Написав товариш про те, що він застряг десь на трасі з маленькою дитиною, якій 4,5 роки. Каже про те, що потрібно 400 гривень на бензин. У нього є картка, якою він розрахується на заправці. Оскільки я не в Україні, цього зробити не можу".

На логічне запитання, де саме "товариш" потрапив у халепу, які його координати, "Бєсєдін" відповів, що не знає. Від варіанту викликати евакуатор також відмовився. "Він із порожнім баком і дитиною виїхав на трасу?" дивується Верголяс. "Футболіст" тим часом продовжує маневрувати: "Думаю, дитині допомогти потрібно. Вони коли приїдуть на місце, одразу назад перекинуть все, куди потрібно".

У підсумку Олександр так і не отримав координат "товариша". Грошей, зрозуміло, також не перерахував. "Хтось може підтвердити/спростувати, що це справжній Бєсєдін? Бо я особисто вже мінімум трьох Суркісів і двох Шевченків видалив", іронічно пише Верголяс.

А зараз ви будете сміятись. "Товариш із дитиною", який потрапив у халепу і терміново потребує грошей, є ще й в "Олександра Зінченка". Легенда написана під копірку практично слово у слово.

Над профілем "Зінченка" у Facebook доволі якісно попрацювали: понад 1000 осіб числилося у друзях. Серед них – кілька футболістів і відомих спортивних журналістів, що мало б підкреслити нефейковість сторінки. Плюс – регулярні публікації фото із приватного життя Олександра Зінченка, коментарі до них також стилізовані під футболіста. У момент написання цього матеріалу аккаунт, про який йдеться, вже "випарувався" був і немає. Лавочку прикрили.

…Поки наші футболісти відпочивають закордоном, знаходяться аферисти, охочі поживитися за їх рахунок і завдяки відомому імені. Остерігайтеся фейків. Особливо, якщо вони просять у вас гроші.

Сторінка автора у Facebook

"Хоч ви не вбили і не згвалтували, ваша репутація варта 1 фунта". Як здати матч, щоб ніхто не помітив