УКР РУС

Стад де Франс – арена, на якій Зідан приніс збірній Франції чемпіонство світу, а Роналду і Ко перемогли на Євро-2016

9 серпня 2019
Автор: Микита Ковальчук

"Футбол 24" побував на головному стадіоні Франції – Стад де Франс – і покаже, як виглядає арена зсередини.

Стад де Франс, безумовно, можна назвати одним із найвідоміших стадіонів світу. Попри те, що арена досить молода (була відкрита у 1998-му), вона вже встигла прийняти декілька важливих поєдинків, серед яких – фінали чемпіонатів світу та Європи, а також Кубка конфедерацій. Не кажучи вже про інші події – регбійні матчі, виставки, концерти тощо. Звісно, що ми не змогли знехтувати нагодою відвідати знамениту арену.

"Повільна смерть": одна з найлегендарніших арен Європи нагадує апокаліпсис – її руйнують на очах безпорадних фанів

Вхід на стедіум тур починається з музею стадіону. Перше, що ви бачите – детальна модель Стад де Франс, а також проектор, на якому крутять відео про арену.

Проходимо далі та потрапляємо до зали з червоними стінами, на яких помістили вирізки з газети L`Equipe, які стосуються різноманітних подій, що відбулись на Стад де Франс. Головною зіркою, безумовно, тут є Зінедін Зідан, якому присвячена ледь не половина цих газет. З іншої сторони – вирізки про різноманітні нефутбольні події, які проходили тут (здебільшого музичні концерти таких груп як Muse, Rolling Stones, AC/DC та інших).

У наступній залі перебуває основна частина музею: різноманітні футбольні форми з автографами (Манчестер Юнайтед, збірна Бразилії, форми Арсенала та Барселони з фіналу Ліги чемпіонів 2006 року), регбійні форми, пам’ятні подарунки музичних груп (гітара Rolling Stones, футболка AC/DC) та навіть лицарські обладунки.

Остання зала присвячена французькому футболу: на вітринах лежать м’ячі, якими грали у фіналах Кубків Франції, бутси деяких гравців з автографами та знамена команд. Праворуч на стіні розташовані раритетні форми французьких клубів з автографами, а зліва – ігрові форми збірної Франції.

Аж ось і розпочався сам тур знаменитим стадіоном. Найперше, куди нас веде гід – центральна трибуна Стад де Франс, де і починає розповідь. Арена вміщує 80 тисяч вболівальників і була побудована спеціально для Чемпіонату світу-1998, адже Парк де Пренс не підходив як стадіон, на якому будуть проводити фінал найпрестижнішого турніру. Цікаво, що Стад де Франс не є виключно футбольним стадіоном: тут також грає збірна Франції з регбі та проводять змагання з легкої атлетики.

Далі гід веде групу в самий низ стадіону. Спускатись досить довго через його цікаву побудову. Стад де Франс за висотою мав бути нижчим за собор Сен-Дені, тому стадіон частково розташований під землею. Так ми дістались до кімнати правоохоронців Стад де Франс (не поліцейських). Там же розташована і так звана "в’язниця" для особливо шалених фанатів.

Після цього виходимо на підземне паркування, яке більш схоже на дорогу, оскільки можна об’їхати усю арену і наближаємось до входу на стадіон для футболістів. Поруч розташований вхід для високопоставлених гостей, тому охорона дуже серйозна навіть для гравців. Футболісти повинні мати з собою спеціальну перепустку, аби потрапити всередину. Саме відсутність такої перепустки вартувала Роналдінью фіналу Кубка Франції-2003.

Аж ось ми переходимо до головного – роздягальня збірної Франції. Зліва розташовані масажні столи, а трохи далі – душова та джакузі (яке наповнили шампанським після перемоги на Чемпіонаті світу-98). Основне ж – форми легендарних гравців та діючих зірок збірної Франції. Навпроти ж висять найперші форми Франції.

Також побачили й невеличку тренувальну залу і після цього прямуємо до виходу на футбольне поле. Як годиться, групу поділили на дві команди і під звукозапис трибун ми виходимо на поле. Навіть при порожніх трибунах відчувається неймовірне хвилювання та водночас радість.

Далі нас ведуть до президентського ложе, де гравці отримують нагороди. Місце президента Франції розташовано ідеально по центру, аби прекрасно бачити усю гру. Саме президентські місця і стали останньою зупинкою цієї чудової екскурсії.

10 найбільш пришелепкуватих стадіонів світу, арена в Єкатеринбурзі до ЧС-2018 – на топі за версією The Telegraph