УКР РУС

Стадіон "Бешикташа" - найшумніший у світі і ще 5 дивовижних особливостей чемпіонату Туреччини

23 січня 2016 Читать на русском

Божевільні фанати, особлива атмосфера на аренах, суворі закони і підвищена увага до особистого життя - "Футбол 24" зібрав специфічні "фішки" турецького футболу, з якими належить познайомитися воротареві збірної України, новачкові "Бешикташа".

"Футбол 24" вражений тим, як зустріли у Стамбулі Дениса Бойка. Але застерігає голкіпера збірної України від ейфорії. Схід - справа тонка, там своя специфіка. І у футболі, і навколо нього.

 

1. Чужі фанати. Град із монет і запальничок

Турецькі фанати - це щось особливе. Вони - як кольори "Бешикташа" - не визнають півтонів: або - чорне, або - біле. З любов'ю і обожнюванням Денис вже зіткнувся, коли йому влаштували грандіозну зустріч в аеропорту. Та згодом доведеться йому зіткнутися і з настільки ж яскраво вираженою ненавистю. З боку тих, хто не є вболівальником "Бешикташа". А в Стамбулі таких - більшість. Найпопулярніший клуб головного турецького міста, за статистикою, це "Фенербахче". А є ще "Галатасарай". На теплий прийом з їхнього боку в гостьових матчах розраховувати Денису не варто. А шанси отримати запальничкою або монетою по голові під час матчів на чужих стадіонах дуже великі.

"Салют" із запальничок і монет від фанатів "Бешикташа" для Ебуе із "Галатасараю":

 

2. Свої вболівальники. Свист та забіги на поле

Бойко в аеропорту Стамбула. З перших секунд - нарозхват!

До слова, своїх власних фанатів даремно злити теж не варто. Можуть і матч зірвати, як сталося, наприклад, у 2011-му році під час товариського поєдинку "Фенербахче" - "Шахтар" (Донецьк), який був перерваний на 69-й хвилині через масове нашестя фанатів на футбольне поле. На щастя, ніхто серйозно не постраждав. Про причини демаршу читайте в розділі 4.

Фанати "Фенербахче" зривають матч "Шахтаря":

Може трапитися і як з нігерійцем Еммануелем Еменіке, якого вболівальники довели до істерики. Форварда "Фенербахче" освистали трибуни рідного стадіону, а він не придумав нічого розумнішого, ніж зняти футболку (ні в якому разі не повторювати цей "трюк" - не пробачать!) і самовільно залишити поле. Опісля виправдовувався тим, що його ображали на расовому ґрунті, от і не витримав.

Як фанати Еменіке до демаршу довели: 

 

3. Стадіон-рекордсмен світу з децибелів

На стадіоні "Алі Самі Єн" (він же "Тюрк Телеком Арена") був зафіксований світовий рекорд з шумової підтримки. У 2011 році на поєдинку "Галатасарай" - "Фенербахче" фанати досягли позначки 131,76 децибели.

Цей рекорд протримався 2 роки, поки не був побитий фанатами... "Бешикташа" на рідному стадіоні "Іненю"!

Тепер шумовий рекорд світу складає 141 децибел:

 

4. За договорняки - в'язниця

Згадуваний вище Еменіке покинув клуб. Але зовсім не через конфлікт з фанатами. Його підозрювали в участі в договірних матчах. Підозри підтвердилися. Для "Фенербахче" це закінчилося погано - трирічним відлученням з єврокубків. І демарш фанатів на товариському матчі з "Шахтарем", про який ми писали вище, якраз і був пов'язаний з протестом уболівальників проти арешту президента клубу.

Еменіке ж тоді теж був заарештований і провів 4 дні у в'язниці. Знаєте через що? Не вийшов на поле в матчі чемпіонату Туреччини, пославшись на пошкодження, хоча травмованим не був. Цього цілком вистачило, щоб викликати підозри в органів юстиції.

До слова, 5 років тому під суд потрапили також президент "Бешикташа" Сердар Адалі і тренер Тайфур Хавутчу, теж за звинуваченням в організації "матчів з фіксованим результатом" і отримали реальні тюремні терміни. Хоч і не довгі. Обидва вже на волі.

Легенду "Бешикташа" початку століття Тайфура зоряне минуле від тюрми не врятувало.

 

5. Статус зірки не допоможе

Важливо стежити за іміджем. Знижку на зірковість статусу ніхто робити не буде. Навпаки, до знаменитостей увага подвоєна. Головне - не повторювати помилок попередників. І ні в якому разі не сідати на кермо в стані алкогольного сп'яніння! Як це зробив, наприклад, екс-гравець "Бешикташа" зоряний іспанець Гуті. Від арешту і штрафу це зірку не врятувало, а могло закінчитися ще гірше.

П'яні витівки екс-зірки "Реала" Гуті:

І на кар'єрі Артема Мілевського в турецькому "Газіантепспорі" неприємність з розбитим "Феррарі" відбилась. Тим більше, що і у вживанні алкоголю його тоді викрили. Після тієї НС намагатися утримати Артема в клубі ніхто прагнув. Контракт був розірваний достроково.

Сюжет про розбитий "Феррарі" Мілевського:

Тим більше, що у Дениса Бойко вже був подібний сумний досвід, коли в 2010 році він потрапив в ДТП, будучи в нетверезому стані. Той скандальний епізод ледь не коштував футболісту (тоді - київського "Динамо") всієї кар'єри. Сам Денис стверджує, що запам'ятав урок на все життя. Повіримо?


6. Преса. Дістане будь-кого

Ще одна несподіванка, з якою доведеться зіткнутися Денису Бойку - взаємини з пресою. О, Денис буде сильно здивований! Українські журналісти, яким Денис Бойко нещодавно оголошував "бойкот", невинні немовлята у порівнянні з турецькими колегами. У Туреччині футбол - це національна гордість і надбання, ажіотаж навколо нього величезний. Тому Бойку слід бути готовим, що до нього в будь-який момент можуть влізти в особисте життя. Чим, власне, вже і займаються. Першим ділом турецька преса вивідала все про дружину Дениса Вікторію.

 

Руслан Меженський, Футбол 24