УКР РУС

Північна Македонія розписала нічию зі Словенією – Аліоскі, Ельмас і Ко грають у симпатичний футбол, але Україна сильніша

1 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках товариського поєдинку перед Євро-2020 суперник збірної України втратив заслужену перемогу над Словенією, пропустивши гол у компенсований час.

Товариські матчі
завершено
-

Північна Македонія розпочала підготовку до Євро-2020 товариським матчем проти Словенії, в основі якої вийшли Ілічіч, Облак і Куртіч – і це дуже хороший варіант для спарингу. Він був корисним не тільки для македонців, а й для українців, адже наші збірні потрапили в одну групу. Інформативності додавав склад Північної Македонії – в основі вийшли практично усі лідери, окрім Барді (у нього коронавірус) та Нестеровскі (травмувався і не потрапив у заявку).

Збірна Північної Македонії відмовилась від нового дизайну форми на Євро-2020 через уболівальників

Перший тайм виявився доволі динамічним. Обидві команди відповідали атакою на атаку й почергово тримали ініціативу, завдавши по п'ять ударів – щоправда, лише два з них були реально небезпечними. Так, на 10-й хвилині Ельмас увійшов на лівий край штрафного словенців і потужно пробив у ближню дев'ятку, а м'яч рикошетом від коліна Стояновіча пролетів над поперечкою. Ілічіч вже на 11-й міг покарати македонців за марнотратство, перегравши у штрафному трьох захисників і завдавши удару в дальній кут – бути б голу, якби у Йосіпа не поїхала нога.

Крім цих моментів, можна згадати подачі на лінію воротарського із невдалими замиканнями. Млакар на початку зустрічі вибачив господарів, пробивши головою повз дальній кут, а Пандев на 36-й хвилині просто зачепив м'яч без акцентованого удару. Крім того, в середині тайму словенці могли заробити пенальті при подачі з правого флангу – Бейтулай грубо влетів у Спорара, однак арбітр вирішив, що фолу не було.

Спорар після цього пробивав і з дистанції, і після помилки Дімітрієвскі на виході, однак м'яч постійно летів у молоко. Македонці ж відповідали швидкими контратаками та серією стандартів. Зрештою, на перерву команди відправились без забитих голів.

У роздягальні головний тренер збірної Словенії замінив голкіпера, випустивши Белеца. На старті другого тайму стало очевидно, що ротації потребує ледь не половина складу, адже жодної нормальної атаки команда створити не могла – македонці ж захопили м'яч під контроль і поступово почали притискати гостей.

Вже на 53-й хвилині Ельмас міг вийти віч-на-віч після закидання з глибини, але Еліф вліз в офсайд. На 54-й Пандев і Велковскі пробивали з меж карного майданчика після подачі зі стандарту, але удари накрили захисники! Зрештою, на 55-й господарі прошили оборону Словенії: Аліоскі пройшов лівим флангом і виконав ідеальну подачу на правий край штрафного, а Ельмас ударом у дотик відправив м'яч під дальню стійку – 1:0!

Ще за дві хвилини македонці могли подвоїти свою перевагу завдяки активності Адемі, якому спочатку вдалося увірватись у карний майданчик на дриблінгу й впасти у боротьбі із захисником. Пенальті Аріян не заробив, але вже через кілька секунд Ельмас відборовся перед штрафним і скинув м'яч на Адемі – той увірвався на правий край штрафного й пробив (або прострілив) у дальній кут, однак м'яч пройшов повз ворота!

Після цього в грі наступила затяжна пауза в активності. Обидва тренери почали проводити заміни: у Словенії на 61-й хвилині замість Ілічіча, Спорара й Ловріча вийшли Шешко, Чрнігой і Білой, а македонці з 58-ї по 71 хвилину замінили Ніколова, Трайковскі, Пандева й Бейтулая на Костадінова, Трічковскі, Аврамовскі та Рістевскі. Внаслідок всіх цих перестановок темп гри впав, а невисока якість рідкісних атак взагалі впала до нуля. Цікавих моментів у середині другого тайму не виникало.

В ендшпілі зустрічі у збірної Македонії вийшли ще й Чурлінов та Хасані, однак основна загроза пішла від Аліоскі. Хавбек Лідса розігнав кілька хороших атак із вриваннями в карний майданчик, а на 85-й хвилині він міг добити збірну Словаччини – Езган увійшов на лівий край штрафного й пробив під поперечину, однак Белец парирував! Після цього Аліоскі виконав низку прострілів, але їх вибили захисники.

Північна Македонія виглядала занадто впевнено, однак через купу пауз у матчі арбітр додав п'ять хвилин до основного часу, а потім довелося переграти ще дві. Ніщо не говорило про можливість нічиї, але на 90+7-й вона сталася: Юрчевіч виконав подачу з лівого флангу, Білой скинув її на Чрнігоя, а той потужним ударом прошив Дімітрієвскі – 1:1! Словенія врятувалася від поразки.

Північна Македонія небезпечна на контратаках, але їй бракує класу

Робити далекоглядні висновки по одному матчу не можна, але футбол Північної Македонії у поєдинку проти Словенії мало відрізнявся від того, що вдалося побачити протягом останніх двох років. Підопічні Ілії Ангеловскі все так же круто контратакували і все так же виділялися грою своїх лідерів з топ-чемпіонатів. Балканці виглядали цілісним колективом, який здорово працює з м'ячем і намагається загострювати через фланги – власне, саме з них і прийшли гол та більшість моментів.

Македонці непогано підготовані в тактичному плані. Зокрема, вони вміло пресингували словенців при розіграшу м'яча від воріт, накриваючи найбільш прості варіанти для передач – Облак і так погано працює ногами, а тут йому взагалі доводилось дарувати м'яч господарям своїми виносами. Щоправда, пресинг частенько розбивався, якщо словенцям вдавалося зачепитись за м'яч у полі, адже тоді вони вмикали швидкість і техніку. Підопічні Ілії Ангеловскі не завжди встигали зорієнтуватись, збиваючись на фоли або пропускаючи флангові атаки.

Взагалі, мінусом македонців виступає клас. Команда доволі грамотно все робить на полі й допускає мінімум технічного браку, але в позиційному наступі вона сильно звалюється на фланги. Інших варіантів просто немає. Більшість моментів Північна Македонія створює з контратак та хорошого пресингу після втрат на чужій третині, але створити собі простір чи відрізати лінію якісною комбінацією цей колектив не здатний. Саме тому у поєдинку зі Словенією другий тайм виявився бідним на гостроту.

У Ілії Ангеловскі просто немає іншого вибору. В його заявці відсутні сильні центрфорварди, та і загалом все тримається на двох-трьох футболістах – якби словенці змогли закрити Ельмаса й Аліоскі, то у македонців не виникло б жодного моменту. В цьому даний колектив схожий на збірну України, але клас резервістів у балканців неспівставний з рівнем резервістів "жовто-синіх".

Оборона Північної Македонії – головна вразливість

В обороні наші суперники по Євро-2020 виглядають вкрай вразливо. Захисники Північної Македонії доволі необережно грають у власному штрафному й слабко контролюють зони підбирання – словенці легко відігрували суперника через короткі перепасовки, претендували на пенальті й до перерви впевнено виходили на ударні позиції. Коли ж гості вмикали топ-клас, все розвалювалось – той же Ілічіч на дриблінгу втік одразу від п'яти опікунів, перегравши трьох з них.

Особливу увагу необхідно зосередити на грі другим поверхом. Тут у македонців найбільші проблеми: вже на 8-й хвилині Млакар міг забивати головою з лінії воротарського, а після подач у першому таймі Бейтулі ледь не привіз пенальті, а голкіпер Дімітрієвскі подарував м'яч Спорару. Зрештою, словенці забили саме після навісу з лівого флангу й скидки на дальню стійку. Якщо македонцям забив Чрнігой, то заб'є і Яремчук – необхідно тільки навантажувати захисників.

В цілому, збірна Північної Македонії виглядає симпатичним колективом, який вміє працювати з м'ячем і дуже круто контратакує, однак Ілії Ангеловскі не вистачає якісного резерву, різнобарвності в атаці й класу. Македонці можуть створити певні проблеми, але результат матчу з Україною буде залежити виключно від підопічних Андрія Шевченка. "Синьо-жовті" набагато сильніші і за Словенію, і за македонців – необхідно тільки перестати транжирити моменти.

Євро-2020: потенційний суперник України, останній(?) турнір Бейла, другий шанс наступника Луческу – прев'ю групи А