УКР РУС

Словаччина – Чехія: Україна наблизилась до тріумфу завдяки несподіваному результату, або Коли новий тренер – на користь

13 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Словаччина і Чехія зустрілись у матчі 3-го туру Ліги націй УЄФА 2018/19 у групі України. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч Словаччина – Чехія стартував о 16:00 за Києвом. Обидві команди мінімально програли збірній України свої поєдинки першого кола, відтак змагалися за дебютні очки. Команда Андрія Шевченка у цьому турі відпочивала, а свій найближчий матч зіграє проти Чехії 16 жовтня.

Словаччина – Чехія – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Перший добротний момент створили чехи. Видра пробив з-за меж штрафного, Дубравка перевів м'яч у стійку, а на добиванні гості не зуміли зіграти. Крменчік, який несподівано замінив у стартовому складі форварда Роми Шіка, ледь не скористався повільними діями Шкртела у своєму штрафному – в останній момент екс-захисник Ліверпуля вибив круглого. Перший прицільний удар у Словаччини завдав Гамшік. Класний удар півзахисника Наполі п'ятою після кутового, втім, не застав зненацька Вацліка. Той же Марек класною діагональною передачею ледь не вивів Немеца один на один, але тому забракло техніки.

Високий пресинг Чехії (8 гравців на половині поля словаків) ледь не призвів до великих неприємностей господарів, однак знову в останній момент підчистили. Кадержабек добре діяв на правому флангу. В одному з епізодів захиснику Хоффенхайма врізали ліктем у скроню – нокаут від Губочана в центрі поля. У розпачі від того, що гра не клеїться, словаки вдались до дальніх ударів, які точністю не вирізнялись.

На старті другого тайму довгий пас на захисника Сабо запустив швидкий контрнаступ. Дуда з меж штрафного схибив в ідеальній позиції. Покарання прийшло миттєво. Крменчік після розрізного пасу Дочкала виграв боротьбу проти Шкріняра і розстріляв воротаря. На 55-й Дуда класною передачею вивів Мака на удар метрів з 11 – божевільний промах далеко від воріт. Гол словаків таки визрів на 62-й. Гамшік у своєму рекордному матчі за збірну без перешкод добив у ворота після удару Немеца.

Словаки продовжили тиснути, а контргра чехів розладналася. Утім перша пристойна атака завершилась голом. Це Патрік Шик відзначився вихід на заміну ударом головою. Шкріняр знову став антигероєм – привіз пенальті в Україні, а нині з-під захисника Інтера двічі забивали. Шкртел скинув супернику під удар, але сам же відбив м'яч з лінії воріт. Шоковані таким розвитком подій господарі особливих шансів вже не мали.

Чехи доволі несподівано набирають перші 3 очки. У Словаччини залишається 0 балів. Попереду в Чехії, яка дуже непогано відіграла з новим тренером Ярославом Шилгави, спроба реваншу на полі України. Навіть нічия дозволить команді Шевченка достроково фінішувати першою у своїй групі.

Чехія стала сильнішою з новим тренером

Шилгави зробив гру чехів цільнішою. Високий пресинг гостей змушував часто помилятись господарів. Вихід Крменчіка замість Шика також став таким собі оригінальним ходом нового наставника. У захисті все ще трапляються провали, але атакувальна гра стала цікавішою. Словаки, таке враження, готувались до попередньої, значно убогішої версії збірної Чехії.

Звання найкращого гравця матчу цілком заслужено міг би приміряти до себе 30-річний півзахисник американської Філадельфії Боржек Дочкал. Він отримав найвищий бал серед усіх гравців матчу від Whoscored (8,1). Дочкал напрочуд ефективно діяв на позиції під нападниками. Спершу одним пасом розрізав захист словаків навпіл, а згодом ідеально подав з правого флангу на голову Шику. Українцям потрібно бути дуже уважними з цим хлопчиною. За сезон в МЛС він забив 5 голів і зробив 11 асистів у 29-и матчах.

У чехів також сподобались воротар Севільї Вацлік (оцінка 7,2 – зіграв на рівні, видав 6 сейвів, врятував і в моменті з голом, але його залишили напризволяще свої ж партнери), опорник Славії Соучек (7,1 – виграв 3 єдиноборства, стільки ж повітряних дуелей, ще тричі пробивав по воротах), і обидва нападники – Шилгави буде важко обирати між Шиком і Крменчиком. Форварди чехів продемонстрували вбивчу ефективність, забивши 2 голи з 3-х ударів.

Україна за крок від виграшу групи

Цей результат може зробити останній тур уже просто товариським матчем для наших хлопців. Якщо Україна бодай не програє вдома Чехії, забезпечить собі перше місце у групі та прохід у наступний етап. Чехи зможуть у такому разі хіба що наздогнати нас за очками, але за особистими зустрічами програють. За всієї поваги до оновленої Чехії, все потрібно вирішувати вже у Харкові.

Словаччина також могла перемогти

Команда Козака після матчу може втішати себе шаленою перевагою на всіх фронтах, крім голів: 62% володіння м'ячем, 15:10 за ударами (7:4 у площину воріт); 580:305 за кількість передач (86% проти 72% точності); 33:29 за вдалими діями в обороні. У руках чехів опинилась золота акція, коли словаки вирішили зіграти в домінування. Після того, як господарі зрівняли, вони продовжили домінувати, ще відвертіше пішли в атаку і... поплатились моментом біля своїх воріт. Десь так само Чехія повинна зіграти і проти України, тому нашим збірникам потрібно бути дуже обережними.

Ліга націй, 3-й тур. Група 1, Дивізіон B

Словаччина – Чехія – 1:2

Голи: Гамшік, 62 – Крменчік, 55, Шік, 76