УКР РУС

Бенфіка перемогла Спартак в матчі кваліфікації ЛЧ: Яремчук поза заявкою, але з хорошими шансами заграти в основі "орлів"

4 серпня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 3-го раунду кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА Спартак зазнав домашньої поразки від Бенфіки. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

У матчі Спартака проти Бенфіки у Москві українські вболівальники очікували хет-трику Яремчука, якого нещодавно підписали лісабонці, однак Роман не потрапив навіть у заявку. "Орли" залишили його вдома не через милосердя до росіян – просто наш нападник ще не встиг набрати форму після Євро та невеличкого простою на початку клубного сезону. На його появу очікують вже у матчі-відповіді.

"Має такий вигляд, наче готовий тр*хнути суперника": португальські ЗМІ і фани Бенфіки приймають Яремчука, але є проблема

Букмекери надавали перевагу Бенфіці, але у Спартака були свої переваги. По-перше, їх очолював португалець Руй Віторія, який очолював "орлів" з 2015-го по 2019-й роки. По-друге, за день до гри несподівано змінилася бригада арбітрів – замість іспанців приїхали серби, у яких росіяни завжди вірять і яких завжди чекають.

Всі ми звикли до ганебних вильотів Спартака з єврокубків, але цього разу москвичі зібралися. Перший тайм вони провели дуже потужно, сміливо пресингуючи Бенфіку та створюючи гольові моменти. На початку зустрічі лісабонці взагалі виглядали пасивно, тримаючи м'яч на власній третині та намагаючись тікати в обережні контратаки малими силами – втім, доволі швидко гості знайшли слабкі місця на флангах оборони господарів. У підсумку, вболівальники побачили розвеселий поєдинок на зустрічних курсах, багатий на яскраві епізоди.

Спартак до перерви змарнував мінімум три нагоди відкрити рахунок. Так, на 8-й хвилині Ларссон отримав передачу на лівий край штрафного й пробив з розвороту (Влаходімос парирував), на 24-й Умяров потужно вистрілив з дистанції у правий нижній кут (Влаходімос врятував), а на 42-й Ларссон завдав удару метрів з 20-ти у ліву дев'ятку – трохи неточно! Крім того, можна згадати небезпечне вривання Айртона на межу воротарського з прострілом, який заблокували в останню мить.

Бенфіка створювала набагато цікавіші моменти, ефективно обігруючись на флангах і вигадуючи нестандартні рішення у завершенні атаки. Зокрема, на 9-й хвилині Рафа Сілва отримав пас від Грімальдо, обіграв у штрафному Рассказова й подав на дальню стійку, звідки головою пробив Гонсалвеш – м'яч пішов у протихід Максименку, але той парирував. На 17-й хвилині Піцці стріляв метрів з 16-ти після пасу від Сеферовіча (над поперечкою), а найкращий епізод змарнував Рафа Сілва, який втік від Айртона, розхитав Джикію у штрафному й зовнішнім боком стопи закрутив м'яч у дальній кут – португальцю трішки забракло точності. Крім того, варто згадати постріл Грімальдо з дистанції над каркасом.

Динамічний перший тайм завершився без голів. Його не зміг дограти Сеферовіч, який травмувався й був замінений на Гонсалу Рамуша. У Спартака при зіткненні з Джикією невеличке пошкодження отримав Умяров, але по перерві він несподівано продовжив гру.

Початок другого тайму кардинально відрізнявся від першого. Бенфіка одразу захопила ініціативу й відкрила рахунок вже на 51-й хвилині внаслідок комбінації на правому краю штрафного між Піцці, Жоау Маріу та Сілвою. В її завершенні Рафа потужно пробив метрів з 10-ти – 0:1!

Одразу після цього Бенфіка провела ударну десятихвилинку, тікаючи у контратаки через фланги й створюючи момент за моментом. Особливо сильно виділявся Рафа Сілва, який на 55-й хвилині ледь не заробив пенальті за влучання у відставлену руку Джикії. Сербський рефері виправдав очікування росіян, проігнорувавши епізод. Крім того, на 58-й хвилині з центру штрафного пробивав Піцці (удар накрили), а на 60-й Рамуш вистрілив у правий нижній кут – Максименко спіймав м'яч. Ще за три хвилини Рафа Сілва обікрав Жиго в центрі й почав тікати до воріт, але відчайдушний спротив Расказова врятував Спартак.

Після цього Бенфіка дещо відпустила Спартак, збавивши темп. Жорже Жезуш провів подвійну заміну, кинувши у бій Жілберту та Евертона, а Руй Віторія на 68-й хвилині парирував виходом Мозеса. Втім, вже за хвилину москвичі могли пропустити вдруге: Жілберту запустив у прохід Евертона, той подав на дальню стійку, Максименко помилився на виході, а Рафа Сілва замкнув – втім, Хендрікс зумів вибити м'яч з лінії воріт! На 70-й же у ворота господарів мали призначати пенальті за гру рукою у виконанні Ігнатова та Айртона, але сербський рефері знову спав.

Спартак огризнувся на 72-й хвилині ударом Мозеса з-за меж штрафного, який Влаходімос не зміг нормально парирувати. М'яч від його долонь полетів далі, однак у ворота не влучив. Після цього москвичі провели кутовий, подачу з якого замкнув Жіго – цього разу голкіпер зіграв надійно. Бенфіка натяк зрозуміла, покаравши Спартак на 74-й: Веріссімо вирізав шикарну передачу на правий край штрафного, а Жілберто, прийнявши її, вистрілив з кута воротарського – 0:2!

Забезпечивши комфортну перевагу, лісабонці відійшли на власну половину. До завершення поєдинку "орли" провели всього одну дійсно небезпечну атаку з прострілом Грімальдо та замиканням від Рамуша – втім, точності йому забракло. У Спартака ж в останні 15 хвилин поєдинку взагалі нічого не виходило, хоча гості повністю віддали ініціативу. Вихід Крала і Понсе наповнити ідеями гру не зміг.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Бенфіки. Матч-відповідь проведуть на Ештадіу да Луж 10 серпня.

Яремчук точно почує гімн ЛЧ

У 3-му раунді кваліфікації антуражу Ліги чемпіонів ще немає. На стадіонах не грають легендарну мелодію, трибуни не прикрашає атрибутика турніру, а на футболки не ліплять знамениті нашивки. Все це очікує на команди у плей-офф ЛЧ – і Бенфіка, схоже, дочекається цього моменту. Занадто вже переконливо зіграли лісабонці у Москві.

Навіть у першому таймі, коли гра йшла на зустрічних курсах, лісабонці виглядали значно переконливіше й вигадливіше. Особливо це було помітно після 20-х хвилин, коли Спартаку відрізали володіння м'ячем, а його оборону стали напружувати ледь не щохвилини. В другому ж таймі "орли" зіграли на класі – москвичі тотально розвалилися й майже не огризались, хоча суперник давав грати.

Як правильно підмітив комік Іван Абрамов у післяматчевому ефірі, рівень Спартака перебуває десь між Лігою Європи та Лігою конференцій. Коуч Бенфіки – Жорже Жезуш – також не грався у дипломатичність, заявивши про можливість виграти з рахунком 5:0.

Тренер Руй Віторія поки що не переміг у жодному з трьох матчів на старті нового сезону, пропустивши три голи й забивши всього раз з пенальті. Перед матчем з Бенфікою він гарантував готовність до гри і проти трійки захисників "орлів", і проти четвірки, але його команда виявилась тотально неготовою до схеми 3-4-3 від гостей. У першому таймі португальці розривали Спартак через фланги, розігруючи там ситуації 2-в-1, а підстраховка москвичів по перерві принесла ще більше проблем – при першому голі опорник змістився на фланг і дозволив Рафі Сілві увірватись у штрафний, а при другому м'ячі Джикія просто не встиг накрити Жілберту.

Лишень за перший тайм Бенфіка вела з рахунком 3:13 за ТТД у штрафному, а підсумковий показник зупинився на цифрах 16:40. За ударами з меж карного майданчика "орли" перемогли ще переконливыше – 3:14. За точністю передач гості також продемонстрували шалений розрив у класі – 76% у Спартака проти 88% у португальців.

Бенфіка була більш технічною, швидкою й агресивною, але нічого геніального для перемоги робити не довелося. "Орли" перемогли в економ-режимі, хоча це був їхній перший матч у сезоні. З таким футболом від суперника немає сумнівів, що і вдома лісабонцям буде легко, а комфортна перевага дозволяє сподіватись на вихід Яремчука. Саме на таких "мішках" і прийнято набирати форму.

Яремчук повинен заграти у Бенфіці

Матч у Москві лишень підтвердив факт, який і так був очевидний. Якщо високий і не дуже технічний Сеферовіч зумів стати у Лісабоні основним, то і Роману до снаги застовбити місце у старті – тим паче, що Харіс на тлі втоми від Євро отримав пошкодження, а Жорже Жезушу в будь-якому випадку необхідно ротувати склад.

У поєдинку проти Спартака "орли" грали через закидання по флангу за спину захисникам. Для Романа такий футбол не є проблемою – у збірній він успішно працював на позиції вінгера. При цьому головною перевагою українця є вміння обігруватись з партнерами та вести чорнову роботу, відкриваючи простір своїми переміщеннями. Саме це і було потрібно лісабонцям у Москві. Перший гол виявився характерним – його розкатали через передачу на край штрафного та серію коротких стіночок.

Довгими передачами Бенфіка теж не гребує. У поєдинку зі Спартаком португальці провели 61 лонгбол (38 точних) і 20 кросів (7 точних), створивши низку топових моментів біля воріт Максименка. При цьому у верхових дуелях лісабонці програли з рахунком 18:19. Очевидно, що попит на високого й потужного форварда у "орлів" не менший, ніж на дриблерів-циркачів типу Рафи Сілви.

Більше поки що сказати нічого, адже це був перший оофіційний поєдинок Бенфіки у сезоні, а Яремчук навіть не приїхав у Москву. Футбол "орлів" здається зручним для Роми – необхідно лишень якомога швидше набрати форму й вивчити мову.

Яремчук у Бенфіці з подачі... Шахтаря: три серйозні бар'єри, які можуть завадити українському форварду