УКР РУС

Топ-15 літніх трансферів 2016-го року за участю клубів УПЛ

2 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Трансферне літо підійшло до кінця. "Футбол 24" аналізує переходи за участю українських клубів і виділяє найбільш цікаві з них.

Трансферна вартість вказана за інформацією трансферного портала Transfermarkt.de

1. Александар Драговіч, захисник

Статус: трансфер, 18 млн €

Звідки і куди: з "Динамо" в "Байєр" (Леверкузен)

Австрійський центрбек "Динамо" вже досить тривалий час чекав нагоди перейти у топовий європейський чемпіонат. Чекав, але при цьому відпрацьовував на звично високому рівні кожен матч. Останні сезони було помітно, що Драго переріс рівень УПЛ і вперся головою у стелю, а його трансфер був лише питанням часу і розуміння з боку керівництва "Динамо". Влітку 2016-го і розуміння і час знайшлися, та й сума компенсації, виплачена "Байєром", з лишком компенсувала витрати киян на гравця. Якщо Александар продовжить прогресувати так, як він це робив у "Динамо", можна не сумніватися, що через рік-два ми зможемо побачити австрійця в європейському гранді рівня "Баварії" чи "Реала".

Драговіч: Суркіс 4 рази вимагав у "Байєра" різну ціну за мене

2. Роман Зозуля, нападник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Дніпра" в "Бетіс"

"Дніпро" в міжсезоння залишився практично без 80% основного складу, якщо не більше. Зозуля ж залишався в команді до останнього, і навіть був заявлений для участі в чемпіонаті. Проте шанс спробувати себе в іспанському чемпіонаті, який за останній рік став дуже популярним серед українців, виявився привабливішим для Романа. Форвард дніпрян узгодив умови особистого контракту з "Бетісом" і приєднався до Беки Вачіберадзе, який захищає кольори дублюючого складу андалусійського клубу. Чи зможе Зозуля стати таким важливим виконавцем, яким він був для "Дніпра" – поки питання. Але те що Роман самовіддано працюватиме, це стовідсотково.

3. Артем Федецький, захисник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Дніпра" в "Дармштадт"

Ще один лідер дніпровського клубу, який залишив команду у статусі вільного агента і відправився підкорювати європейський чемпіонат. Різноманітні чутки про інтерес до Федецького з боку клубів Бундесліги виникали ще задовго до цього переходу, проте предметні обриси вони набули лише після того, як контракт Артема з "Дніпром" добіг кінця. Тепер страхати Франка Рібері правий захисник національної збірної України буде в складі "Дармштадта".

Федецький зазнав нищівної критики після дебютного матчу в чемпіонаті Німеччини

4. Мігель Велозу, півзахисник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Динамо" в "Дженоа"

Португальський опорний півзахисник 4 роки кар'єри віддав "Динамо". В 2012-му році він прийшов із "Дженоа" в статусі висококласного півзахисника, та ще й до того ж, стабільного гравця національної збірної Португалії. Сказати, що в Києві він став повністю "своїм" навряд чи можна. Проте його вміння діяти з глибини, віддавати націлені передачі і "бачити поле" не раз допомагали динамівцям. Тепер хавбек повертається до Італії, де буде допомагати вже добре знайомому "Дженоа" боротися за місце під сонцем в Серії А.

5. Лукаш Теодорчик, нападник

Статус: оренда

Звідки і куди: з "Динамо" в "Андерлехт"

Польський форвард був покликаний посилити конкуренцію на позиції нападника в "Динамо". І на певний час він таки зміг це зробити, щоправда головний тренер частіше робив ставку на інших футболістів, зокрема, Кравця. А коли до команди приєднався Жуніор Мораєс, то Теодорчику ледве знаходилося місце в заявці. Опинившись в "Андерлехті" влітку, Лукаш відчув бажання довести, що Ребров помилявся в ньому. Тепер форвард забиває ледь не в кожній грі за новий клуб і є беззаперечним гравцем стартової 11-ки.

Теодорчик: Щоб грати у "Динамо", я мав забивати 3 голи у матчі

6. Юнес Беланда, півзахисник

Статус: оренда

Звідки і куди: з "Динамо" в "Ніццу"

Чергова спроба позбутися норовливого марокканця і розвантажити зарплатну відомість клубу закінчилась орендною домовленістю із Ніццою. Французький чемпіонат добре знайомий Юнесу, але чи зможе він приборкати свій характер і почати показувати стабільну гру, як це було свого часу в "Монпельє", поки сказати важко. Зрозуміло лише одне, в Києві на нього точно поки не розраховують.

7. Артем Кравець, нападник

Статус: оренда

Звідки і куди: з "Динамо" в "Гранаду"

Тренерський штаб "Динамо" вирішив, що в команді забагато нападників, а Гладкого і Мораєса цілком достатньо, аби виступати в декількох турнірах, включаючи Лігу чемпіонів. Тому ще одним форвардом, який помандрував в оренду став Артем Кравець. Скромна іспанська "Гранада" виявила бажання дати шанс гравцю спробувати себе в іспанському чемпіонаті. Попередня спроба в Німеччині вдалою не стала, але, може саме Іспанія – чемпіонат для Артема?

Як Кравець провів перше тренування у "Гранаді"

8. Олександр Гладкий, нападник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Шахтаря" в "Динамо"

Найбільш суперечливий трансфер літа 2016-го в Україні. Переходи екс-гравців "Шахтаря" в "Динамо" і навпаки відбуваються дуже рідко. У Олександра скінчився контракт із "гірниками", проте він швидко знайшов прихисток в складі чемпіонів України. Навряд чи такий трансфер можна назвати підсиленням для "Динамо", особливо зважаючи на те, що за 5 перших матчів у новій команді форвард не зміг відзначитися голом жодного разу.

Гладкий: Прийде час, і поцілую емблему "Динамо"

10. Євген Селезньов, нападник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Кубані" в "Шахтар"

Після заробітків у російській "Кубані" форвард національної збірної України вирішив, що кращого місця за рідний клуб йому не знайти, і повернувся до складу "гірників" (це вже 3-є "пришестя" Євгена в клуб). Новий наставник донеччан Паулу Фонсека не дає багато часу форварду, аби проявити себе, але Селезньов є гравцем ротації, який у будь-який момент може вийти на поле і "покласти" потрібний м'яч у потрібний момент.

11. Радосав Петровіч, півзахисник

Статус: трансфер, 2 млн

Звідки і куди: з "Динамо" в "Спортінг" (Лісабон)

Опорний півзахисник приєднався до "Динамо" влітку 2015-го року в статусі вільного агента. За час, проведений в команді Реброва Петровіч не став гравцем навіть близьким до основи. Тренерський штаб рідко розраховував на серба, переважно використовуючи його, аби дати відпочинок лідерам, чи в моменти, коли вибору особливо не було. Міг би стати черговим трансферним провалом "Динамо", проте ситуацію врятував "Спортінг", який роздивився у Петровічі щось своє і викупив контракт півзахисника влітку 2016-го року за 2 мільйони євро.

12. Артем Громов, півзахисник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Ворскли" в "Динамо"

"Динамо" влітку переважно розвантажувало склад команди, аніж підсилювалося. А якщо і було підсилення, то за рахунок вільних від контрактних обов'язків гравців. Одним із таких став Артем Громов, останнім клубом якого була "Ворскла". Вінгер полтавчан давно пов'язувався чутками з київським клубом, і нарешті приєднався до "Динамо" влітку 2016-го. Громов дебютував у складі нової команди у матчі за Суперкубок України із "Шахтарем", а зараз виконує роль змінника для Андрія Ярмоленка на правому фланзі.

13. Роман Безус, півзахисник

Статус: вільний агент

Звідки і куди: з "Дніпра" в "Сент-Трюйден"

Українець спробував себе в декількох українських клубах, а останнім з них був "Дніпро". У складі дніпрян Роман не показував тієї гри, за яку його свого часу цінували у "Ворсклі". Після того, як Безус залишив команду влітку 2016-го, він приєднався до бельгійського "Сент-Трюйдена", де одразу ж взявся завойовувати симпатії вболівальників. За перший місяць в новому клубі Безус неодноразово встиг побувати в складі символічних збірних за версіями місцевих ЗМІ.

Як Безус гольовий пас віддав і ударом у стійку ледь не врятував "Сент-Трюйден"

14. Дьємерсі Мбокані, нападник

Статус: оренда

Звідки і куди: з "Динамо" в "Халл Сіті"

Форвард, який мав би стати головною ударною силою в нападі киян, став лише великим головним болем для тренерського штабу і керівництва клубу. Конголезький гравець одразу поставив власні інтереси вищі за командні і не виявляв особливого бажання демонструвати самовіддачу в матчах і тренуваннях "Динамо". Для того, щоб якось відгородити незадоволеного життям Мбокані, клуб підшуковує для форварда орендні варіанти. Одним із таких на цей раз став англійський "Халл Сіті".

У мене з Ребровим ніколи не було хороших відносин, – Мбокані

15. Пилип Будківський, нападник

Статус: оренда

Звідки і куди: з "Шахтаря" в "Анжи"

Пилип повернувся в "Шахтар" після оренди в "Зорі" і надовго не залишився із "гірниками". Кращої долі та ігрової практики Пилип поїхав шукати в "Анжи". В складі російського клубу Будківський одразу став гравцем основи і поки що не пропустив жодного матчу російського чемпіонату. Щоправда, в свій бомбардирський актив форвард заніс поки лише 1 м'яч в РПЛ.

Будківський: Не дочекався обіцяного Луческу, але змушений був продовжити контракт із "Шахтарем"

13 "невдах" чемпіонату України, які заграли після переїзду за кордон