УКР РУС

Тоттенхем – Челсі: Мудрик жахає цифрами в матчі АПЛ, гол імені 212 мільйонів, кінець суперсерії

26 лютого 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Тоттенхем без проблем здолав Челсі (2:0) у 25 турі англійської Прем'єр-ліги 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Михайло Мудрик починає в запасі. Матч, як і онлайн-трансляція Тоттенхем – Челсі на "Футбол 24", стартував о 15:30. Грем Поттер повинен був переривати 4-матчеву серію без перемог, адже опинився серед головних фаворитів на відставку. Історично у попередні сезони "шпори" були доволі зручним суперником для "синіх", зокрема і вдома. Цікаво, що команда Конте досі жодного разу не грала внічию в АПЛ 2022/23 на своєму стадіоні (8 перемог і 4 поразки).

Тоттенхем – Челсі: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Гарячий початок від команди Поттера. Феліш завдає першого удару на 2 хвилині. Здалеку і не дуже загрозливо. Стерлінг випрошує пенальті, намагаючись красиво зобразити фол від виставленої у боротьбі ноги Скіппа. Челсі по суті вийшов ледь не найкращим з можливих складом. Чілвел і Джеймс, як у старі-добрі, на флангах захисту. Здорові та невтомлені Стерлінг, Зієш і Хаверц. Феліш і Енцо як найкращі з коштовних новачків цієї зими. І як тут не згадати, що The Blues донині були єдиними, хто виграв усі 3 гостьові зустрічі на новому стадіоні "шпор".

Тоттенхем – Челсі – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Тож не дивно, що саме "сині" домінують з контролем під 70% часу. Традиційно насамперед шукають проникними пасами Феліша. Стерлінг найчастіше пробує фінтити, якщо не враховувати несподіваного дриблера суперника (у Ромеро 2 вдалі спроби з 3). Кейн у ролі глибинного плеймейкера спочатку відіграє двох у центрі, а потім знущається ще над парочокою челсюків у штрафному. Лише підстраховка Кулібалі врятувала в моменті, коли ще й Тьяго Сілва отримав пошкодження – капітан господарів, падаючи, навалився на його коліно.

Бразильський захисник ледь пересувається полем, але наостанок перед вимушеною заміною виграє дуель на другому поверсі, починаючи ударну триходівку. Хаверц прокинув не Феліша – перше влучання у площину воріт за 18 хвилин на обидві команди парирував Форстер. Ударна прем'єра тотків на 20-й. Бен Девіс головою перевів діагональ з правого флангу, Кейн бахнув не дуже вдало. Рішарлісон показує, чому Сон на лавці другий тур поспіль. Елегантний обіграш зі Скіппом, також у дотик бразилець пасує на Хьойберга, Данець з рикошетом від ноги Веслі Фофана (замінив капітана Челсі) поцілив у стійку.

За пів години гри 6 ударів, і жодного з меж штрафного. Челсі більше стріляє і контролює м'яч, але саме господарі комбінують гостріше. Кейн жорстко в'їхав у плече голкіпера гостей. Кепа зображав болі в обличчі. Перед тим Фофана полежав на газоні з дискомфортом у нозі, а згодом Хаверц врізався у Ромеро, якому довелося полічити, чи всі зуби на місці. Тотки виграють цю чоловічу боротьбу, а самі починають панувати на чужій половині поля. Ось уже команда Конте показує контроль на рівні 70%, а Рішарлісона пускають у штрафний, і це перша спроба за тайм з цієї зони.

Стерлінг, який сьогодні діє на фланзі Мудрика, бере гру на себе і вривається у володіння Форстера. Не дуже впевнений сейв запасного кіпера господарів показує, що навіть удари з 15 метрів можуть бути непоганою зброєю. Дуже дивне суддівство у компенсований час. Зієш грубо збив Рішарлісона, з яким Челсі сьогодні просто не дає раду в жодній лінії. Емерсон штовхнув марокканця, спровокувавши удар у відповідь. Стюарт Атвел спершу виписав жовту, потім після консультації з лайнсменом змінив колір на червоний. Однак підійшов до моніторів за підказкою VAR і знову змінив своє рішення. Таки "гірчичник", а не вилучення.

А ми попереджали, що дальні удари сьогодні можуть все вирішити. Тоттенхем забив у першій ж атаці після того, як розвів з центра поля. Дальня передача на лівий фланг, Девіс уже не вперше виграє верх. Рішарлісон ставить спину та класно переводить у центр, Кулусевскі котить ще правіше на Емерсона. Кепа парирував удар бразильця впритул, але Енцо гарячково вибив, Феліш програв підбір, а іспанський воротар пропустив снаряд, який летів прямо в нього. Скіпп забив дебютний гол за свої 43 матчі в АПЛ. Пропущений м'яч імені 212 витрачених на тріо "героїв" мільйонів євро.

Челсі вперше пропустив на новенькому стадіоні Тоттенхема, де раніше лише перемагав. Відповідають гості черговим дальнім ударом. Зієш після пасу Чілвела не влучає. Десь із 25-30 хвилини команда Поттера втратила спочатку ініціативу і м'яч, потім свої моменти, а далі й сухий матч. До цього йшло вже давно. Мудрика не помітно в пожвавленні руху на лаві запасних, зате Закарія і Маунт готуються вийти на другий слот заміни. Зієш і Лофтус-Чік покинули поле.

Аж 1 дотик гравців Челсі у штрафному суперника за 20 хвилин другої половини. Тоттенхем мав 5 таких контактів. Команди Поттера на полі вже давно нема, десь майже тайм ігрового часу. Ну, хоч якийсь натяк на пробудження. Феліш з Енцо ефектно поцикали стіночки, Маунт не менш елегантно продовжив п'ятою у штрафний, але Хаверц традиційно для себе на мить запізно зреагував і дозволив голкіперу себе випередити. Атвелу відмовила система зв'язку. Побіг головний суддя міняти спорядження.

Тотки показують, що в їхній штрафний можна заходити з допомогою простеньких стіночок. Проблема тільки в тому, що підійти у фінальну третину Челсі не завжди вдається. Ніби й набиває Челсі кращу статистику ударів, але все це настільки натужно, ніби з останніх сил. А ось Тоттенхем атакує легко, усвідомлено використовуючи свої козирі. Сон, який замінив Кулусевскі, подав кутовий, Дайєр осідлав Маунта і скинув на ліву стійку, Кейн забиває під пасивним наглядом Чілвела.

Мудрик та... Обамеянг на 83 хвилині замінили Феліша і Стерлінга. Перша подача Михайла на чужого, а удар метрів з 30 більше згодився у якомусь регбі. Екс-вінгер Шахтаря танцює проти дуету Емерсона та Рішарлісона, які навіть на 88-й за рахунку 2:0 не втрачають концентрації і легко зупиняють самовпевнений рух. Мудрик на якусь мить не встигає замкнути дальню стійку, а потім фолить проти дев'ятого номера господарів. Феноменальна статистика Михайла: по 0 вдалих обведень і подач з флангу (по 4 спроби кожного), нуль виграних єдиноборств з 6, аж 8 втрат при 16 контактах з м'ячем.

Як і сам Челсі пливе щоразу то глибше, у гравця збірної України справи йдуть все гірше і гірше. Цікавий факт, який вганяє в печаль: після двох обіграшів Мілнера в активі Мудрика 0 вдалих обведень із спроб за 4 матчі АПЛ. Тим показовішим прикладом бійця й ефективного командного гравця, якого і близького не було в "синіх", можуть похвалитися "шпори". Рішарлісон, який і сам полюбляє трюки з атакувальної самби, свою передусім чорнову роботу виконав на обох половинах поля. Міг би зі святим спокоєм йти на заміну, але все одно не дуже задоволеним виглядає бразилець. Тоттенхем закріплюється в зоні ЛЧ, вже на 4 очки випереджаючи Ньюкасл, в якого на 2 матчі менше. У Челсі залишаються 10 місце і 31 бал без особливих перспектив на єврокубки, не те що топ-4.

Єдиною зоною, де Челсі демонстрував епізодично хоч якусь хімію, був лівий край. Саме там проходили 46% атак гостей. Фернандес не уникав Стерлінга, як це траплялося з Мудриком. Енцо з Рахімом видали найгостріший показник очікуваної небезпеки передач. Туди ж зміщувалися Чілвел та Феліш, хоча у португальця сьогодні не дуже пішло – до середини першого тайму мав свої моменти, а далі запамятався хіба що програною дуеллю при пропущеному. Акцент на Стерлінгу при звичному ігноруванні та слабкій ставці на Мудрика – ще один поганий знак для українця, адже сам Михайло і близько не показав чогось схожого на свій рівень, щоб переконати тренера і партнерів. Знову один у полі воїн, знову сам за себе, а не за команду, цього вже разу точно все в молоко.

Тоттенхем прагматично задавив Челсі схемою, отримуючи чисельну перевагу в обох фазах гри. Початковим планом було відсидітися в обороні й розірвати на контратаках, як це вдавалося з тим же Манчестер Сіті. Та дуже швидко зрозуміли, що "синіх" можна передавити в силовій манері. Напрочуд прагматично відіграли біля своїх воріт. А попереду Кейн і Рішарлісон вели гру, стабільно підсилюючи відчуття, що рано чи пізно гості пропустять.

Монотонно, дещо занудно і дуже дисципліновано. З банальними діагоналями на фланги, де крайки Девіс та Емерсон повинні були скидати на вінгерів чи в центр. Тотальне домінування в індивідуальних боях з кожною хвилиною все більше схилиляло шальки терезів на бік організованішої команди, якій фізична відсутність головного тренера (біля бокової діями керував помічник Конте – Стелліні) відчутно пішла на користь.