УКР РУС

Сльози Срни і радість іспанців. Історія чемпіонатів Європи в фото: Австрія і Швейцарія-2008

4 червня 2016 Читать на русском
Автор: Руслан Меженський

"Футбол 24" продовжує публікувати архівні фото, що відобразили моменти минулих чемпіонатів Європи. На черзі Євро-2008.

"Футбол 24" в циклі статей, присвячених Євро-2016, продовжує розповідати (а точніше, показувати) хроніку попередніх турнірів. На черзі - 13-й за рахунком Кубок Європи, який відбувся в 2004 році в Австрії і Швейцарії.

Початок ери

Вдруге у своїй історії (перший випадок був у далекому 1964 році) Кубок Європи завоювала команда Іспанії. Воротар Пепе Рейна навіть заспівав!

В Іспанії святкують перемогу на Євро-2008 і ще не підозрюють, що цей успіх лише перший в низці удач. Через два роки буде перемога на чемпіонаті світу в 2010-му, а опісля - і виграш українсько-польського Євро-2012. І таких масштабних святкувань вже не буде. Звикли!

Вирішальний гол у фіналі забив нинішній "матрацник" Фернандо Торрес, тоді ще форвард англійського "Ліверпуля". В який за рік до цього перейшов із "Атлетіко". Через 8 років коло замкнеться і Торрес знову опиниться в "Атлетіко". Але не в складі збірної на Євро-2016.

За цим всім на трибунах стежив тезка і земляк Торреса - автогонщик "Формули-1" Фернандо Алонсо.

Суперечлива Німеччина

Вболівальники команди Йоахіма Льова (так, майбутній Євро-2016 - вже третій чемпіонат континенту для цього наставника) перед фіналом бадьорилися...

... а гравці опісля - засмучувалися. Як лідер збірної Німеччини епохи 2000-х років Міхаель Баллак. Так нічого з "бундестім" він і не виграв. Його досягнення з національною командою на великих форумах: срібло ЧС-2002, бронза ЧС-2006, і, ось, знову срібло на Євро-2008.

Втім, збірна Німеччини, хоч і програла у фіналі, не відмовила собі в святкуванні срібних медалей. Такий результат теж визнали успіхом.

Якщо ви думаєте, що під час півфіналу Німеччина - Туреччина абсолютно вся країна вболівала за "бундестім", то сильно помиляєтеся. На фото - зовсім не Стамбул, а німецький Кельн.

Євро-2008

Група А: Португалія – 6, Туреччина – 6, Чехія – 3, Швейцарія – 3.

Група В: Хорватія– 9, Німеччина – 6, Австрія – 1, Польща – 1.

Група С: Нідерланди – 9, Італія – 4, Румунія – 2, Франція – 1.

Група D: Іспанія – 9, Росія – 6, Швеція – 3, Греція – 0.

Чвертьфінали: Португалія – Німеччина – 2:3, Хорватія - Туреччина - 1:1 (по пенальті - 1:3), Нідерланди - Росія - 1:3 (в додатковий час), Іспанія - Італія - 0:0 (по пенальті - 4:2).

Півфінали: Німеччина - Туреччина - 3:2, Іспанія - Росія - 3:0

Фінал: Іспанія - Німеччина - 1:0

Драма Срни і еволюція Аршавіна

Чвертьфінальний матч Хорватія - Туреччина став найдраматичнішим на турнірі. Хорвати відкрили рахунок на 119-й хвилині і рахували секунди до фінального свистка. Але примудрилися пропустити на 120+2-й. Довелося бити післяматчеві 11-метрові.

Єдиним, хто забив у хорватів в серії 11-метрових, був Даріо Срна.

Решта троє промахнулися. На фото Срну втішає київський динамівець Огнєн Вукоєвич.

Емоції гравця збірної Росії Андрія Аршавіна. Після голу в ворота збірної Нідерландів у чвертьфіналі (3:1)...

... і після півфінального матчу Іспанія - Росія (3:0).

Талісмани Євро-2008 Трікс і Флікс - старші (на 4 роки) "брати" українсько-польських Славека і Славка.

"Бовдур" Бекхем і Історія чемпіонатів Європи в фото: Португалія-2004