УКР РУС

Terra incognita. Італійське чистилище: кого покличуть в рай?

29 березня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" знайомить із ситуацією в Серії В, де боротьба за місце під сонцем виходить на фінішну пряму.

Якщо в еліті кальчо інтрига, переважно, зберігається завдяки боротьбі за місце у єврокубках, то у кадетті усе здається надто очевидним уже зараз – після 34 турів. Як відомо, за регламентом турніру лише перші дві сходинки гарантують прямий вихід у Серію А, а місця з 3 по 6 грають у плей-офф. За одним виключенням – якщо розрив між третьою та четвертою командами сягає 10 пунктів і більше, то ніякі путівки не розігруються. З моменту впровадження нової формули змагань у сезоні 2004-05 подібне траплялося лише раз, коли у нижчому дивізіоні виступали такі славні імена як "Ювентус", "Дженоа" та "Наполі". Але навіть тоді після 34 туру відрив складав лише 5 пунктів. Зараз – уже 8 (а ще недавно навіть 10 було)!

"Сассуоло", "Верона" та "Ліворно", справді, є найсильнішими командами ліги з найкращим підбором виконавців та найперспективнішими тренерами. Їх лідерство та більше, ніж реальна перспектива підвищення у класі цілком заслужена. Тому будемо говорити, перш за все, про ці три клуби.

"Сассуоло". Команда з провінції Модена, чий потенціал так гарно розкрив екс-футболіст «Роми» та прихильник земановської схеми 4-3-3 Еусебіо Ді Франческо, вже довго й нудно стукає у двері Серії А. З першого в історії сезону у Серії В у 2007-08 "нероверді" ("чорно-зелені" – незвичний набір кольорів) намагаються прорватися ще вище, але то зупинялися на відстані пункту від плей-офф, то програвали іменитішій "Сампдорії" у вирішальній грі. Джорджо Сквінци, який займається справами клубу з 2004 року, переживши декілька футбольних розчарувань, навіть хотів продати "Сассуоло", проте не знайшлося зацікавлених. Особливих планів розвитку у президента немає, а чи не єдиною заповітною мрією давнього фаната "россонері" є перемога його креатури над "Інтером" на "Сан-Сіро". Що, в принципі, під силу найкращій атаці Серії В цього сезону. Головною зіркою "Сассуоло" є технічний та швидкий ганський форвард 1993 року народження Річмонд Боак’є, який, однак, навряд чи залишиться і в еліті з цією командою, бо він орендований, і його контракт порівну належить "Ювентусу" та "Дженоа".

"Верона" вважалася фаворитом турніру з самого початку, бо, незважаючи на зміну в складі акціонерів (колишній президент "Болоньї" Мауріціо Сетті очолив клуб), минулорічний учасник плей-офф зберіг лідерів (перш за все, ісладського хавбека Еміла Халлфредссона, який є автором 7 гольових передач та важливих голів, наприклад, вчора у ворота "Сассуоло") та значно підсилився у всіх лініях, витягуючи виконавців навіть з еліти: Каччьяторе з "Сампдорії", Мартіньо з "Катаньї", Божинова зі "Спортінгу". Проте, мабуть, найвдалішим можна назвати трансфер досвідченого 29-річного форварда "Лечче" Даніеле Кач’я, чиї 18 голів на цей момент є найкращим показником у турнірі (правда, ще три футболісти мають такий же показник: Дзадза з "Асколі", Ардеманьї з "Модени" та Сансовіні зі "Спеції"). При цьому добре організована команда тренера-ультрас Андреа Мандорліні, схильного до скандальних витівок з політичним (образливі викрики на адресу тіфозі "Ліворно") та расистським (жартівливі пісні про жителів Півдня Італії) підґрунтям, ще й вирізнається найміцнішою обороною ліги. Її вчорашнє зіткнення з супер-атакою "Сассуоло" не виявило переможця 1-1.

"Ліворно" можна назвати головним сюрпризом цьогорічного турніру, адже клуб одіозного президента Альдо Спінеллі, хоч і має досить пристойних виконавців, зовсім не виділяється на загальному фоні на відміну, наприклад, від їх "ідеологічних" суперників з Верони. Вдалою виявилася ставка на молодого спеціаліста Давіде Ніколу, який отримав тренерську ліцензію минулого року, захистившись з найвищими оцінками. Виявилося, що колишній захисник "Дженоа" вміє не тільки прямо на полі цілувати блондинок з поліції, святкуючи гол, але й створювати цікаві команди з наявного матеріалу, поєднуючи міць півзахисту з фантазією нападників. Як і в славні часи Тавано-Дьяманті-Лукареллі "Амаранта" вирізняється могутнім атакувальним трикутником, до якого входять бразилець Пауліньо (14 голів цього сезону), Федеріко Діонізі та Лука Сілігарді. Останній – вихованець "Інтера" – на початку березня порвав зв’язки і завершив сезон передчасно, проте непогано заграв Лука Белінгері на позиції треквартісти: вчора гол на його рахунку у ворота "Барі" і звання кращого гравця матчу.

Інші. Треба сказати, що істотний відрив трьох лідерів, є результатом не тільки їх власних зусиль, а й не дуже вдалих виступів їх потенційних переслідувачів, які, однак, потроху починають оговтуватися. Здавалося, що призупинився "Емполі", поступившись вдома "Барі" після безпрограшної серії у дев’ять матчів, але вчора знову скоротив дистанцію. "Варезе" страждав від засухи в атаці, де Ебагуа та Нето Перейра ледве-ледве забивали, але в останньому турі команду прорвало: 3-0. В дуже гарній формі знаходиться "Новара", але лише при збереженні такого ритму та поверненні штрафних пунктів п’ємонтці можуть розраховувати на четверте місце.

Внизу таблиці, здається, що тосканський "Гроссето", який досить стабільно виступав у минулі роки, уже змирився з неминучістю. "Про Верчеллі", навпаки, намагається повернутися до боротьби, обігравши безпосереднього конкурента "Спецію" у передостанньому турі, що мне особисто радує, оскільки завжди хочеться якогось дива від грандів доісторичного футболу, особливо якщо вони вириваються з пекла вперше за 64 роки. Також зараз в трійці невдах знаходиться "Віченца", яка переживає ігрову кризу. Четверте місце підпадає під так званий плей-аут, на участь у якому достатньо претендентів: "Реджина", "Чіттаделла", амбітна на початку, але неготова до борсання внизу "Спеція" і так далі до середини списку…

Ультрас "Про Верчеллі" не звикли до реалії великого футболу: "Анульований гол. Подарований пенальті. Сфальсифікований футбол".

Яна Дашковська, спеціально для "Футболу 24"