УКР РУС

Система VAR вперше в Англії – як пройшов історичний дебют на матчі Брайтон – Крістал Пелас

9 січня 2018 Читать на русском

На матчі Кубка Англії Брайтон – Крістал Пелас вперше в історії клубного англійського футболу працював відеоасистент арбітра.

Долю зустрічі вирішив пізній гол Глена Мюррея, який викликав суперечки: а чи не було забито цей м'яч з порушенням правил? Здалось, що 34-річний англійський нападник відзначився з допомогою руки. На великих екранах стадіону показали телеповтори, і гостьові фанати вимагали скасувати взяття воріт.

Відеопомічник арбітра (VAR). Як працює система відеоповторів майбутнього

Система відеоасистента рефері (VAR) передбачає, що арбітр може сам підходити до екрану і перевірити на відеоповторах, чи правильне рішення він ухвалив. Або ж суддя може довіритись своєму помічнику за кадром.

Андре Маррінер у матчі Брайтон – Крістал Пелас вирішив обрати фахову "допомогу з залу". У розпорядженні відеопомічника рефері були 12-15 камер, які дають можливість оцінити епізод з різних кутів. Ніл Суорбрік та його асистент Пітер Кіркуп зі студії в Лондоні вирішили головну дилему матчу без зайвого драматизму. Гол забито правильно, це було коліно, а не рука. Офсайду також не виявлено.

"Якщо це був би мій гравець і м'яч зісковзнув йому в руку перед тим, як влучити в ціль, я б дуже засмутився. Я думаю, там обійшлось без гандболу, і гол зараховано правильно", – відверто прокоментував епізод головний тренер Крістал Пелас Рой Ходжсон. Екс-тренер збірної Англії спершу кількома міцними словечками нагрішив на суддю, але потім охолов і перепросив.

В Англії виникла дискусія, чи варто було взагалі застосовувати відеоповтори в тому єдиному суперечливому епізоді. "Я не розумію, заради чого суддя повинен був перевіряти цей момент", – зазначає колишній суддя Грем Полл, якому "все було видно і так, тим паче у нас високі суддівські стандарти, щоб оцінити все без зайвого втручання".

А ось Ріо Фердінанд, навпаки, вважає, що непереконливі повтори не знімають усіх питань і залишають місце для помилки. "Кожен повинен отримати доступ до зображень, які бачать судді. Щоб не виникало зайвих питань і закидів, що людям показують "правильну" картину, яка комусь вигідна".

Можливо, VAR просто мусив дебютувати в заявленому матчі, і це відбулось трохи вимушено. Але сам факт застосування подібної системи вже є формою прогресу, зазначають англійські ЗМІ.