УКР РУС

Terra incognita. Поляки перевершили "Шахтар" і "Динамо"

11 квітня 2012

Нашим західним сусідам не потрібно очікувати на дербі, щоб заповнити стадіон по вінця.

Цивілізований футбольний світ знає три різновиди польських дербі: Краківське (між "Віслою" і "Краковією"), Варшавське (між "Легією" і "Полонією") та Сілезьке ("Гурник" - "Рух"). Однак любов до футболу в поляків настільки велика, що вони практично кожен матч перетворюють на масове імпровізоване фанатське дійство. У 25 турі ще й нагода випала непересічна - зустрічалися "Легія" та "Рух" - команди, які претендують безпосередньо на чемпіонський титул. Варто було перемогти "Руху", і саме ця команда виходила на перше місце у турнірній таблиці. Не дивина, що сотні фанатів з Хожува потяглися до столиці.

За кілька днів до матчу в інтернеті з'явився проморолик, який якнайкраще передав атмосферу, що витала довкола, і надихав не менше, аніж знамениті відеореклами мегабитв між "Барсою" та "Реалом".

А тепер скажіть: чи бачили ви щось подібне на українському телебаченні? Адже вся країна про "Шахтар" - "Динамо" гомоніла...В нас не футболом живе "ящик", а ширпотребом серіальним, яким годують "щедрі" північні сусіди. Дійшло до абсурду: коментатор одного з матчів УПЛ не стільки переймається тим, що на полі, як наголошує: "Після закінчення поєдинку на нашому каналі мегахіт "Кровінушка" (насправді назва того лайна іншою була, та автор цих рядків, даруйте, не втримав її в пам'яті). Не пропустіть!" Тьху-у-у! Натомість польські знімальні групи не дрімають. Вони знімають навіть те, що відбувається "за кулісами".

Щодо самого матчу між "Легією" та "Рухом", то долю переможця вирішили голи двох "легіоністів" - Міхала Кухарчика та Даніеля Любойї. За п'ять турів до фінішу першості турнірне становище серед лідерів має такий вигляд:

1. "Легія" - 48 очок
2. "Шльонск" - 45 очок
3. "Рух" - 44 очки

"Легія" - "Рух" - 2:0 (Кухарчик, 57, Любойя, 83)

 

Німеччина. Диво-голи в другій Бундеслізі

Давно минули ті часи, коли дрезденське "Динамо" грало у півфіналі Кубка УЄФА. Зараз легендарна східнонімецька команда має за честь виступати у другому за престижністю німецькому дивізіоні, адже не так давно місила болото значно нижчих ліг. Та фанати ніколи не відверталися від своїх улюбленців. Ось і на матчі з "Брауншвейгом" жовто-чорних зібралася пристойна кількість.

Поєдинок середнячків подарував запеклу боротьбу і надзвичайно видовищні голи. Особливо старався бенінський форвард "Динамо" Мікаель Поте. Після таких "банок" він завиграшки може привабити увагу клубів з еліти. Проте на кожен гол темношкірого форварда у гостей знайшлися аргументи. Відтак, нічия 2:2 залишила суперників на вже звичних місцях: "Динамо" - дев'яте, "Брауншвейг" - восьмий.

А на підвищення у класі претендують "Гройтер" (64 очки), франкфуртський "Айнтрахт" (61 пункт) та "Фортуна" (57 очок).

"Динамо" - "Брауншвейг" - 2:2 (Поте, 22, 73 - Вранчіч, 33, Кумбела, 66)

 

Аргентина. Дербі імені Марадони

Цікаво, яким чином у матчі "Бока" - "Аргентинос Хуніорс" розподілив свої симпатії Дієго Армандо. Свого часу він не один сезон захищав кольори обох клубів, тож вони стали частинкою його душі, - в цьому немає сумніву. Поєдинок розпочався з холодного душу для господарів "Бомбонери". Вже на другій хвилині Ернандес вивів "червоних жуків" уперед. Однак таку "Боку" зупинити вкрай важко...

Після чергової перемоги "Бока" зміцнила лідерство - 20 очок. На другій сходинці "Арсенал" - 18 пунктів, третій - "Ньюеллз Олд Бойз" (17 очок).

"Бока Хуніорс" - "Аргентинос Хуніорс" - 2:1 (Інсауральде, 44, Цвітаніч, 65 - Ернандес, 2)

 

Бразилія. Пристрасні розбірки в Ріо

Після висвітлення чемпіонату у штаті Сан-Паулу, перенесемося в Ріо-де-Жанейро. Тут система визначення найсильнішого колективу значно складніша. Спершу відбувається розіграш Кубка Гуанабара, згодом за аналогічної системою (груповий турнір - плей-офф - фінал) визначають володаря Кубка Ріо. Якщо обидва трофеї взяли різні клуби, їм організовують мегафінал, який дає відповідь, хто ж найсильніший.

Наразі у розпалі груповий турнір Кубка Ріо, в сьомому турі якого зійшлися "Васку да Гама" і "Фламенгу". Як і личить бразильцям, ударів, комбінацій, трюків, фінтів вистачало. Усе йшло до нічиєї, та пенальті від Роналдінью залишив господарів поля з діркою від бублика.

"Васку да Гама" - "Фламенгу" - 1:2 (Соуза, 50 - Дейвід, 16, Роналдінью, 90+2, з пен.)

 

США. Поки Бекс пасе задніх

У дивізіоні "Захід" каліфорнійський "Гелаксі", чинний чемпіон країни, зазнав вже третьої поразки. Натомість "Сан-Хосе" здіймається все вище. Перемога над "Вакувером" видалася вольовою, адже спершу саме гості диктували свої умови. На 39 хвилині Торнтон поцілив у поперечку воріт "Сан-Хосе", а вже на старті другого тайму "Уайткепс" вийшли вперед. Та згодом настали фатальні для гостей десять хвилин, упродовж яких все й вирішилося.

Дивізіон "Захід": 1) "Реал Солт Лейк" - 15 очок; 2) "Сан-Хосе - 12; 3) "Колорадо" - 9.

Дивізіон "Схід": 1) "Канзас Сіті" - 15; 2) "Нью-Йорк Ред Булз" - 9; 3) "Х'юстон Динамо" - 6

"Сан-Хосе Ертквейкс" - "Ванкувер Уайткепс" - 3:1 (Вондловскі, 68, 78, Бернардес, 72 - Ле Тукс, 49)

Олег Бабій