УКР РУС

Топ-10 висновків європейського вікенду: скандальний Ель-Класіко, срібна медаль Коноплянки та весь світ разом з Фергюсоном

7 травня 2018 Читать на русском

Футбол 24 підводить підсумки останніх матчів топ-чемпіонатів Європи та визначає головні моменти: жахливий арбітраж у Класіко, інтригу у боротьбі за ЛЧ в АПЛ, Бундеслізі та Лізі 1, прогрес Севільї, розв'язку італійської Серії А та срібні медалі Шальке.

Ювентус – чемпіон на 99,9%

Це було зрозуміло ще у минулому турі після поразки Наполі у Флоренції, однак тоді відставання у чотири очки чисто теоретично можна було відіграти. Допомогти у цій справі неаполітанцям могла Болонья, яка вигравала у Ювентуса на виїзді до 52-ї хвилини, однак чемпіони взяли себе в руки й переломили хід важкого матчу, вигравши 3:1.

Ювентус – Болонья – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Наполі ж в черговий раз проявив слабкість характеру, вдома зігравши внічию проти Торіно (2:2). Тепер відстань між "Партенопеї" та "Старою Синьйорою" за два тури до фінішу становить шість очок. Підопічні Мауріціо Саррі можуть стати чемпіонами, тільки якщо Ювентус програє Ромі та передостанній команді чемпіонату – Вероні.

Феррейра може перейти в Наполі

Дотепно, що непотрапляння збірної Італії на Мундіаль активувало можливість "Золотого матчу" у Серії А, тож гігантський відрив по різниці м’ячів у Ювентуса (+61 проти +45 у Наполі) не має ніякого значення. Однак, легше повірити у розгромні поразки Юве в наступних матчах, ніж у те, що Наполі скористається цими помилками.

Ель Класіко декласувало іспанський арбітраж

Дербі між Барселоною та Реалом на Камп Ноу не мало істотного турнірного значення, а участь останніх у фіналі Ліги Чемпіонів не дозволяла мадридцями грати на перемогу за будь-яку ціну. Тим не менш, навіть такий матч не зміг завершитися без скандалу з іспанськими арбітрами.

Барселона – Реал Мадрид: феноменальні Роналду та Мессі у грі без оборони та нормального арбітражу

Цього разу іспанські рефері провалили буквально все. Наприкінці першого тайму Рамос зіграв ліктем проти Суареса, той почав штовхатися і до цього підключилися обидві команди. Жовті картки для героїв епізоду конфлікт не загасили – вже у наступному епізоді розлючений Мессі ціленапрямлено зрізав Рамоса шипами, але отримав лише жовту. Це вже розлютило мадридців, і наступний епізод завершився ще більш жорстокою грою Бейла у ногу Умтіті, однак арбітр взагалі нічого не дав валлійцю! Вилучення, зрештою, отримав Серхі Роберто, однак воно було цілком на совісті каталонця – маючи одну жовту картку, той повівся на легеньку провокацію Марсело й отримав другу.

На цьому парад помилок арбітра не завершився. Барселона забила другий гол після суперочевидного фолу Суареса на Варані – той просто вдарив француза ззаду по ногах та відібрав м’яч, асистувавши на Мессі. Марсело, в свою чергу, отримав у чужому штрафному по ногах від Альби, що бачив весь світ, крім арбітра Алехандро Ернандес Ернандеса. Не помітив він і те, як обидва учасника епізода хватали за шию суперників у першому та другому таймах, а про неправильну трактовку більш дрібних фолів годі й говорити.

Барселона – Реал: жахливе суддівство по-канарськи, або Як перевершити Чакира та Скоміну за один вечір

Іспанський арбітраж вже давно став знаком якості у справі помилкових рішень, однак провал в Ель-Класіко вийшов за всі рамки.

Хтось із трійки Ліверпуль–Тоттенхем–Челсі залишиться без ЛЧ

В АПЛ у зоні Ліги Чемпіонів все могло вирішитись вже на вихідних, але інтрига закрутилась до неймовірності. Ліверпуль мінімально поступився Челсі на Стемфорд Брідж, а Тоттенхем на 90+4 хвилині примудрився програти Вест Бромвічу, майже повністю розгубивши 10-очкову перевагу над командою Конте.

Челсі – Ліверпуль: Конте завдав Клоппу історичної поразки – втомлений Салах і суперечливе рішення арбітра

Ситуація критична для всіх трьох клубів. Ліверпуль зі своїми 72 очками має велитенський шанс залишитись без ЛЧ на наступний сезон, адже у Тоттенхема (71 очко) та Челсі (69 очок) є по матчу в запасі. Суперники в обох команд прохідні – Ньюкасл та Лестер у "шпор", Ньюкасл та Хаддерсфілд у "аристократів".

Шальке – віце-чемпіон Німеччини

У матчі 37 туру Бундесліги Шальке впевнено переграв на виїзді Аугсбург, в той час як дортмундська Борусія вдома примудрилася згоріти Майнцу. Відрив у п’ять очок зробив "кнаппен" недосяжними для "бджіл" та подарував команді срібні медалі чемпіонату.

Аугсбург – Шальке: історична перемога підопічних Тедеско та впевнена гра Коноплянки

Доменіко Тедеско, не дивлячись на величезні труднощі у квітні, зумів довести гельзенкірхенців до срібла Бундесліги, чого не відбувалося вже дуже давно. Останній раз "кобальтові" брали друге місце у 2010 році – ще за часів Нойєра та півфіналу Ліги Чемпіонів. Можливо, Тедеско настав час обновити і це досягнення?

Франція: продовження гонитви за ЛЧ та фантастичний порятунок Лілля

У зоні ЛЧ ключове значення мають матчі двох Олімпіків проти Ніцци та гра Монако проти Сент-Етьєнна. Марсельці свій крок зробили, здобувши вольову перемогу над підопічними Люсьєна Фавра. Останні шокували Марсель вже на 5-й хвилині, коли Балотеллі вивів вперед свою команду, однак голи Жермена та Пайєта на 13-й та 72-й хвилинах повернули провансальців у гонитву за ЛЧ. Команда відстає від Монако та Ліона на одне та два очки відповідно, але конкуренти поки що вперто не хочуть допускати помилок.

Метц вилетів з Ліги 1

В той же час, на низу турнірної таблиці відбувся перелом. Лілль у феєричному матчі переграв на виїзді Тулузу (2:3), в той час як три інших його конкурента синхронно програли. Цей успіх допоміг колишньому клубу Едена Азара не просто піднятися з передостаннього місця, а й покинути зону вильоту взагалі. Тим не менш, відрив від неї мінімальний, тож для Лілля мало що міняється у програмі – команда не має права на поразки у двох останніх турах.

Севілья та Ліга Європи: процес пішов

Заміна Вінченцо Монтелли на Хоакіна Капаросса після поразки у минулому турі принесла севільцям результат – команда виграла у вкрай важливому матчі проти Реал Сосьєдада. Андалусійцям вдалося перервати 9-матчеву серію без перемог, однак задача потрапляння до єврокубків легшою від цього не стала.

Севілья – Реал Сосьєдад – 1:0 – відео голу та огляд матчу

Севілья наразі знаходиться на восьмій сходинці, пропустивши на одне очко вперед Хетафе. У нервіонців є матч у запасі, однак суперник там дуже серйозний – мадридський Реал. Схоже, що все вирішиться у 37 турі: Хетафе прийматиме Атлетіко, а Севілья проведе дербі проти Бетіса, який вже у єврокубках.

Саутгемптон покинув зону вильоту, але отримав грізного конкурента

"Соттону" не вдалося втримати перемогу над Евертоном, хоча тривалість матчу у 98 хвилин та гол "ірисок" на 90+6-й так і провокують процитувати легендарну фразу Олега Блохіна про голи, які не рахуються після 90-ї хвилини. Тим не менш, Саутгемптону вистачило і нічиї – команда піднялася на дві позиції вверх та покинула зону вильоту після поразок Стока та Свонсі.

Вест Бромвіч – Тоттенхем – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Святкувати підопічним Марка Хьюза поки що зарано – повоювати доведеться до останнього туру. Саутгемптон випереджає Свонсі лише за різницею м’ячів, однак у наступному турі це питання можна буде вирішити – календар звів обидві команди у 37 турі АПЛ. "Лебеді" програли три останніх матчі, однак "святим" вкрай важливо змусити колектив Карвальяла програти вчетверте. Причина – Вест Бромвіч, який виграв три з чотирьох останніх матчів та відстає на два очка. В останньому турі команда обіграла Тоттенхем, тож сподіватися на самоусунення конкурента Саутгемптон просто не має права.

Італія: з єврокубками на наступний сезон ще нічого не ясно

Інтрига навколо боротьби за єврокубки в італійській Серії А просто колосальна. Лаціо, зігравши внічию проти Аталанти, підпустив Інтер на відстань всього двох очок. У наступному турі обидві команди чекають легкі матчі, а от у останньому вони зійдуться в очній битві за Лігу Чемпіонів. Господарем поля буде Лаціо, однак Інтер – явна не та команда, яка боїться виїздів.

Ікарді – перший за 59 років гравець Інтера, який забив 28 голів у сезон

Не менш цікава ситуація у зоні Ліги Європи. Її замикають Мілан (60 очок) та Аталанта (59 очок), однак на п’яти їм наступає Фіорентина, у якої 57 очок. Гостроти ситуації додає той факт, що Мілан в останніх двох турах зіграє і з Аталантою, і з Фіорентиною. Цим матчам передуватиме фінал Кубка Італії проти Ювентуса, тож спрогнозувати розклади дуже важко. Всі три претенденти на два єврокубкових місця можуть як обіграти кого завгодно, так і поступитися.

Німеччина: Борусія Дортмунд може залишитись без ЛЧ, а Лейпциг повернувся у боротьбу

Після трьох розгромних поразок та нічиєї з Вердером Лейпциг понизив свій статус до учасника боротьби за ЛЄ, однак перемога над Вольфсбургом на фоні осічки Байєра та поразок Борусії Дортмунд і Хоффенхайма повернула підопічних Хассенхюттля у гру. Наразі Лейпциг відстає від четвертої позиції всього на два очка.

У цій ситуації ключове значення може отримати матч Хоффенхайма проти Борусії. Дортмундці йдуть третіми та мають 55 очок у активі, в той час як колектив Нагельсманна має 52 очка. Стільки ж має і леверкузенський Байєр. У разі рівності по очкам рахується різниця м’ячів, яка становить +19 для Борусії, +16 для Хоффенхайма та +12 для Байєра.

Борусія Ярмоленка визначилась з новим головним тренером і планує підписати Ліхтштайнера та Міньйоле

Таким чином, Дортмунд може вилетіти у Лігу Європи, хоча шанси на цю подію занадто теоретичні. А от будь-яка осічка інших двох команд може бути використана Лейпцигом – однак для цього треба ще переграти Герту.

Герой вік-енду – сер Алекс Фергюсон

Тиждень тому сер Алекс Фергюсон вітав Арсена Венгера перед матчем МЮ та дарував йому подарунки. Однак, в останні години суботи світ облетіла шокуюча новина: легенда Манчестер Юнайтед, улюбленець всіх вболівальників, лицар та просто велика людина – сер Алекс Фергюсон – був прооперований через крововилив у мозок.

Венгер підтримав Фергюсона на своїй прощальній церемонії

Весь світ об'єднався у своїх молитвах за здоров'я легендарного Фергі. Кріштіану Роналду, Девід Бекхем, Едвін ван дер Сар, Вейн Руні, Арсен Венгер, Тьєрі Анрі, Месут Озіл, Майкл Каррік, Венсан Компані, Ліверпуль, Манчестер Сіті, Арсенал, Валенсія, Челсі та інші особи та організації побажали серу Алексу здоров'я, без сумніву відверто переживаючи за колишнього тренера "червоних дияволів".

"Футбол 24" приєднується до світу. Тримайтеся, сер Алекс! Ще не фергі-тайм!