УКР РУС

Terra incognita. Бекхему варто на пенсію

5 квітня 2012

Чинні чемпіони МЛС – футболісти "Лос-Анджелес Гелексі" провалили старт нового сезону.

І не лише вони.Схожі проблеми мають мексиканська «Гвадалахара» та японський «Касіва Рейсол». Однак попереду – практично уся турнірна дистанція, тож час, аби кардинально змінити такий стан речей, у них ще є. Натомість, вже все втрачено для краківської «Вісли». Чинні чемпіони Польщі потрохи звикають до думки, що титул доведеться віддати в руки «Легії», «Руху», «Шльонска», «Полонії» чи «Корони»…

США. «Спайс гьорл» у розпачі

Диво дивне – після трьох турів «Гелексі» осіли на передостанній сходинці дивізіону «Захід». У команди Бекхема лише одна перемога при двох поразках. Та прихильників каліфорнійського клубу не так статистика бентежить, як якість гри їх улюбленців. Зокрема, в останньому поєдинку «Гелексі» були декласовані «Нью-Інгленд Революшн». Захист почав «ламати дрова» вже на старті, коли Келвіна Рава залишили без нагляду, і той з другої спроби таки переграв голкіпера господарів. Вже через три хвилини у штрафному майданчику «Лос-Анджелеса» утворюється новий прохідний двір, тож Тірні під вереск екзальтованих школярок закочує другий м'яч.

Попри переконливий рахунок «Нью-Інгленд» продовжив шматувати господарів, які зробили спробу відсічі лише на 39 хвилині. Це Бекхем непогано закрутив м'яч зі штрафного – голкіперу довелося тягтись аж до «дев'ятки». І все! Бекс знову відійшов у затінок, як і його партнери. У другому таймі їм перепало ще раз, після чого Роббі Кін зумів організувати гол престижу.

У дивізіоні «Схід» лідирує «Канзас Сіті» - 4 матчі, 4 перемоги. На «Заході» тривладдя – «Реал Солт Лейк», «Сан-Хосе» та «Колорадо» набрали по 9 очок.

«Лос-Анджелес Гелексі» - «Нью-Інгленд Революшн» - 1:3 (Кін, 78 – Рав, 10, Тірні, 13, Сін, 65)

Аргентина. На круги своя

У восьмому турі «Бока» повернула собі втрачене у попередньому турі лідерство. Більше того, розтрощила якраз того, хто насмілився її потіснити з першої сходинки – «Естудіантес». «Студенти» були лише скромними учнями, які статично стежили за голами Сілви, Ледесми і Моуче. Варто відзначити високу щільність у турнірній таблиці Клаусури. Поступившись, «Естудіантес» дозволив себе обійти не тільки «Бока Хуніорс», але й «Ньюеллз Олд Бойз», «Велесу», «Арсеналу».

«Естудіантес» - «Бока Хуніорс» - 0:3 (Сілва, 9, Ледесма, 23, Моуче, 67)

Японія. Дев'ять самураїв

Найбільш бойовитим поєдинком минулого тижня в Джей-лізі виявилося протистояння двох достатньо відомих в Європі колективів – «Урава Ред Даймондс» та «Кавасакі Фронтале». Спершу для «червоних» усе йшло гладко. На 10 хвилині Хіроюкі Такасакі вдало скерував м'яч головою у ближній кут воріт. Однак потрохи гості вирівняли гру, тож у другому таймі відповіли не менш ефектним голом Такуро Ядзими. Після такого ляпасу нерви у господарів здали остаточно. Спершу Наокі Ямада, а згодом Сатосі Хоріноуті полишили поле, побачивши перед собою червоне світло. Тих 9 гравців «Урави», яким довелося грати до фінального свистка, можна назвати справжніми самураями. Вони хоробро відбили всі атаки «Кавасакі».

Після чотирьох турів перед веде «Вегалта Сендай» - 12 очок. Квартет лідерів довершують «Джубіліо Івата» (10 очок), ФК «Токіо» та «Санфрес Хіросіма» (по 9 пунктів).

«Урава Ред Даймондс» - «Кавасакі Фронтале» - 1:1 (Такасакі, 10 – Ядзима, 59)

Польща. Загальнодержавне дербі

Тим часом у наших західних сусідів відбувся мегафайт між двома найтитулованішими клубами країни. На рахунку «Вісли» 13 чемпіонських титулів, у «Легії» - на п'ять менше, але саме зараз «бійці», як називають варшавських футболістів, мають шанс скоротити відставання. Гостюючи у Кракові в рамках 24 туру Екстракляси, «легіоністи» зуміли розписати бойову нічию, яка в цьому випадку рівноцінна перемозі. Спершу «Легія» навіть диктувала свої умови господарям – хороші нагоди були у Вольскі, Ново і Радовіча. Та все змінилося на 51 хвилині, коли Януш Гол отримав друге попередження і залишив партнерів у меншості. Ситуація для гостей стала катастрофічною наприкінці матчу, адже червону картку отримав ще й Єнджейчик, проте навіть вдев'ятьох «Легії» вдалося вистояти.

За шість турів до кінця чемпіонату трійка лідерів наступна: «Легія» - 45 очок, «Рух» - 44, «Шльонск» - 42.

«Вісла» - «Легія» - 0:0


 

Бразилія. Камбек Жадсона

На батьківщині Пеле у розпалі чемпіонати штатів. У 19 турі скромний «Ітуано» кинув виклик грізному «Сан-Паулу», за який виступає екс-гірник Жадсон, і спершу все йшло до сенсаційної перемоги господарів поля. На 31-й хвилині гранд горів з рахунком 0:2, а другий гол у свої ж ворота забив захисник Родольфо. Все змінилося по перерві, і саме Родольфо сторицею реабілітувався за свій автогол. Він двічі поспіль вдало долучився до атак, тож невдовзі рахунок зрівнявся. Ну а потім два «метелики» спіймав голкіпер «Ітуано». Дальні постріли Лукаса та Жозе не належали до категорії таких, що не беруться.

У турнірній таблиці штату Сан-Паулу двовладдя: у «Палмейраса» та «Сан-Паулу» по 41 очку, «Корінтіанс» і «Сантос» мають по 38 пунктів.

«Ітуано» - «Сан-Паулу» - 2:4 (Саллес, 9, Родольфо, 31, автогол – Родольфо, 55, 59, Лукас, 66, Жозе, 75)

Італія. «Верона» мчить у Серію А

У 33 турі Серії В «Верона» здобула непросту перемогу над «Чітаделлою» і вже піднялася на третю сходинку турнірної таблиці, яка дає право кваліфікуватися до елітного дивізіону. Спершу все для господарів поля йшло, як по маслу: гол Тачцідіса і дубль Талеба гарантували, начебто, впевнену звитягу, однак через розслабленість наприкінці матчу веронці ледь не поплатилися.

Наразі трійка команд, які вмостилися у ліфті, що підіймається в еліту, має такий вигляд: «Торіно» - 66 очок, «Сассуоло» - 63, «Верона» - 63.

«Верона» - «Чітаделла» - 3:2 (Тачцідіс, 15, Талеб, 30, 57 – Аббате, 72, автогол, Ді Нардо, 90+5)

Мексика. Феєрія на «Ацтеці»

А на десерт розглянемо триллер, що відбувся на одній з найвеличніших арен світу. Господарі, футболісти «Америки», досить швидко розмочили рахунок зусиллями атлетичного Крістіана Бенітеса, такого собі двійника Маріо Балотеллі. «Монтеррей» відповів голом Умберто Суасо на старті другого тайму, проте гості раділи недовго. За якусь мить мексиканський «Балотеллі» знову порушує баланс в рахунку. Зате ендшпіль був за «Монтерреєм». «Банда» не лише зрівняла рахунок, а й на 5-ій доданій хвилині вирвала перемогу. Всього ж рефері до основного часу 10 (!!!) хвилин додав.

Лідери Клаусури після 13 турів: «Сантос Лагуна» - 29 очок, «Тигрес» - 28, «Монаркас Морелія» - 26.

«Америка» - «Монтеррей» - 2:3 (Бенітес, 20, 58 – Суасо, 48, Карреньо, 86, Рейна, 90+5)

Олег Бабій