УКР РУС

Словаччина – Іспанія: анонс матчу Євро-2020

23 червня 2021 Читать на русском

Збірна Словаччини в рамках 3-го туру групового етапу Євро-2020 зустрінеться з Іспанією. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Група Е має ключове значення для збірної України в питанні прориву у 1/8 фіналу з третього місця. Аби туди потрапити, нам потрібна перемога Іспанії над Словаччиною та непрограш Швеції, або ж перемога Словаччини над Іспанією при непрограші скандинавів. Варіант більш ніж реальний, враховуючи перебування "Фурії Рохи" на третій сходинці з двома очками та бажанням "Тре Крунур" зберегти лідерство – це б вивело команду з-під удару Бельгії / Нідерландів.

Що потрібно Україні для виходу до плей-офф Євро-2020 – Шевченко може виграти від поразки, всі розклади

В разі непрограшу шведів підопічні Луїса Енріке можуть дозволити собі нічию зі словаками – тоді б вони потрапили у топ-4 третіх місць завдяки кращій різниці голів. Втім, навряд чи після двох нічиїх з одним забитим голом у перших двох турах його підопічні думають про щось, крім перемоги. В будь-якому випадку, на Ла Картухі нічия Україну не влаштує.

Букмекери ставлять мізерні коєфіцієнти на звитягу іспанців. Зрозуміти їх можна: словаки об'єктивно слабші в кілька разів, матч пройде у Севільї, а господарі налаштовані на три очки – та і просто важко повірити у третю поспіль осічку гранда. Тим паче, що футбол "Фурії Рохи" не можна назвати кризовим. Піренейці тримаються у лідерах Євро-2020 за володінням (72%), інтенсивністю пресингу (повертають м'яч після 5,1 пасів суперника на його половині) та за дотиками у штрафному (77), а крім того вони створюють моменти дуже високої якості. Біля власних воріт команда мало що дозволяла. Якщо бути чесним, підопічним Луїса Енріке в перших двох турах банально не щастило.

Звісно, списувати на один нефарт таку важку ситуацію в групі не варто. У іспанців є дві серйозні проблеми, на яких цілком можуть зіграти словаки. По-перше, "Фурія Роха" створює занадто мало моментів для такого домінування (хоча вони всі хороші) й демонструє катастрофічно низьку реалізацію, а по-друге – іспанці майже не атакують через центр, зосереджуючи увесь креатив у флангових трикутниках. Щоправда, в разі появи Бускетса або Алькантари в основі ця проблема повинна зникнути – а значить і моментів стане більше. Питання лишень у їхній фізичній готовності.

Збірну Словаччини всі списали ще до старту Євро-2020, але футболістам про це, вочевидь, не повідомили. Або ж навпаки – скромний аутсайдер розгнівався на таку неповагу. Так чи інакше, команда швидко змусила себе поважати, прибивши поляків у першому турі й давши гідний бій Швеції в другому. Штефан Тарковіч привіз на чемпіонат Європи грамотно організований колектив, який працює від флангових контратак, демонструє цікаві методи відкриття зон та входу в штрафний (діагоналі та вмикання опорників з глибини) і при цьому дивує тактичним планом – проти Польщі, наприклад, словаки виставили схему 4-4-2 з двома фальшивими форвардами, перевантажуючи центр.

Втім, при всій симпатичності, словакам важко витягувати рівень турніру. Навіть у матчі з поляками вони допустили купу моментів біля власних воріт, майже втративши контроль над грою (врятувало вилучення Крихов'яка), а Швеція, увімкнувшись всього на півгодини, відверто розірвала Словаччину – Ісак обігрував по чотири захисники в одному моменті, а "Тре Крунур" награли на 2,16 очікуваних голів. При цьому плану Б команді явно не вистачає (якщо не згадувати про купу дальніх ударів).

Штефан Тарковіч зробив дуже багато, аби з настільки вразливої збірної зробити реального претендента на 1/8 фіналу, однак будемо відвертими – словаки критично відстають по класу від більшості представників на Євро-2020.

Кадрова ситуація

У таборі словаків нових втрат не було. На карантині залишається захисник Деніс Вавро, який підхопив коронавірус, а нападник Іван Шранц досі не відновився після травми. Їхнє повернення буде можливим хіба що через тиждень, але до того часу команда може вилетіти.

У іспанців все спокійно. Ніхто не травмувався, ніхто не дискваліфікувався. Найбільші питання викликає готовність Бускетса до стартового складу – у системі Луїса Енріке він має ключову роль, однак Серхіо повернувся до тренувань всього тиждень тому. У нього був COVID-19, після якого відновлення затягується, однак іспанська преса очікує центрхава у основі.

Видання AS повідомляє, що Луїс Енріке у двосторонці між основою і резервістами замінив фланги оборони в команді "А", а в центрі захисту взагалі очікується Ерік Гарсія. Не факт, що все так і станеться, але ротація точно буде.

Орієнтовні склади на матч Словаччина – Іспанія

Словаччина: Дубравка – Пекарік, Шкріньяр, Шатка, Губочан – Куцка, Громада – Хараслін, Хамшик, Мак – Дуда

Іспанія: Сімон – Аспілікуета, Торрес, Лапорт, Гайя – Коке, Бускетс, Педрі – Морено, Мората, Сарабія

Прогноз "Футбол 24" – 0:2

Словаки і так стрибнули вище голови, перегравши Польщу. Вже у матчі проти доволі посередньої Швеції стало помітно, наскільки сильно цей колектив просідає по класу й тактичним можливостям – майже нічого не створивши з гри, підопічні Штефана Тарковіча згоріли за 30 хвилин. Іспанія ж в декілька разів сильніша (особливо з Бускетсом), а про мотивацію господарів і говорити нічого. "Фурії" потрібна перемога і тільки перемога, а от гості вийдуть на поле, налаштовуючись лишень на нічию.

Навряд чи команда, в основі якої грає Мората, здатна створити розгром організованому супернику на Євро-2020, але впевнена перемога "Фурії Рохи" не викликає жодних сумнівів. Сенсації не станеться – підопічні Луїса Енріке виграють. На радість всій Іспанії та Україні.

Польща розписала нічию з Іспанією: "Фурії" бракує зірок 2012-го, "Кадра" заслуговує на плей-офф, а Лєвандовскі – MVP