УКР РУС

"Сказав гравцям, що вони заслужили право випити". Як збиті льотчики англійського футболу повертаються у справу

25 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про Девіда Мойєса, Роя Ходжсона та Сема Аллардайса, які у цьому сезоні покликані врятувати репутацію трьох клубів АПЛ. Від успіху залежить їхня власна, вже підмочена, репутація.

Внесок цих тренерів в історію англійського (і не тільки) футболу – чималий, що дозволяє їм вважатися класиками. Проте останні роки для кожного з них видалися не найкращими, а для декого – навіть провальними.

Зараз тренери отримали можливість реабілітуватися за нещодавні промахи. Кожен усвідомлює унікальність моменту, тож працює максимально зосереджено. І поки що все йде за планом. Ну, як правило. Ну, в більшості з них.

Девід Мойєс

Вік: 54 роки

Клуб: Вест Хем

Проміжний підсумок: +2=2-4, 8:12, 8 очок, 17 місце

"Вест Хем – великий клуб. Я радий, що матиму змогу працювати тут. Мені була потрібна робота, виконавши яку, я зможу досягнути успіху. Вест Хем це все може мені дати", – сказав Девід Мойєс після призначення.

У спадок від Славена Біліча він отримав команду, яка перебувала у зоні вильоту, адже в 11 турах зуміла набрати тільки 9 пунктів. Спершу скептики потішалися: у дебютному матчі під керівництвом Мойєса "молотки" безнадійно поступилися Уотфорду (0:2). Після нічиєї з Лестером – ще 2 поразки. Мойзі знову здувся? Робити висновки – занадто рано.

Домашня перемога у 16 турі над Челсі (1:0) змусила по-іншому подивитися на цього тренера. А суха нічия з Арсеналом та виїзний розгром Стока (3:0) засвідчили, що шотландський спеціаліст спроможний успішно працювати і з новою командою. Вест Хем піднявся із небезпечної зони, хоча наразі радіти передчасно – лише 1 очко переваги над Борнмутом, який йде 18-м. "Молотобійці" могли відірватися від критичної ділянки, але… програли домашній матч за "6 очок" Ньюкаслу у попередньому турі. Що ж, окрім матчів із Челсі, Арсеналом та Стоком, Мойєсу хвалитися нічим. Привиди минулого досі переслідують його.

Тренер, який свого часу виводив скромний за своїми можливостями Евертон у кваліфікацію Ліги чемпіонів, провалився з МЮ – 11 поразок в сезоні і достроковий проліт повз топ-четвірку. Про роботу у Реал Сосьєдаді також краще не згадувати. Британський спеціаліст не зміг призвичаїтися до іншої футбольної культури, а його команда була близька до вильоту із Прімери. Зрештою, Сандерленд, який Мойєс очолив у липні минулого року, таки вилетів з еліти: 24 очки у 38 матчах, безапеляційне останнє місце. До честі Мойзі, він відмовився від відступних, які йому по праву належали за дострокове звільнення.

Зараз є надія на те, що щось може змінитися на краще. Вест Хем дещо нагадує той Евертон, з якого Мойєс зробив "більше, ніж середняка". Але для цього тренеру потрібно, насамперед, побороти власний психологічний комплекс.

Рой Ходжсон

Вік: 70 років

Клуб: Крістал Пелас

Проміжний підсумок: +4=6-5, 16:22, 18 очок, 16 місце

Старт сезону "орли" провалили повністю, не набравши у 4 турах жодного очка і не забивши бодай одного м’яча. Голландському реформатору Франку де Буру резонно вказали на двері, натомість його місце зайняв Рой Ходжсон – тренер колосального досвіду, який, однак, підірвав довіру до себе роботою зі збірною Англії.

Жоден із трьох циклів з "Трьома левами" він не може занести собі до активу. Двічі родоначальники зупинялися у чвертьфіналі чемпіонату Європи. Причому на Євро-2016 їх вибила сенсаційна збірна Ісландії. А на Мундіалі-2014 Англія навіть не спромоглася вийти з групи. Трохи раніше у Ходжсона був невдалий досвід із Ліверпулем, де він затримався ненадовго. За таких умов старі успіхи Роя у Хальмстаді, Мальме, Копенгагені і Фулхемі вже нікого не цікавили. Вони відійшли на десятий план.

І от – складний кар'єрний виклик на восьмому десятку років! Не кожен наважиться на таке випробування. Старичок Рой ризикнув і зараз його носять на руках. Хоча старт був провальним: 0:10 за сумою трьох матчів проти Саутгемптона та двох Манчестерів. Зате потім – сенсаційна перемога над Челсі (2:1), після якої Ходжсон видав:

"Я сказав своїм гравцям, що вони заслужили право випити. Червоне вино – не найкращий вибір, якщо не хочете переборщити з калоріями, але сьогодні дозволю собі один келих".

Тріумф над чинними чемпіонами + демократичні методи легендарного тренера нормалізували мікроклімат у колективі аутсайдера №1. "Орли" почали набирати висоту. Вони не програють, починаючи з 5 листопада, а їхня серія сягнула вже 8 матчів. Особливо ефектною видалася нещодавня виїзна перемога над Лестером – в одні ворота – 3:0. При цьому вразив не тільки рахунок, але й якість самої гри Пелас.

Лестер Сіті – Крістал Пелас – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Попереду у Ходжсона і його команди – складний графік. Домашні матчі проти Арсенала та Ман Сіті, виїзд на територію непоступливого Сотона. Проте Крістал Пелас претендує на титул андердога сезону, тож саме фаворитам може стати непереливки.

Сем Аллардайс

Вік: 63 роки

Клуб: Евертон

Проміжний підсумок: +3=2-0, 7:2, 11 очок, 9 місце

Шість мільйонів фунтів у рік – такою є плата Евертона за те, що Аллардайс поверне клубу статус хоча б міцного середняка ліги. Рональд Куман провалив з "ірисками" єврокубкову кампанію, а в чемпіонаті за підсумком 14 матчів набрав лише 15 очок, наблизивши команду до зони вильоту. Відставка невдахи – лише половина справи. Важливо було не помилитися із вибором нового менеджера, і в Евертоні, схоже, влучили в десятку.

Біг Сем провів втричі менше матчів, ніж Куман, але вже зараз набрав практично стільки ж очок. Стартувавши із домашньої перемоги над Хаддерсфілдом (2:0) та виїзної нічиєї із Ліверпулем (1:1), Евертон розвинув успіх перемогами над Ньюкаслом (1:0) і Суонсі (3:1). Рівноцінною звитязі можна вважати нульову нічию із Челсі в останньому турі. "Іриски" закріпилися на 9-му місці із непоганою перспективою поборотися за єврозону, а про нещодавні кошмари успішно забуто.

Із трьох героїв нашого матеріалу Аллардайс працює з новою командою найкоротший проміжок часу, проте його робота справляє чи не найсильніше враження. Власне, Сем завжди відзначався потужним і крутим характером, а облажався, по суті, лише з однією командою – збірною Англії, яку мріяв очолити упродовж всієї кар'єри. Але коли мрія здійснилася, Аллардайс став жертвою власного язика і злочинної жадібності.

Скандал і досі свіжий: в розмові з азійськими журналістами, які відрекомендувались бізнесменами, Біг Сем попросив 400 тисяч фунтів за посередництво у переговорах щодо трансферів, а також похизувався тим, що знає, як можна обійти правила Футбольної асоціації у цій темі. Нечувано. Просто нечувано! Коли ця розмова просочилася в британську пресу, наставника національної збірної з ганьбою відправили у відставку – вже через два місяці після призначення.

Та цей факт не скасовує тренерського таланту і харизми Біг Сема. Успіх з Евертоном дозволить йому реабілітуватися в очах вимогливої та високоморальної публіки Туманного Альбіону.

Сторінка автора у Facebook

"Гей, жирний покидьку!" Важкий бомбардувальник Адебайо Акінфенва – найгабаритніший форвард світу, який увійшов до Книги рекордів Гіннеса і жме 200 кілограмів лежачи